‘Tarım politikamız ithalatın kıskacında’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, ülkenin tarım politikasının ithalatın kıskacında olduğunu söyledi.

02 Temmuz 2017 Pazar 20:58
‘Tarım politikamız ithalatın kıskacında’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, ülkenin tarım politikasının ithalatın kıskacında olduğunu söyledi.

Gül, “Çiftçi  2017 yılı üretim desteklerinin açıklanmasını beklerken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî gazetede yayınlanan kararname ile Tahıl ürünleri ithalatında uygulanan %130’luk vergiyi Buğdayda %45 e, Arpada %35 e, Mısır’da % 25 e indirdi. Büyük baş hayvan ithalatında uygulanan % 135 ilk vergi dilimi % 26 ya Karkas ette ise %225 den %40 a indirdi” dedi. Gül, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:


“Mayıs ayında yaptığım basın açıklamamda; ithalatın önünü açtırarak, hem çiftçinin elindeki ürünü ucuza kapatmak hem de kolay yönden para kazanma peşinde olanları yetkililer görmeli, kendi önceliklerimize dayalı, iktidarlar bakanlar değiştikçe değişmeyen, Tarım Hayvancılık stratejisini hazırlanmalı demiştim.


Bu açıklamamın üzerinden bir ay gibi kısa süre geçmesinin üzerinden çiftçi  2017 yılı üretim desteklerinin açıklanmasını beklerken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî gazetede yayınlanan kararname ile Tahıl ürünleri ithalatında uygulanan %130’luk vergiyi Buğdayda %45 e, Arpada %35 e, Mısır’da % 25 e indirdi. Büyük baş hayvan ithalatında uygulanan % 135 ilk vergi dilimi % 26 ya Karkas ette ise %225 den %40 a indirdi.
Bunun manası, bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticimizi zor duruma sokmaktır. Bu kararla bazı firmalar iyi para kazanacak demektir.

Özellikle hayvan ithalatında büyükbaş üreticisi çok etkilenecek demektir. Bu durum otomatikman süt üreticisini de olumsuz yönde etkileyecektir. Belki kısa süre için et fiyatları düşebilir ama daha sonra damızlık hayvanların kesime gideceğini söylemek kahin olmamızı gerektirmez.

Tarım ve hayvancılıkta bu politikalarla  üretimi engellerseniz yerli üreticiyi desteklemeyip her seferinde ithalat yolunu seçerseniz üreticiyi bitirirsiniz. Marketteki pahalılık üreticiden kaynaklı olmadığı en yetkili ağızlar bile dillendirmektedir.
Eğer bu devam eder ise Milli Tarım Projesi, Büyük Ova Koruma Alanı, Kentten-Köye göç gibi  projeler havada kalır.

Tekrar söylüyorum ki paydaş görüşleri alınmalı, kendi önceliklerimize dayalı, iktidarlar bakanlar değiştikçe değişmeyen, Tarım Hayvancılık stratejisi hazırlanmalıdır.”


Son Güncelleme: 02.07.2017 21:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.