Tarım’da kilit ülkeyiz

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum Temsilcisi Necati Gül, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve BM Gıda ve...

13 Temmuz 2014 Pazar 16:45
 Tarım’da kilit ülkeyiz


Ziraat Mühendisleri Odası Çorum Temsilcisi Necati Gül, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan raporu değerlendirdi. Gül, raporda Kore ile Türkiye'nin gelecek on yılda sırasıyla yakalayacakları yüzde 4.4 ve yüzde 4.3'lük yıllık büyüme oranlarıyla, OECD üyeleri arasında en güçlü GSYH artışı sergileyen ülkeler olacaklarının bildirildiğini açıkladı.


Yayınlanan 2104-2023 Tarım Görünüm Raporu'nda gıda fiyatları enflasyonunun gelecek on yılda Türkiye'de, diğer OECD ülkelerinden yüksek olacağının da kaydedildiğini vurgulayan Necati Gül, yaşanan israfa da dikkat çekerek, açıklamasını şöyle devam ettirdi; "FAO'ya göre dünyada her yıl 1 trilyon 300 milyar kilo  gıda maddesi çöpe gidiyor. Miktar   Afrika'nın yıllık gıda üretimine eşit. FAO ayrıca küresel gıda üretiminin üçte birinin kaybolduğunu ya da çöpe atıldığını belirtiyor. Halihazırda dünyada kaybolan ya da çöpe giden gıda maddelerinin dörtte biri kurtarılsa dünyada 840 milyon aç insanın doyurulması mümkün olabilecek. Raporda Türkiye'de gıda fiyatları enflasyonunun 2014-2023 yılları arası diğer OECD ülkelerinden daha yüksek olacağı da iddia edildi.

Raporun genel bölümlerine göre ise OECD/FAO gelecek on yılda tarım ürünleri için düşük fiyat öngörüyor, çiftlik hayvanı ve biyo yakıt üretiminin ise mahsul üretimini geçecek. Önemli tarımsal ürünlerde son dönemlerde görülen fiyat düşüşleri gelecek iki yıl devam edecek, daha sonra da 2008 öncesi dönemin üzerinde sabit kalacak. Fiyatlar yaptığı son zirvelerin belirgin şekilde aşağısında olacak. Tarım ürünü talebi gelecek on yılda güçlü kalmakla birlikte geçen on yıldan daha düşük oranlarda genişleyecek.


Tahıllar insanoğlunun temel gıda maddesi olmayı sürdürecek ancak gelir ve kentleşme artarken proteinli, yağlı ve şekerli yiyecekler dünyanın birçok bölümünde yükselecek."




Son Güncelleme: 13.07.2014 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.