Türkiye'de ilk kez Çorum'da

Hayvanlara kan ve süt örneklerinden gebelik testi

23 Ağustos 2017 Çarşamba 11:01
Türkiye'de ilk kez Çorum'da

Türkiye'de ilk kez Çorum’da saha şartlarında büyükbaş hayvanlardan alınan kan ve süt örnekleri laboratuvar ortamında çeşitli testlerden geçilerek hayvanların gebe olup olmadığı tespit ediliyor. 



Çorum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen uygulama ile pazara getirilen büyükbaş hayvanlara anında gebelik testleri yapılacak. Bu sayede üreticilerin hayvan alım ve satımlarında yaşadığı tereddütler de ortadan kalkacak. Uygulama ile aynı zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kesimi yasaklanan vasıflı damızlık hayvan popülasyonunun artırılmasına ve satılmasının önüne geçilmesinde katkı sunması planlanıyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye’de ilk defa alınan kan ve süt örnekleriyle dişi hayvanların gebe olup olmadığını tespit etmek amacıyla bir çalışma başlattıklarını belirtti. Ermiş, bu uygulamanın işletmelerde yapılabileceğini ancak kendilerinin bunu saha ve pazar şartlarına taşıdıklarını ifade etti.

Uygulama hakkında bilgi veren Ermiş, “Gebe olduğu düşünülen gebe olma ihtimali olan hayvanların kan numuneleri anılıyor. Kanların serumları alınarak gerek yerinde gerekse laboratuvar ortamında sonuçlarını çıkararak ilgilere bilgi veriyoruz. Pazar yerlerinde bu test yarım saat içerisinde tamamlanıyor. Çorum Hayvan pazarı laboratuvarımıza yakın olduğu için bu örnekleri alarak daha steril bir ortamda testleri yapıyoruz. 28’i günden itibaren hayvanın gebe olup olmadığına dair sonuç veriyor. Talep eden ya da bilgi veren üreticilerin hem pazar yerinde hem kendi işletmelerinde kan numunesi alarak hayvanlarının gebe olup olmadığının yüzde 100 teşhisini yapıyoruz” dedi.



Son yıllarda ülkemizde hayvan popülasyonunda bir gerileme olduğuna dikkat çeken Ermiş, “Bunun en büyük sebeplerinden birisi de damızlık vasıflı hayvanların damızlık olarak kullanılmasından ziyade kurban olarak kullanılmasıydı. Bunu engellenmesi için böyle bir yöntem geliştirildi. Kanun gereği de damızlık vasıflı dişi hayvanların hem kurban olarak hem de diğer dönemlerinde kesilmesi kesinlikle yasak. Vatandaşları bilinçlendirmek adına bizde böyle bir çalışma yaptık. Sonuçları önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklayacağız. Kaç hayvandan örnek alındığı, kaç hayvanın kesiminin önlendiğine dair bir açıklama yapacağız. Bu yöntem önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacak. Bu yıl ilk kez olduğu için vatandaşlarımızın haberi olmayabilir. Bu konuda bizden destek isteyen herkese her zaman kapımız açık. Arkadaşlarımız hizmete hazır. Vatandaşlarımız kurbanlık seçerken damızlık vasıflı dişi hayvan seçmemelerini tavsiye ediyoruz. Bununla ilgili denetimlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.



Çorum Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Erol Matpan ise veteriner hekimler tarafından hayvanlardan alınan kan örneklerinin laboratuvara getirilmekte her bir hayvanın kulak numarasının yazılı olduğu serumların eliza yöntemiyle testlere tabi tutulduğunu anlatarak, “Testlerin sonucunu gözle rahatlıkla görebiliyoruz. Gebe veya gebe olmayan hayvanları tespit edebiliyoruz. Renkler turkuaz mavisi veya açık yeşil şeklinde olduğu zaman hayvanın gebe olduğunu anlıyoruz. Kulak numarası sahibi hayvanla ilgili raporu çıkartarak veteriner hekime ulaştırıyoruz. Böylelikle yüzde 100 doğruluk payıyla gebelik muayenesini rahatlıkla yapma imkanına sahip olduk. Doğru bir analize kavuşmuş oluyoruz. Bu uygulama ülkemizdeki dişi hayvan varlığına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA


Son Güncelleme: 23.08.2017 12:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165