Tüketiciler Günü’nü kutladı

Vali Necmeddin Kılıç, “Tüketicinin korunması kavramının dünyada son yüzyıldır önem kazanmış olmakla birlikte, bu konuda bizimde geçmişimize dayanan köklü geleneklerimiz bulunmaktadır” dedi.

14 Mart 2017 Salı 16:40
 Tüketiciler Günü’nü kutladı


Vali Necmeddin Kılıç, “Tüketicinin korunması kavramının dünyada son yüzyıldır önem kazanmış olmakla birlikte, bu konuda bizimde geçmişimize dayanan köklü geleneklerimiz bulunmaktadır” dedi.


Tüketici haklarının geliştirilmesinde ve korunmasında en önemli öğenin bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Vali Kılıç’ın Tüketiciler Günü kutlama mesajı şöyle:


“Örneğin 16. Yüzyılda II. Beyazıt devrine ait “Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisab Kanunnameleri” dünya ve tüketici haklarını koruyan ilk kanun olarak bilinmektedir. 12. Yüzyılda Anadolu da oldukça yaygın biçimde faaliyet gösteren Ahilik teşkilatının işleyişiyle esas olarak üretimin kalitesine ve imalattan tüketime belli standartların korunmasına dayanmaktaydı. Bugün dünya ülkelerinin, uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştıkları bu değerler, bin yıldır Anadolu’da hakimdir.


Kültürümüzde ve köklü tarihimizde üretimin her aşamasında sağlık ve kaliteye yönelik sözlü ve yazılı kurallar mevcuttur. Birleşmiş Milletler teşkilatı tarafından kabul edilen ve birçok ülkede kanunlarla koruma altına alınan tüketici hakları, İslam hukukunda “kul hakkı” nın bir parçası olarak değerlendirilmektedir.


Tüketici haklarının geliştirilmesinde ve korunmasında en önemli öğenin bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olduğu unutulmamalıdır. Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve tek tek bireylerin sorumluluk ve duyarlılıkları bu konuda büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu hakların geliştirilmesi ve korunması sadece tüketiciye değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini sağlayan tacir ve esnafımızı da daha kaliteli ürünler üretmeye teşvik ettiği gibi ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.


Değişen tüketim alışkanlıkları ve gelişen alışveriş teknikleri karşısında vatandaşlarımız, haklarını arayabilmeleri için satın aldıkları malın veya hizmetin fatura, makbuz veya fişini mutlaka almaları ve istenildiği takdirde ibraz edebilmeleri gerekmektedir. Bu sebeple söz konusu belgeleri satıcıdan talep etmeleri çok önemlidir.


Bu duygu ve düşüncelerle, tüketicinin korunmasına yönelik önemli görevler üstlenen Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bu alanda fedakarca faaliyet gösteren bütün gönüllü tüketici örgütlerine teşekkür eder, hepimizin birer tüketici olduğundan hareketle tüm vatandaşlarımızın “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü” nü kutlarım.”


 

Son Güncelleme: 14.03.2017 16:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.