TED'den Osmancıklı çocuklara film okuma

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Film Okuma Programında bu hafta Alis Harikalar Diyarında adlı filmin okuması yapıldı.

12 Kasım 2015 Perşembe 09:16
TED'den Osmancıklı çocuklara film okuma

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Film Okuma etkinliği devam ediyor.
Bu hafta Alis Harikalar Diyarında adlı filmin okuması yapıldı. Programın yöneticiliğini Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kâzım Sekili ile Memur-Sen Osmancık İlçe Başkanı Mahmut Tökel üstlendi.

Kâzım Sekili, film hakkında genel bilgiler vererek, "Bu filmde hayatta uygulayacağımız çok önemli dersler var.” dedi.Filmin başında küçük Alis sürekli aynı rüyaları görmektedir. Ve zaman hızlı akıp gider. Bir bakmışız ki Alis büyümüş 20 yaşına gelmiş ve tam bu sırada evlilik teklifi almıştır. Alis evlilik fikrini hiç düşünmemiş aklını fikrini etrafta dolanan tavşana takmıştır. Alis tavşanı takip eder ve Harikalar Dünyasına düşer." dedi.

Mahmut Tökel ise, yaptığı konuşmada, şöyle dedi: "Film bir çocuk filmi gibi görülse de aslında yetişkinlerin de çok dersler çıkaracakları felsefi bir filmdir. Film Okumasına bakarken filmin replikleri bizleri derin düşüncelere sevkediyor. Her şey merakla başlar. Bilim adamlarına deney, kâşiflere keşif, mucitlere buluş ve filozoflara felsefe yaptıran merak; Alis’in de tavşan ya da daha güncel bir tabirle “solucan deliği”nden başka bir dünyaya/evrene geçmesini sağlamıştı. Alis, 'bilgelik yolu”ndaki insan'dı…


Carroll’un bir amacı vardı; kalıplar ve kurallarla çevrili insanı, dünyanın dışına çıkarıp özgürleştirmek. İnsanlarda merak uyandırıp akla gelebilecek her şeyle ilgili soru sormalarını ve çok iyi bildiklerini sandıkları kavramları (iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin, hızlı-yavaş vb.) sorgulamalarını sağlamaktadır.


Varlığı ve varoluşu, bilgiyi, gerçeği, iyiliği, güzelliği sorgulamak. Sürekli sorgulamak ve aslında cevap bulmak için değil, yeni sorular üretmek için sormak. Sormayı ve sorgulamayı sevmek.

Alis de tam olarak böyle yapıyordu. Sokratesçi bir felsefe izliyor; gördüğü, hissettiği, karşılaştığı her şeyi sorguluyor; onlara dair kâh kendine kâh başkalarına sorular soruyor; bir “son”a, “nihayet”e ulaşmayı dert etmiyordu. Sorgulamaya ise dünyanın merkezinden başlamıştı; kendinden…"

Daha sonra film replikleri konuşuldu. Katılımcıların yorumları alındı.


Son Güncelleme: 12.11.2015 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.