TÜMİŞAD Macaristan'da çalışmalarını sürdürüyor

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Macaristan'da aktif ziyaretlerine ara vermeden devam ediyor. TÜMİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Macaristan'ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Macaristan Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Budapeşte'nin batısında, 72 km. mesafedeki Szabadbattyán kentinde ikili görüşmelerde bulundu.

13 Temmuz 2017 Perşembe 13:13
TÜMİŞAD Macaristan'da çalışmalarını sürdürüyor

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Macaristan'da aktif ziyaretlerine ara vermeden devam ediyor. TÜMİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Macaristan'ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Macaristan Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Budapeşte'nin batısında, 72 km. mesafedeki Szabadbattyán kentinde ikili görüşmelerde bulundu.

Szabadbattyán Belediye Başkanı Polyák István Vilmos, Belediye Meclis Başkanı Dabóczy László, Meclis Üyesi Balázs László, Belediye Meclis Üyesi ve LOG SOL Kft. temsilcisi Varga Zsolt, Belediye Genel Sekreteri Némethné Jenei Éva heyeti Belediye binası önünde karşıladı.

''1956 Özgürlük ve Bağımsızlık Bayramı''

Szabadbattyán Belediye Başkanı Polyák István Vilmos ziyarette, " TÜMİŞAD Başkanı ve TİKA Macaristan Koordinatörünü kentimizde görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Değerli dostum Osman Şahbaz'ın şehrimize yapmış olduğu kıymetli katkıları ve ikili ilişkilerimize sunduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ederim. Kendileri ile birlikte şehrimizi ziyaret eden TİKA Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak'ı da ağırlamaktan çok mutluyuz.


23 Ekim 2017 tarihinde şehrimizde gerçekleştireceğimiz ''1956 Özgürlük ve Bağımsızlık Bayramı'' kutlamalarımızda sizleri yeniden aramızda görmekten büyük bir onur duyacağız" dedi.


Kırklareli Kavaklı Belediye Başkanı
Gürel Koşdemir'in mektubunu getirdim


Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise " Bugün bizlere Szabadbattyan'da göstermiş olduğunuz misafirperverliğe çok teşekkür ederiz. Size ayrıca Kırklareli Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir'in cevabi mektubunu getirdim. Yakın tarihte şehrinize Başkan ve heyeti bir resmi ziyarette bulunacaklar" dedi.


TİKA Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak ise," Göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alakadan dolayı size, ayrıca bizleri bir araya getiren Osman Şahbaz Beye teşekkür ederim. Şehrinizdeki Osmanlı Türk eserini muhafaza eden şehir halkına ve sizlere şükranlarımı sunuyorum. Bu tarihi eser ile ilgili  aslına uygun hale getirilmesi hususundaki hazırlık çalışmalarınızı büyük bir memnuniyetle destekçisi olacağız. Tarafıma takdim ettiğiniz bu proje çalışmasını inceleyip, ilgileneceğiz. Sizlerle ortak işbirliği ve çalışma yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız'' dedi.


Osmanlı Türk eserlerinin ihyası
için Türkiye'ye çağrıda bulundu


Macaristan’ın Székesfehérvár iline bağlı Szabadbattyán Belediye Başkanı Polyák István Vilmos, kentte bulunan Osmanlı Türk eserlerinin ihyası için Türkiye'ye çağrıda bulundu. Szabadbattyán Belediye Başkanı'nın çağrısına, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA Macaristan Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ilgi göstererek Başkan Polyák István Vilmos'u makamında ziyaret ettikten sonra şehirde bulunan Osmanlı Türk eseri Kula Kulesi'nde incelemelerde bulundu.


Sonrasında Belediye Başkanı Polyák István Vilmos heyet onuruna öğle yemeği verdi. Yemek sonrasında Başkan Polyák István Vilmos günün anısına hediyeler takdim etti. Konsolos  Şahbaz ve Koordinatör Prof.Dr. Kızıltoprak’da Başkan Polyák István Vilmos'a Türk Bayrağı ve Kırklareli Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir'in yolladığı mektup ve hediyeyi tekdim etti. 


Ziyarete Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Macaristan Esztergom temsilcisi Tarık Tekeş'de eşlik etti. Heyet program sonrasında Budapeşte’ye döndü.


Macaristan’ın Székesfehérvár iline bağlı Szabadbattyán tarihi önem arz ediyor. Kentteki 16.yy ‘dan kalma ”KULA Kulesi” Osmanlı döneminde bölgenin stratejik ehemmiyetinden dolayı 145 yıl askerler tarafından gözetleme kulesi olarak kullanılmış, günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Hemen yanıbaşındaki avluda Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış tarihi kalıntılara rastlanmış,  avlunun dışında 2007 senesinde Belediye tarafından Macar Türk dostluğu adına ahşap bir anıt dikilmiştir.


Evliyâ Çelebi, Seyahatnâme'sinde tamamı Avrupa'da geçen altıncı cildinde
Szabadbattyán’dan bahsederken, müslüman şehri görünümünde olduğunu, 100 ahşap çatılı ev, cami, askeri depo ve ambarların bulunduğunu yazmıştır."


Son Güncelleme: 13.07.2017 13:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doc.Dr. Salih Yildirim 2017-07-13 14:31:04

harika ve basarili bir ziyaret olmus.
emegi gecenleri kutluyorum. allah cc bu calismalarinizi bereketlendirsin.

saygilar degerli baskan sayin osman sahbaz bey.

doc. dr. salih yildirim

Avatar
Sibel Atsız 2017-07-13 14:58:51

Yürekten kutluyorum değerli Başkan Osman Şahbaz bey,
Sevgiler,

Doç. Dr. Sibel Atsız / Denizli

Avatar
Meltem Kilic 2017-07-13 19:44:54

taaaa Macaristan'da bu güzel çalışmalara imza atan degerli Başkan Osman Şahbaz Bey sizleri kalpten kutlarim.
Melten Kilic / İzmir

Avatar
Yakup Sami Nar 2017-07-13 21:42:27

Sizi kutluyorum, ülkemizin ucbeyleri akıncıları sizlersiniz.
Saygılar
Y. Sami Nar

Avatar
Mustafa Duman 2017-07-14 20:58:08

Çok büyük bir keyifle okudum bu haberini, teşekkürler.

Mustafa Duman