Tarımsal Sulamaya Hibe Desteği!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği, 29 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

30 Nisan 2016 Cumartesi 21:09
 Tarımsal Sulamaya Hibe Desteği!


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği, 29 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yapılan açıklamaya göre, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, bireysel sulama sistemleri kurulmasında, hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verileceğini açıkladı.


Tarımsal sulamaya yüzde 50 hibe desteği verilmesiyle ilgili tebliğ hakkında bilgi veren Milletvekili Ceylan, programın; tarla içi damla sulama, yağmurlama, mikro yağmurlama sulama sistemleri kurulması, lineer sistem, center pivot sistem veya tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ve güneş enerjili sulama sistemi kurulmasını kapsayacağını kaydetti.

Milletvekili Ceylan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği, 29 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi amacıyla hazırlanan Tebliğ, 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.


Tebliğ uyarınca, tarla içi damla sulama, yağmurlama sulama ve mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması; lineer sistem, center pivot sistem veya tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ile güneş enerjili sulama sistemi kurulması yatırımları desteklenecek. Program, söz konusu yatırım konuları kapsamında tüm illerde uygulanacak.


Kabul edilen başvurulara ilişkin olarak hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 45 gün içerisinde tamamlanacak. Alımı yapılan malzemelerin tarlada montajının da kırk beş günlük süre içinde tamamlanması gerekecek.


Bakanlık tarafından oluşturulan güncel Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartıyla, başvuru sahibi yatırım konularından sadece biri için tek bir parselde başvuru yapabilecek.


Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin belirtilmesi şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilecek. Gerçek kişiler ve şirketler, kendilerine ait arazilerde veya en az üç yıl ve üzeri süreyle kiralama yaparak; sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden on yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilecekler.


Kırsal kalkınma destekleri kapsamında daha önce bireysel sulamaya ilişkin hibe desteğinden yararlananlar, tebliğ kapsamında aynı yatırım konusunda başvuru yapamayacaklar. Başvuru yapılan yıl dahil olmak üzere son beş yıllık dönemde yürürlüğe giren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğleri kapsamında modern basınçlı sulama kredilendirme konularından yararlananlar kredilendirmeye konu olan aynı parsel için hibe başvurusu yapamayacaklar.


Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000.-TL, tüzel kişiler için 200.000.-TL’yi geçemeyecek. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak."

 

Son Güncelleme: 30.04.2016 21:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165