Tarihi Koyunbaba köprüsü restore ediliyor

Çorum'un Osmancık İlçesi'nde 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanılan Koyunbaba Köprüsü'ndeki çalışmalar devam ediyor.

01 Temmuz 2016 Cuma 17:32
 Tarihi Koyunbaba köprüsü restore ediliyor

Çorum'un Osmancık İlçesi'nde 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanılan Koyunbaba Köprüsü'ndeki çalışmalar devam ediyor.

Son günlerde sosyal medya üzerinden vatandaşlar tarafından, Koyunbaba Köprüsü'nün tadilatının aslına uygun şekilde yapılmadığı ve köprü taşlarının iş makineleri ile söküldüğü iddialarına yüklenici firma yetkilileri tarafından açıklama geldi.

Söylentilerin asılsız olduğunu dile getiren firma yetkilileri Restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü, köprünün geçmişteki değişik dönemlerde hatalı onarım sonucu büyük oranda zarar gördüğünü belirttiler. 

Yakından bakılmadığında algılanamayan zararlar hakkında yüklenici firma yetkililerinden alınan bilgilere göre, köprünün orijinal taşları 1960'lı yıllarda sökülerek toplamda 32 santimetre yüksekliğinde beton döküldükten sonra asfaltlandığı ve 1980'li yıllarda ise köprünün tüm cepheleri katkılı harç ile sıvandığı ve derz olarak da çimento şerbeti kullanıldığı ifade edildi. Firma yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Derz boşluklarına dökülen çimento şerbeti kum taşı olan özgün taşlarını eritti ve bu erimeler üzerindeki sıvanın sökülmesi ile ortaya çıktı.

Köprünün sökülen korkuluk taşlarının orijinalinde olmadığını belirten yetkililer sökülen bu taşların dönemine ait olanları ıslah edilerek yeniden yerine yerleştirilecek. Üst sıra ve korniş taşlarına müdahale edilebilmesi için korkuluk taşlarının sökülmesinin zorunlu olduğunu belirten yetkililer restorasyon çalışmalarının her aşamasının bilimsel ölçümler ve analizlerle yapıldığını belirtti.

Köprü restorasyon çalışmasını yürüten firmanın üst düzey yetkileri Osmancık halkının sabırlı ve sağduyulu olması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamada, "Halkımız kulaktan dolma bilimsel olmayan görüş ve gözlemlere itibar etmemesini, çalışmaların bitimine kadar sabır göstermesini ve çalışan ekibe destek olmasını dileriz. Çünkü bir buçuk sene sonra ortaya çıkacak sonuç karamsar yaklaşımları utandıracak nefasette olacaktır. Bu Karamsar yaklaşımların da olumlu yanı insanlarımızın tarihine sahip çıkmasıdır ki bizde bunu anlayışla karşılıyor ve Osmancık halkına teşekkür ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İHA


Son Güncelleme: 01.07.2016 17:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165