“Tarım ve Hayvancılık stratejisi” hazırlanmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Çorum’da en önemli stratejik ürünün buğday olduğunu söyledi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 10:50
“Tarım ve Hayvancılık stratejisi” hazırlanmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Çorum’da en önemli stratejik ürünün buğday olduğunu söyledi.

Gül, “Ülkemizin güney illerinde 2016-2017 yılı üretim sezonu hasadının başlama aşamasındaki şu günlerde bir gizli el her yıl olduğu gibi bu yılda ortaya çıktı. Çiftçinin ürünü daha pazara inmeden ithalatın önünü açma ve ürünü ucuza kapatma emelinde olanlar, sanki buğdayda alım varmış gibi yazılı görsel ve sosyal medyada yer almaya başladı. Ne yazık ki bazı iyi niyetli STK'larda bilmeden bunlara aracı durumundalar” dedi. Gül’ün konuya ilişkin açıklaması şöyle: “Ülkemizde halihazırda gerek TMO da gerekse özel sektörde yeteri kadar buğday stokunun olduğunu bizim kadar onlarında bildiğinden eminim.  hasat öncesi ülkemizdeki yağış oranı ve Türkiye-Rusya arasındaki limoni ilişkiyi fırsata çevirip ithalatın önünü açtırarak,  hem çiftçinin elindeki ürünü ucuza kapatmak hem de kolay yönden para kazanma   peşinde olanları  yetkililer görmeli, buna kesinlikle fırsat vermemelidir. Ülke geneline baktığımızda 1 Ekim 2016 – 30 Nisan 2017 tarihleri arasında kümülatif yağışlar normalinden ve geçen yıl yağışından az olduğu doğrudur. Türkiye’nin yedi aylık kümülâtif yağışı 355,6 mm, normali 449,0 mm ve geçen yılın aynı dönem yağış toplamı ise 397,0 mm’dir. Kümülâtif yağışlarda normaline göre % 20,8; geçen Su/Tarım Yılı’na göre ise % 10,4 azalma gözlenmiştir. Lakin  durum aşılamayacak kadar kritik değildir.Hububat üretiminin  en önemli ayları olan  Ocak- Mayıs  dönemine  ilimiz için baktığımızda;  Ocak ayında 26,6  Şubat ayında 2,8 Mart ayında  69,5 Nisan ayında 50,0  Mayıs ayında  21,6 mm yağış almıştır.  Bu ayların  uzun yıllar ortalaması   Şubat ayı hariç   çok da  farklı değildir. Ayrıca ilimizde  bu yıl   zaten 15-20 günlük  bir gecikme vardır. İnşallah ileri günlerde gelmesini beklediğimiz yağış, bu gecikmeyi olumlu bir duruma çevirecek ve  çiftçinin yüzünü güldürecektir. İlimizde konuşmamız gereken konu 208.000 ha sulanabilir tarım arazisinin ne yazık ki  hali hazırda sulanan 84.000 ha aladan sadece 32.000 ha (DSİ;7.000 ha. ve Özel İdare; 25.000 ha.) devlet yatırımı ile sulanmasıdır.  Temennimiz son zamanlarda önem verilen ve hızlı bir şekilde öne çekilen sulama yatırımlarından planlanan, projelenen ve ihalesi yapılanların tez elden sonuçlanmasıdır. Çiftçinin esas meselesi ürününün para etmesi, tüketicinin derdi ise ucuza tüketmesi. Sonuç; kendi önceliklerimize dayalı, iktidarlar bakanlar değiştikçe değişmeyen, “Tarım Hayvancılık stratejisini” hazırlamamızı zorunlu kılıyor.”

Son Güncelleme: 09.08.2018 00:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165