Tunaboylu Köy Enstitüleri’ni anlattı

Köy Enstitüleri’nin 74. kuruluş yıldönümü nedeniyle Eğitim ve Bilim İş Görenleri...

19 Nisan 2014 Cumartesi 17:29
 Tunaboylu Köy Enstitüleri’ni anlattı


Köy Enstitüleri’nin 74. kuruluş yıldönümü nedeniyle Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası(Eğitim İş) tarafından söyleşi düzenledi.

Bugün gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak Emekli Eğitimci ve Gazeteci Müslüm Tunaboylu katıldı.

Eğitim İş Sendikası Çorum Temsilcisi Duran İrdeli ve dernek üyelerinin izlediği konuşmada, Emekli Öğretmen ve Gazeteci Müslüm Tunaboylu, 69 yıl önce 17 Nisan 1940’da TBMM’nin kabul ettiği bir yasa ile ülkenin 21 yerinde  eğitim ve öğretime açılan Köy Enstitüleri’nin, 10 yıllık bir süreç içinde 17 bin 431 erkek, bin 390 kız, toplam 18 bin 839 öğretmen, 8 bin 675 eğitmen, bin 599 sağlık memuru yetiştirdiğini söyledi. Tunaboylu, o tarihlerde ülke nüfusunun % 80’inin köylü yani çiftçi olduğunu belirterek, “Lozan Barışı ile çizilen ülke sınırları içersin de 40 bin köy bir o kadarda olduğu tahmin edilen mezralar bulunuyordu. 1928’de gerçekleştirilen Harf Devrimi ile okur-yazar olmayan insanımız kısa sürede okur yazar hale getirilecekti. Bu bir zorunluluktu. Ülkedeki aydınlar, nüfusun ancak kentsel alanda bulunan bölümüne eğitim ve öğrenimi ulaştırma olanağı bulmuş, kırsal alandaki insanlar kendi kaderleri ile baş başa bırakılmışlardı. Köylerde okur-yazar bulmak adeta bir mucize idi. Devlet atlı tahsildarları ile köylerden, arazi, hayvan, yol dolaylı olarak çeşitli ürünleri içeren vergileri topluyordu.” dedi.

Tunaboylu Köy Enstitüleri nüfusun büyük çoğunluğunun okur-yazar ve meslek sahibi hale getirildiğini kaydetti.  







Son Güncelleme: 20.04.2014 21:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.