‘Terörle mücadele bakanlığı kurulmalı’

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, PKK, IŞİD ve FETÖ’nün tüm unsurları ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

23 Ağustos 2016 Salı 11:44
‘Terörle mücadele bakanlığı kurulmalı’


Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, PKK, IŞİD ve FETÖ’nün tüm unsurları ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.


Hilmi Demir, geçtiğimiz cumartesi günü CNN TÜRK'te Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu Türkiye'nin Gündemi programına konuk oldu.


FETÖ hareketinin çıktığı gibi devam etmediğini belirten Demir, FETÖ’nün Nurculuk hareketini kullandığını ifade etti.


FETÖ tarzı hareketleri ‘radikal örgütler’ olarak tanımlayan Demir, program şu açıklamalarda bulundu:


‘DÜNYA DEĞİŞTİKÇE DİNİ YAPILAR DA DEĞİŞİYOR’


“Dini yapılan doğdukları gibi kalmazlar. Sürekli değişirler. Devlet olarak da böyle yapıyoruz. Dış dünya da ortaya çıkan tarikat, cemaat, dini grup yapının hep aynı özellikleri taşıdığını zannediyoruz. Bu böyle değil. Dünya değiştiği gibi onlarda sürekli değişiyorlar. Özellikle dünyada ki siyaset, konjonktür, dış dengeler değiştiği zaman dini yapılar ve gruplarda sürekli kimlik değiştirir.

'FETÖ, NURCULUĞU KULLANDI'

FETÖ hareketi çıktığı gibi devam etmedi. İlk başta Nurculukla teması oldu, ondan da faydalandı. FETO hareketi sadece din üzerinden anlaşılacak bir hareket değil. Bütün dini gruplar içinde böyledir. Din bu tür hareketler için iki işlev görür. FETO hareketinin en üstünde gizli organizasyon yapısı vardır, ortasında legal örgütlenme vardır, en altında ise sosyal ağ dediğimiz sosyal çevre vardır. Din burada sosyal çevre için çok önemlidir. Bu hareketin Türkiye’de ilk tutacağı zaman kullandığı yapı Said Nursi hareketi olmuştur.

‘FETÖ, DİNİ BİR HAREKETİN KARAKTER VE ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMIYOR’


Ben bu tür hareketleri radikal örgütler olarak tanımlıyorum. Ana gerekçesi de şudur. Sivil toplum ya da dini grup olarak başlarlar ama şiddete doğru evrilirler.  Dini bir hareket olmaktan çıkarlar. Spor, medya, askeriyede, emniyette her yerde varlar. Böyle dini bir yapı olamaz. FETÖ, dini bir hareketin karakter ve özelliklerini taşımıyor.


‘RÜYANIN NİTELİĞİ DÜNYEVİLEŞTİ’


Gelenekte rüya görülür. Ya hikemi rüyadır ya da ahlaki bir ilke vardır. Şeyh rüya görür der ki ‘Rüyam da bize dediler ki, çok günah işliyoruz daha ahlaklı olalım’ der. Fakat rüya görüyor twit attırıyor, ihale alıyor. Gidip ‘Daha iyi dindar olun, erdemli olun’ demiyor. Rüyalarla ya ihale bağlıyorlar, ya devlette organizasyon kuruyorlar. Rüyanın niteliği dünyevileşti.


Türkiye olağanüstü bir durumdan geçiyor. Geçici bir süre için acilen ‘Terörle Mücadele Bakanlığı’ kurulmalıdır. Bu bakanlık Yenikapı ruhuyla yönetilmeli. İçişleri Bakanlığı yeterli değil, çünkü güvenlik noktasında çok sıkıntılar var. İstihbarat, güvenlik, jandarma gibi yapıların etkin bir şekilde kullanılması lazım. Bunu kullanacak bir yapıya geçilmesi lazım. PKK, IŞİD ve FETÖ’nün tüm unsurları ile mücadele edilmesi lazım. Hızlı bir şekilde Türkiye acil önlemler almak zorunda. Eğer Türkiye bunu yapmazsa 15 Temmuz darbe girişiminin amaçları hızlı bir şekilde bu ülkede gerçekleşmeye başlıyor gibi gözüküyor.”




Son Güncelleme: 23.08.2016 11:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165