Ulu Cami 1 milyona restore ediliyor

Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner’in girişimleri sonucu ilçenin...

01 Temmuz 2015 Çarşamba 16:23
 Ulu Cami 1 milyona restore ediliyor


Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner’in girişimleri sonucu ilçenin tarihi sembollerinden olan Ulu caminin bahçesinden, çatısına tuvaletlerinden şadırvanına kadar elden geçirilerek restorasyon işleri son hızıyla devam ediyor. 

Ulu Cami Aralık ayında restorasyon işlerinin tamamlanarak, hizmete sunulması planlanırken, caminin onarım maliyetinin 1 milyon 91 bin 500 TL olduğunu belirtildi.

Sungurlu Ulu Cami 1756 tarihinde Sunguroğlu Mehmet Bey tarafından inşa ettirildi. Kare planlı kubbeli bir yapı olan caminin Kuzeyinde bulunan üç gözlü son cemaat yerinin üzeri üç kubbe ile örtülüdür. Kuzeybatı köşede silindirik gövdeli tek şerefeli tuğla minare yer alır. Cephelerde iki sıra pencere düzenlemesine yer verilmiştir. Beden duvarlarında almaşık teknikte moloztaş ve tuğla malzeme kullanılan camide, oldukça yüksek tutulan sekizgen kubbenin kasnağında pencere açıklıklarına yer verildi.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan caminin 2010 yılında rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeler hazırlanarak, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 14.10.2011 tarih 91 sayılı kararı ile onaylandı. Esaslı onarım ihtiyacı olan Ulu Cami, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2013 yılı sonunda planlanan 2014 yılı yatırım programına alınarak onarım ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan firma Bil-Sa İnş.Tur.Tic.San. ve Tic. Ltd. Şirketi ile 1 milyon 91 bin 500 TL bedel üzerinden sözleşme imzalanarak işe başlanıldı.

Devam eden onarımda Ulu Camide bulunan tüm bozulma ve deformasyon giderilecek, duvarlarından minaresine, tuvaletinden şadırvanına kadar elden geçirilecek olan caminin üst örtüsü kurşun malzeme ile kaplanarak bahçe düzenlemesi yeniden yapılacak.




İHA

Son Güncelleme: 01.07.2015 16:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165