'Teşvik Pirimi, Mahsuplaştırılmamalı'

Türk Tarım Orman-Sen Çorum İl Başkanı Necati Gül, Üretimi Teşvik Primi İle Ek Ödemelerin beraber alınması ve mahsuplaşmaması konusunda açıklamada bulundu.

09 Şubat 2016 Salı 10:06
'Teşvik Pirimi, Mahsuplaştırılmamalı'

Türk Tarım Orman-Sen Çorum İl Başkanı Necati Gül, Üretimi Teşvik Primi İle Ek Ödemelerin beraber alınması ve mahsuplaşmaması konusunda açıklamada bulundu.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çalışanlarının mahsuplaşma problemi olduğunu belirten Gül, “Bazı kurumlarda yapılan benzer ödemeler mahsuplaştırılmamakta iken, bu konuda yaşanan problemler çalışanların olduğu kadar, sendikamız başta olmak üzere ilgili sendika ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu güne kadar hep gündeminde oldu” dedi.


Gül, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Merkez ve Taşra Kurumlarında faal olan döner sermaye işletmelerinden kar edenlerin, ettikleri kardan çalışanların motivasyonunu arttırmak ve döner sermaye işletmesini daha da verimli hale getirmek adına 2001 yılında Sendikamızın çabası ile 969 Sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile hak edilmiş “Üretimi Teşvik Primi” olup, bu hak ediş, Hizmet kolumuz kamu çalışanlarına önemli bir ekonomik katkı olarak ortaya çıkmıştı.


Ancak 2005 yılı Toplu Görüşmelerinde mutabakata varılan ve 2006 yılı bütçe kanunu ile düzenlenen, bu gün ortaya çıkmış “Eşit İşe Eşit Ücret” uygulamasının temeli olan 40 TL + 40 TL ek ödeme uygulaması ile hizmet kolumuzdaki üretimi teşvik primi hak edişi ve diğer bazı kamu kurumlarında yapılan bazı ödemeler bu ek ödemeden mahsup edilmeye başlanmıştı.


Bu hukuksuzluk, Sendikamızca 2006 yılında yargıya taşınmış, yargı süreci devam ederken 2008 yılında ek ödemeler 375 Sayılı KHK ile yeniden düzenlenmiş, yine mahsuplaşma devam ettiği için, yine sendikamızca uygulamaya yönelik iptal davası açılmış, bu dava da henüz sonuçlanmamış iken, 2012 yılında 666 Sayılı KHK ile 375 Sayılı KHK ödemeleri de dahil yeni bir ek ödeme uygulaması getirilmiş; bu düzenleme de tarafımızca yargıya taşınmıştır.


2012 yılında yapılan 666 Sayılı KHK düzenlemesinde“Bundan böyle kamu çalışanlarına herhangi bir ad altında ilave bir ödeme yapılmayacak, yapılanlar ise bu kararname ile yapılan ödemelerden mahsup edilecek” ibaresi yer almaktadır.


Ancak 2012 yılından sonra Akademik Personel, Hakim-Savcılar, Mülki amirler, Emniyet ve Eğitim hizmetleri çalışanları başta olmak üzere 7 ayrı grup ve kurum, değişik adlarla mesleki ödeme almış olmalarına rağmen, alınan bu ilave ödemeler ek ödemelerden mahsup edilmemiştir.


2006 yılından bu yana yapılan 3 ayrı hukuki düzenlemeye iptal talebi, tarafımızca yargı yoluna taşınmış iken, ayrıca yine sendikamızın öncülüğünde, Üyelerimizin yaşadığı bireysel hak kayıplarına neden olan bahse konu mahsuplaşma da, değişik illerdeki yüzlerce Türk Tarım Orman Sen üyesi tarafından idari yargıya taşınmış, pek çoğunda da yıllık olarak mağduriyetin giderildiği kararlar elde edilmiştir.

Ancak genel düzenlemeye yönelik tarafımızca açılan davalar, ülkemizdeki yargı süreçlerinin uzunluğu nedeni ile henüz sonuçlanmamıştır.(Geciken adalet, adalet değildir)

Ortada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çalışanlarının bahse konu mahsuplaşma problemi varken ve diğer bazı kurumlarda yapılan benzer ödemeler mahsuplaştırılmamakta iken, bu konuda yaşanan problemler çalışanların olduğu kadar, sendikamız başta olmak üzere ilgili sendika ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu güne kadar hep gündeminde oldu.

Yetkili Sendikanın bu yılki Toplu Sözleşme talep metni incelendiğinde, çözüm arayan ve problemi halletme mücadelesi yürüten gibi görünüp, çalışanlarının bu anlamdaki problemlerinin çözülmesini tamamen ortadan kaldıran metne imza koymuştur.

Çünkü; mahsuplaşmayı istemiyormuş gibi yapıp, mahsuplaşmayı onaylayan”, “vergi dilimi mağduriyetinin çözülmesini istiyormuş gibi yapıp, mağduriyete göz yuman”, “yıllık izinlerin üretimi teşvik primi çalışma gün sayısından düşülmesini istemiyormuş gibi yapıp, aslında Üretimi teşvik Primi hak edişini elinin tersi ile itip, bundan vazgeçen bir tavır sergilemiştir.


Yapılan mutabakat tamamen üretimi teşvik primi uygulamasını sona erdirmeye, sulandırmaya ve çalışanların bu haklarını gasp etmeye yönelik bir uygulamadır.


Birçok kamu kurum ve kuruluşlarında özel ödemeler ve hak edişler devam ederken ve bu ödemeler, ek ödemelerden mahsuplaşmadan yapılmakta iken, ayrıca yüksek yargıdan çıkmış onlarca (Kanuni gerekçeleri farklı ödemeler birbirinden mahsup edilemez) kararları ortada iken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında çalışanlar üvey evlat mıdır? Yoksa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu ülkenin bir kurumu değil midir?

Bu günlerde kurumlarda çalışanın hakkını savunduğunu söyleyen sendika tarafından hazırlanan feragat dilekçeleri dolaşmaktadır. Bir sendika tarafından, çalışanların üretimi teşvik priminden vazgeçmeleri istenmektedir. Mazeret olarak ise; erken girilen vergi dilimi uygulaması gösterilmektedir. Doğrudur. Genel artış ile vergi matrahındaki artış eşit tutulmamış, çalışanlar bu konuda da mağdur edilmiştir. Bu mücadele edilmesi gereken farklı bir konudur.


Erkenden vergi dilimine girmek konusu ise zaten sendikamızca yüksek yargıda dava edilmiştir. Vergi dilimi konusu o sendikanın da talebi gibi görülmesine rağmen, neden savunulamamıştır. Taleplerinin arkasında dimdik durmamışlardır. Sözde her şeyi yapan o sendika bu meseleyi neden çözememiştir. Çözüm Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanların annelerinin ak sütü gibi helal üretimi teşvik primini yok ederek aranmıştır. Mutabakattaki bu ifade başarı değil kocaman bir başarısızlıktır.

Buradan O Sendikacılara diyorum ki;

- Üretimi teşvik Primi de, Ek Ödemeler de bizim helal hakkımızdır.Bu hakkımızın elimizden alınmasına vesile olanlara hakkımızı helal etmiyoruz.

- Biz de diğer kamu görevlileri kadar devletimizin şerefli görevlileriyiz.

- Diğer memurlarla aynı kefede tartılmak istiyoruz, ayrımcılığı kabul etmiyoruz.

Birileri başarısızlığı başarı olarak göstermeye çalışırsa çalışsın; biz, Üretimi Teşvik Primi İle Ek Ödemelerin beraber alınması ve mahsuplaşmaması hususunda mücadelemize ara vermeden devam edeceğiz.”

Son Güncelleme: 09.02.2016 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165