TKDK, 7 yıllık bütçesini kullanacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD 1 Programı kapsamında kalan bütçeyi...

18 Nisan 2015 Cumartesi 14:36
 TKDK, 7 yıllık bütçesini kullanacak


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD 1 Programı kapsamında kalan bütçeyi kullanmak amacıyla 14. çağrı ilanına çıktı. Bu çağrı ile IPARD 1 programındaki kalan tüm bütçenin kullanılması planlanıp, IPARD 2 programına geçiş amaçlanıyor.


Çorum’un da içinde olduğu toplam 42 ilde uygulanan IPARD I programında olduğu gibi, IPARD II programı uygulamaları da faaliyete geçecek. Komisyonla yapılan müzakereler neticesinde 2014-2020 yıllarını kapsayacak şekilde IPARD II programı 27 Ocak 2015 tarihinde AB Komisyonu tarafından onaylandı. Proje konuları ve kriterlerin tespiti çalışmaları devam ediyor.


IPARD 1’deki kalan bütçeyi kullanmak amaçlı olan 14. Çağrı, 17 Nisan 2015 tarihi itibarı ile yayınlandı. Çağrı ilanı kapsamında proje başvuru kabulleri 11 Mayıs 2015 tarihinde başlayacak ve 5 Haziran 2015 tarihi saat 23.00’de sona erecek. 4 - 15 Mayıs 2015 tarihlerinde, İl Koordinatörlüğünde proje ve eklerinin uygunluk kapsamında ön kontrolleri yapılacak. Yapılacak ön kontroller nihai kontroller olmayıp, yapılan hataların ve eksikliklerin tespit edilmesi ve düzeltilmesi yönünde bilgilendirme amaçlı olacak.


14. Çağrı ile verilecek olan desteğin toplamda 121.000.000 Avro olduğunu belirten TKDK İl Koordinatörü Hakan Körpınar, “Bu çağrı ile Süt Üreten Tarımsal İşletmelerde hem yeni kurulumların yapım işleri ve makine-ekipman alımları, hem de mevcut işletmelerin modernizasyonu desteklenecektir. Bunun için 81 milyon avro bütçe aktarılmıştır. Süt, et, meyve-sebze ve su ürünleri işleme ve pazarlama konularında ise sadece mevcut işletmeler yapım işleri haricinde desteklenecektir. Bu kapsamda da 40 milyon avro destek bütçesi mevcuttur. Dolayısıyla 14. Çağrıda, bu iki ana başlık haricinde proje kabul edilmeyecektir. İlimizde maksimum projenin alınması ve yatırımın sağlanması için; yatırımcılarımız her türlü sorularını İl Koordinatörlüğümüz yardım masasına şahsen veya 0364 223 00 27 numaralı telefondan sorabilecekleri gibi www.tkdk.gov.tr internet adresinden de bilgi alabilirler.” dedi.


Körpınar, “IPARD 1 programında olduğu gibi, IPARD 2 programında da İlimizde hibe destekleri devam edecektir. IPARD 1 programında olmayan ve IPARD 2 programına alınan kaz yetiştiriciliği, süt üretimi amaçlı manda yetiştiriciliği, yumurta tavukçuluğu, mantar yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji sistemleri gibi konuları da destek kapsamına eklenerek ürün yelpazesi genişlemiştir. Bu yeni konuların kriterleri AB Komisyonu ile devam eden müzakereler neticesinde önümüzdeki günlerde netleşecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Dolayısıyla İlimize her geçen gün artan oranda yatırım sağlanması için çalışma ve gayretlerimiz devam edecektir.” diye konuştu.



Son Güncelleme: 18.04.2015 16:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.