Tunus’tan 15 Temmuz yorumu;Türkiye İslam dünyasının lideri

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, “15 Temmuz’da darbe girişimini öğrenir öğrenmez Cumhurbaşkanı’ndan önce bir bildiri yayımlayıp Türk halkının sokaklara inmesi gerektiğini söyledik. O gece sadece Türklere özel bir gece değildi, tüm İslam dünyasının gecesiydi” dedi.

03 Eylül 2016 Cumartesi 13:10
 Tunus’tan 15 Temmuz yorumu;Türkiye İslam dünyasının lideri


Nahda
 Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, “15 Temmuz’da darbe girişimini öğrenir öğrenmez Cumhurbaşkanı’ndan önce bir bildiri yayımlayıp Türk halkının sokaklara inmesi gerektiğini söyledik. O gece sadece Türklere özel bir gece değildi, tüm İslam dünyasının gecesiydi” dedi.
 

Yeni Şafak'tan Kübra Türk'ün haberine göre; 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu.Gannuşi, 15 Temmuz akşamında neler yaşadıklarını anlattı. 

SOKAKLARA ÇIKILMASINI SÖYLEDİK 

Siyasiler ve hükümet yetkilileriyle bir toplantıda oldukları sırada darbe girişimini haber aldıklarını söyleyen Gannuşi, toplantının bir anda darbe girişimini takip eden bir meclise dönüştüğünü anlattı. Gece hemen bir bildiri yayımladıklarını belirten Gannuşi, "Bildiride daha Cumhurbaşkanı Erdoğan halkını meydanlara davet etmeden biz Türk halkının sokağa çıkması gerektiğini söyledik. Bu bildiride darbe girişimini çok sert bir biçimde kınadık. Ve Türk halkını seçilmiş hükümete sahip çıkmaya davet ettik. Ardından Erdoğan'a ulaşmak için Cumhurbaşkanlığı ofisini aradık. Ancak Erdoğan'a ulaşamadık. Sonrasında Cumhurbaşkanlığı sekreteryalarından birisiyle irtibata geçtik ve dedik ki Türk halkı derhal sokağa inip, demokrasisine sahip çıkmalı. Türk halkının özüne dönmesi gerekiyor" diye konuştu. 

HALK, GENERALLERDEN ÜSTÜNDÜR 

"O gece sadece Türkiye'ye has bir gece değildi, tüm Müslümanları ve İslam alemini ilgilendiren bir geceydi" diyen Gannuşi, "Bir tarih bitti ve yeni bir çağ açıldı. Bu geceyle Türkiye'deki darbeler tarihi sonlandı. Türk halkının gerçek tarihi başladı. Türk halkı o gece demokrasi ehli olduğunu gösterdi. Ve Türk halkı dünyaya, halkların generallerden çok daha üstün olduğunu ispatladı. İnsanın imanı ve iradesi silahlardan çok daha kuvvetlidir. Askeri vesayet sona erdi, yerine tam olarak halkın iradesi geldi" ifadelerini kullandı. 

O GECE LİDERLİĞİN NİŞANESİ OLDU 

Gannuşi, darbe girişimi sonrasında FETÖ'ye bağlı işbirlikçi askerlerle halkın yanında olan askerlerin birbirinden ayrıldığını söyleyerek, "Askerlerin büyük çoğunluğu darbe karşıtı olduğunu gösterdi. 15 Temmuz aynı zamanda Türkiye'nin tek olmadığının ve İslam dünyasının önderi olduğunun da nişanesi oldu. Atatürk'ten bu yana Türkiye muhtemelen bu kadar güçlü bir liderlik görmedi. Dünyadaki o liderlik boşluğu Erdoğan ile dolmuş oldu. Ben o yüzden hep şunu söylüyorum: 15 Temmuz sadece Türklere özel bir gece değildi, tüm İslam dünyasının gecesiydi. O gün demokrasi ve halkın tarihi başladı. Askerlerin, halkın geleceğiyle oynama lüksü de ellerinden alındı” dedi. Demokrasinin hadimi olduğunu söyleyen Batılı ülkelerin darbe kalkışmasındaki tavırlarına dikkat çeken Gannuşi, "Batılı ülkelerin darbeye karşı olduklarını belirtmeleri ve Türkiye'ye ziyaretlerde bulunmaları beklenirdi. Batı'nın darbeye karşı koyan Türk halkı ve hükümetinin kararlılığını desteklemesi gerekirdi, ancak bu olmadı. Darbe karşısındaki tutumları, üzüntü verecek derecede iki yüzlü ve silikti" şeklinde konuştu. Tunus halkı olarak Türk halkını tebrik ettiklerini belirten Gannuşi, "Türk halkı tüm dünyaya, özelde de İslam alemine önemli mesajlar verdi" dedi. 

 


Son Güncelleme: 03.09.2016 19:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.