STAD PROJESİ İKİNCİ KEZ YARGIYA TOSLADI

Çorum’un geleceğini yakından ilgilendiren Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadyumu ve müştemilatını kapsayan yaklaşık 60 dönümlük alanın imara açılmasında yeni bir gelişme yaşandı.

09 Kasım 2016 Çarşamba 08:22
STAD PROJESİ İKİNCİ KEZ YARGIYA TOSLADI

HABER-YORUM/MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un geleceğini yakından ilgilendiren Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadyumu ve müştemilatını kapsayan yaklaşık 60 dönümlük alanın imara açılmasında yeni bir gelişme yaşandı.

YÜKSEKLİK SERBEST, 1250-2000 ARASINDA KONUT

Stadyum ve çevresinde bulunan güreş eğitim merkezi, tenis kortu, spor salonu, sentetik sahalar ve basketbol potalarının bulunduğu alana kat yüksekliği serbest olmak üzere 1250-2000 arasında konut yapılması, içinde ticaret merkezleri ve otoparklar öngörüldü.

NELER OLDU?

Belediye Meclisi’nce stad ve müştemilatı 20-25 katlı konut ve ticaret merkezi olarak imara açıldı. Yasal bekleme süreleri tamamlandıktan bir süre sonra ihale süreci başladı. İşadamı Ahmet Ahlatcı'nın tek olarak katıldığı ve kazandığı ihale sonrası spor, siyaset, sivil toplum kuruluşları cephesi ile vatandaşlardan menfi veya müspet yorumlar yapıldı. Söz konusu ihale ve imar planı değişikliği yargıya taşındı. Süreç devam ederken basının karşısına çıkan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, konuta açılacak olan mevcut amatör maç sahaları ve spor salonunun yenilerinin Samsun Yolu üzerinde yüzme havuzu yanındaki alana en kısa sürede yapılacağını, spor salonunun da bir yılda tamamlanacağını taahhüt etti. Detayında Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı'nın çevre yolu üzerinde belirledikleri alana inşa edileceğini ve projesi hazır olan stat ihalesine en kısa sürede çıkacaklarını aktardı. Çorum Belediyespor'un bir yıl mevcut stadyumda, ikinci yıl bulacakları uygun bir sahada maçlarını oynayacağını deklare etti.

İHALE ÖNCESİ KONUŞULANLAR

Ayrıca mevcut stadyum ve müştemilatının satışından elde edilen gelirle Çorum'un şehir içi trafiğini rahatlatacak hafif raylı sistem projesinin hayata geçirileceği, hatta Çimento Fabrikası'nın taşınmasının gündeme geleceği bile konuşuldu.

İNCELEME SONUÇLARI İÇ AÇICI ÇIKMADI

Külcü'nün açıklamasının hemen ardından teknik ekip olimpik yüzme havuzunun yanındaki alanda araştırma, inceleme ve alt yapı çalışması başlattı. Sonuçlar spor camiasının ve Çorumlu'nun hoşuna gidecek gibi çıkmadı. Bölgede alanın yetersiz kalması nedeniyle halihazırda iki adet olan sentetik saha sayısının teke düşürülmesi gerektiği ortaya çıktı. Mevcut Atatürk Spor Salonu yıkılacağından Çorum'un merkezde uzun vadeli spor salonu ihtiyacının karşılanması için araştırma yapıldı. 3 bin 500 kişi kapasiteli inşa edilmesi planlanan spor salonunun yaklaşık 20 milyon liraya mâl olacağı tespit edildi. Başkan Külcü, rakamı çok yüksek bulunca daha düşük fizibilite maliyeti talimatını verdi. Bu gerekçelerle yeni yapılacak 3 bin 500 kişi kapasiteli spor salonu önce 2 bin 500, sonra 2 bine kadar düşürüldü. Çevre iller ile Türkiye'nin bazı bölgelerinde hizmet veren 2 bin kişi kapasiteli spor salonlarının projesi görülmek istendi.

Sentetik sahalar ve spor salonunun yapılacağı Olimpik Yüzme Havuzu yanındaki alandan ciddi hafriyat çıkacağı anlaşıldı. Üst taraftaki alanın meyilli olması hasebiyle toprak kayması yaşanabileceği, bu nedenle yüksek ihata duvarlarının yapılması ile yoğun bir ağaç kesme zorunluluğu ortaya çıktı. Hafriyat, ihata duvarları ve ağaçların kesilmesinin maliyeti, yeni yapılacak spor salonu ve sentetik sahalardan daha fazla çıktı. Aynı bölgeye Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Hizmet Binası yapılması gerektiği de düşünüldüğünde iş iyice çıkmaza girdi. Bu arada Müftülük binası ve lojmanlarının başka bir yere nakledilerek gençlik spor müdürlüğü binasının buraya taşınması da konuşulan öneriler arasında yer aldı. Hal böyle olunca başta Külcü olmak üzere belediye yönetimi kara kara düşünmeye başladı.

PROTOKOLÜN SÜRESİ DOLDU, AMA...

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çorum Belediyesi arasında mevcut stadyum ve müştemilatındaki spor tesislerinin yıkılmadan önce yerine yenilerinin yapılması şartını öngören protokolün süresi doldu. Çorum Belediyesi'nin Ankara nezdinde tekrar girişimlerde bulunduğu ileri sürüldü. Hatta ortaya iki ayrı protokol çıkması nedeniyle işin yapılabilmesi için revize edilmesi gerektiği şart koşuldu. Protokolün daha sonra yenilendiği, bakanlıkla mutabakata varıldığı belirtildi.

KÜLCÜ KARARINDAN VAZGEÇTİ

Yüzme havuzu yanındaki alanın yetersiz olduğu eleştirilerini başlangıçta kabul etmeyerek yola devam eden Başkan Külcü, bir süre sonra bu kararından vazgeçerek spor tesislerinin yapılacağı alanla ilgili yer değişikliğine gitti. Bu arada ilk alanda yapılan çalışmalar esnasında bazı ağaçlara dokunuldu.

DAHA GENİŞ BİR ALAN İŞARETLENDİ

Belediye Meclisi’nin aldığı kararla Çimento Fabrikası altında 15 dönümü belediyeye ait yaklaşık 30 dönümlük yeni ve daha geniş bir alan belirlendi. Stadyum çevre yoluna yapılırken, spor salonu ve sentetik sahalar yeni belirlenen alana inşa edilecek.

İHALE İPTAL EDİLDİ

Çorum Barosu Avukatlarından Teoman Şahin, stadyumun imara açılması ihalesinin feshine yönelik Çorum İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Yerel mahkeme böyle bir hakkın olmadığını gerekçe gösterdi. Mahkemenin kararı Danıştay’a taşındı.

Yüksek Mahkeme talebi haklı bularak yerel mahkemenin kararını bozdu. Bir süre sonra Belediye Başkanlığı Makamı ihaleyi iptal etti. İhale aşaması yerel medyaya yansıtılırken, stadyumun imara açılmasından sonra gerek ihale aşaması gerekse iptal sürecinde dikkat çeken detay Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün sessizliğini koruması, kamuoyuna açıklama yapma gereği hissetmemesi oldu.

YÜKSEK MAHKEMEDEN İKİNCİ KARAR

Av. Teoman Şahin, Çorum İdare Mahkemesi’ne stadyum imar planı değişikliğinin iptali istemiyle ikinci bir dava açtı. Yerel mahkeme ‘zamanaşımı geçtiği’ gerekçesiyle talebi reddetti.

Yerel mahkemenin kararı temyiz edildi. Danıştay, önceki gün verdiği kararda, stadyum imar planı değişikliğine yapılan itirazla ilgili zamanaşımının dolmadığına, Av. Teoman Şahin’e karşı işlemeyeceği kararını vererek, davanın esasına girilmesi gerektiğine hükmetti. Yani Çorum İdare Mahkemesi’nin ikinci kararı da yüksek mahkeme tarafından bozulmuş oldu.

ÇEKİNCELER DİLLENDİRİLDİ

Bu arada geçen zaman zarfında davaya müdahil olan Av. Teoman Şahin, Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, 2006-2009 yılları arasında Belediye İmar Komisyon Başkanlığı yapan Nurullah Sağlamkaya, Çağdaş Avukatlar Derneği ve teknik adamlar yaptıkları açıklamalarla mevzuya ilişkin olumlu ve olumsuz değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaştılar.

Söz konusu yorumlarda stadyum ve çevresinin rezidans şeklinde konut ve ticaret merkezine açılmasının zaten felç olan şehir içi trafiğini çıkmaza sokacağı, kışın yaşanan hava kirliliğinin artacağı, şehircilik kriterleri açısından yakın gelecekte bazı sakıncaların ortaya çıkacağı görüşü savunuldu.

YEŞİLE DEĞİL, BİNAYA KARŞIYIZ

Stadyum ihalesi ve imar planı değişikliğine yargı nezdinde müdahil olan Av. Teoman Şahin, söz konusu alanın halkın istifade edeceği yeşil ve sportif alan olmasını desteklediklerini, sadece bölgeye bina yapılmasına karşı çıktıklarını vurguladı.

YENİ STADYUM İNŞAATI BAŞLATILDI

Bir ara Belediye Başkanı Külcü'nün stat projesinden vazgeçerek başkaca bir alternatif çözüm üzerinde durduğu öne sürüldü. Lâkin bunun doğruluğu yeniden ihale yapılacağı söylentileri üzerine boşa çıktı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, belediye idaresi Çevre Yolu'na 15 bin kişi kapasiteli yeni stadyum yapım işi ihalesinin 14 Ocak 2016’da yapılacağını duyurdu. 60 milyonluk ihale yapıldı, inşaat hızlı bir şekilde devam ediyor.

KÜLCÜ’NÜN AKLINDAN GEÇENLER

Çorum Belediyesi'nin stadyum ve müştemilatının satışından elde edeceği kaynakla, stadyum ve spor tesislerinin yapılması, belediye borçlarının eritilmesi, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden başlayarak Ankara Yolu üzerindeki yeni hastane inşaatına kadar olan güzergahta hafif raylı sistem projesi ve yaklaşık 200 dönüm arazisi bulunan Çimento Fabrikası’nın taşınması ve yerinin değerlendirilmesi düşüncesinin yer aldığı ileri sürüldü.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI

Velhasılı kelam, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve bazı belediye yöneticileri açısından evdeki hesap çarşıya uymadı.

SON SÖZÜ YARGI SÖYLEYECEK

Şimdi stadyum ve müştemilatının imar planı değişikliği Çorum İdare Mahkemesi’nde esastan görüşülecek.

Çorumlu’nun ekseriyeti kentin geleceğini yakından etkileyecek imar planı değişikliği hususunda yargının vereceği kararı bekleyecek.

Ne diyelim; şehir için hayırlısı neyse o olsun…


Son Güncelleme: 11.11.2016 00:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
g 2016-11-09 08:40:13

mevcut durumda kentte yaşanan trafik sorununun had sahada olduğu bilindiği ve görüldüğü halde çorum kentini yaşanamayacak noktaya getirecek bu düşünceyi üretenlere hakkımı helal etmiyorum.

Avatar
ADALET 2016-11-09 12:38:17

erzurum dede civarında 1 m de su çıkıyor orayıda konut alanına çevirecekler. ayrıca jeolojik sakıncalı alan. hemen üstündeki atış alanı ise daha kötü tamamı jeolojik sakıncalı alan. orasıda konut olacak. buraları konuta çeviren zihniyet stada 1400 konut u hayli hayli yapar. aman susun konuşmayın şşşşşşşşşşş uyu türkiyem uyu çorumlu uyu

Avatar
yazık 2016-11-10 09:46:33

Suan bile gazi caddesine arabayla girmek zulüm acaba hangi kafayla konut yapacaklar oraları komedi yemin ediyorum her saat trafik keşmekeş allah akıl fikir versin diyecek bişey yok

banner165