‘Talepler Başbakan’a iletildi’

Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişim Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı...

29 Eylül 2014 Pazartesi 17:18
 ‘Talepler Başbakan’a iletildi’


Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişim Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı, taleplerin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiklerini bildirdi.


Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişim Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı, Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından Başbakan’a sunulan talepleri şöyle aktardı; 


“Sağlık Çalışanlarının Yıpranma Payı (Fiili Hizmet Zammı) Kapsamına Alınması; Konfederasyonumuza bağlı ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu’nun yetkili sendikası Sağlık-Sen’in 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirdiği “Sağlık Çalışanları Türkiye Buluşması” programında, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlananlar kapsamına alınması talep edilmiştir. O tarihte 61. Hükümetin Başbakanı olarak programa teşrif eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammı (yıpranma payı) talebini olumlu karşılamış ve yeni yasama yılına yetişecek şekilde sağlık çalışanlarına her 5 yıl için 1 yıl fiili hizmet zammı verilmesi konusunda hazırlık yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk Çelik’i talimatlandırmıştır. Yasama yılının 1 Ekim 2014 tarihinde başlayacak olması durumu da dikkate alınarak, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlanması konusunda bizzat Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen sözün kazanıma dönüşmesi için gerekli yasal düzenlemenin hazırlanması ve konuyla ilgili olarak Sağlık-Sen’in görüşlerinin alınması uygun olacaktır. 


Kamu Görevlilerine Yönelik Lisans Tamamlama Programları Açılması; Kamu personel sistemimiz içerisinde azımsanmayacak sayıda ön lisans mezunu kamu görevlisi bulunmaktadır. Geçmişten günümüze birçok bakanlık, kamu kurum ve kuruluşu, kendi personeline yönelik lisans tamamlama programı düzenlenmesi yönünde faaliyet gerçekleştirmiş ve olumlu sonuçlar almıştır. Üniversite sayısının artmış olması ve her ilimizde üniversite bulunması gibi durumlar dikkate alınarak merkezi nitelikte bir koordinasyon çerçevesinde, kamu görevlilerinin bakanlık/kurum/kuruluş ayırımı olmaksızın bir bütünlük içerisinde lisans tamamlama programları aracılığıyla, yükseköğretim hizmetlerinin olağan işleyişine etki etmeksizin lisans mezunu olma fırsatı sunulabilir.  Bu çerçevede, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yetkili sendikaların görüş ve önerilerini de almak suretiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, YÖK ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak yürüteceği çalışma ile lisans tamamlama programları düzenlenmesine yönelik ivedi bir süreç işletilmesi, kamu hizmetlerine yönelik etkinlik ve verimlilik unsurları ile kamu görevlilerinin liyakatine olumlu katkı sağlayacaktır. 


Sağlık-Sen’in ‘Sağlık Çalışanları Türkiye Buluşması’  programında o dönem 61. Hükümetin Başbakanı olan- Cumhurbaşkanımız tarafından sağlık çalışanlarına yönelik lisans tamamlama programı açılması talimatı verildiği de göz önüne alınmak suretiyle; ön lisans mezunu kamu görevlilerine, mezun oldukları ön lisans programları ile yürüttükleri görev ve kadro unvanları birlikte değerlendirilmek suretiyle lisans düzeyinde yükseköğretim programı mezunu olma fırsatı sunacak lisans tamamlama programı açılması uygun olacaktır. 


Sağlık kurumlarında kreş açılmasının zorunlu olması; 24 saat sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları, çocuklarının bakımı konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır. Özellikle büyük şehirlerde, eşi de sağlık çalışanı olan ve çocuklarına bakacak bir yakını bulunmayanlar için, her sağlık kuruluşunda kreş açılmasının zorunlu hale getirilmesi, 24 saat esasıyla hizmet veren kuruluşlarda ise kreşlerin de 24 saat açık olması gerekmektedir. Bu yöndeki talebimizin Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın kabul edilmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda kreş açılmasına yönelik bir genelge yayınlamıştır. Ancak, sürecin hızlandırılması, süre konulmaması ve mevcut kreşlerin 24 saat açık kalması konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.


Ek ödemenin emekliliğe yansıtılması; Sağlık çalışanlarının maaşları, diğer meslek gruplarına göre az olmasına karşın, ek ödeme (döner sermaye) ile maaşların artırılması yoluna gidilmektedir. Ancak, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması, sağlık çalışanlarının mağduriyetine yol açmaktadır. Sağlık çalışanları emekli olduklarında, aldıkları toplam maaş yerine, ek ödemesiz maaşları üzerinden emekli maaşı alacaklar ve büyük bir kayıp yaşayacaktır. Bu mağduriyetin giderilmesi için, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması gerekmektedir. 


Görevde yükselme ve unvan değişikliğ sınavı açılması; Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı uzun bir süredir yapılmamaktadır. Bu boşalan kadrolara yeni atamaların yapılamaması ve yeterli hizmetin sunulamaması sonuçlarını ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca alınan kariyer eğitimi sonucu oluşan birikim, sınavların yapılmaması sebebiyle hizmete yansımamaktadır. Bunun yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nda görevde yükselme ve unvan değişikliğini kazanmasına karşın VHKİ kadrosuna ataması yapılmayan 2351 kişinin atamasının yapılması, yaşanan mağduriyeti giderecektir.


Vekil ebe hemşirelerle, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı merkezi çalışanlarına kadro verilmesi; Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi sürecinde vekil ebe hemşirelerden süre sınırlamasına takılanların yaşadığı kadro sorununun çözülmesi, sayıları çok fazla olmayan bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderecektir. Ayrıca, kamu görevlisi olmamasına karşın, Aile Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan sağlık çalışanlarının kadro beklentisinin karşılanması da çalışma barışına katkı sunacak, hizmet kalitesinin artmasını sağlayacaktır.


Performans sistemi yeniden düzenlenmeli; Sağlık çalışanlarına verilen ek ödemeyi belirlemede kullanılan performans sistemi, uygulamada adaletsizlikleri beraberinde getirmektedir. Önceliğin sunulacak sağlık hizmeti olmasına karşın, performansın ön plana çıkması gibi durumların ortaya çıkmaması için, adaletli ve bütün sağlık çalışanlarına hitap eden yeni bir performans sistemi hayata geçirilmelidir. Yüzde 70 sabit, yüzde 30’u performansa dayalı sistemin daha adaletli olacağını düşünüyoruz.”










Son Güncelleme: 29.09.2014 17:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.