Uluslararası Otizm konferansına katılım

Günümüzde sıklığı her geçen gün artan “Otizm” hastalığı konusunda dünyada yapılan özel eğitim, tedavi ve...

17 Kasım 2014 Pazartesi 14:50
Uluslararası Otizm konferansına katılım


Günümüzde sıklığı her geçen gün artan “Otizm” hastalığı konusunda dünyada yapılan özel eğitim, tedavi ve terapi yöntemlerini değerlendirmek üzere 18 ülkeden 300’den farklı katılımcı Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öncülüğünde 14-16 Kasım tarihleri arasında Antalya’da  bir araya geldi. Amerika, Avrupa, Uzak Doğu, Asya, Güney Afrika ve Ortadoğu’dan gelen alanında uzman profesyoneller 3 gün süre ile 10 konferans çalıştayı,18 eğitim semineri gerçekleştirdi.


Konferansa Çorum’dan katılan Özel Eğitim Uzmanı İbrahim Eren, çalıştay hakkında izlenimlerini şöyle dile getirdi: “Otizm 1980’li yıllarda 1500 çocukta 1 gözükürken günümüzde 88 çocukta 1 görülme gibi yüksek bir orana ulaşmıştır. Otizme neyin yol açtığına dair bilim adamları arasında halen ortak bir görüş bulunamamakla birlikte, genetik etkileri olan nörobiyolojik ve çevresel koşulların yol açtığına dair olan görüş halen en tutarlı görüş olarak dile getirilmektedir. Çevresel nedenler arasında yanlış beslenme, erken, geç veya güç doğum, sezaryen doğum vd. etkiler belli oranda yer almaktadır.


Konferansa Amerika’dan konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Linda A. Leblanc “Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara dil becerilerinin öğretiminde bilimsel dayanıklı doğal öğretim yöntemleri” konulu çalıştay toplantısında; erken yaşta eğitime başlamanın ve yoğun uyaran ile bireysel özel eğitim almanın etkililiğine değindi. Otizmli çocuklarda başlıca belirti olan gözlemlenen sosyal etkileşim başlatamama ve dil becerilerindeki bozukluğu düzeltme amaçlı gerçekleştirilen “Ayrık Deneme Yoluyla Pekiştirme” öğretim yöntemi yerine “Bilimsel Dayanıklı Doğal Öğretim” yöntemlerinin kazanılan becerilerin genellenmesi konusunda yapılan etkililiğini gösteren çalışmasını katılımcılarla paylaştı.


Türkiye’den katılan Prof.Dr.Nahit Motavalli Mukaddes “Otizm Spektrum Bozuklukları” konulu sunusunda, otizmi sınıflandırma ve erken tanılama için dikkat edileceklere değinerek  6-9 aylık bebeklerde otistik özellikleri erken tanılamak için “babıldamanın olmayışı ve nadir oluşu, ses çeşidinin babıldarken az olması, konuşanın yüzüne bakılmaması, bakım verenin sesine sesli yanıt vermemesi ve anormal yüksek tonda cıyaklama” belirtilerinin dikkatli incelenmesi gerekliliğine ve gelişimsel risk tarama anketi doldurarak düzenli takip edilmesinin önemini ifade etti. Prof.Dr.Nahit Motavalli Mukaddes; ilaç kullanımı ve etkileşimleri konusunda ailenin yapacağı doğru gözlemlerin mutlaka dile getirilmesinin önemine ve ilaç tedavisinin eğitsel terapi faaliyetlerinin destekleyicisi bir unsur olduğunu unutmamak gerektiğini sözlerine ekledi.


Küresel Otizm Entegrasyonu Genel Sekreteri Prof.Dr. Andy Shih konuşmasında “Otizmin artış oranındaki büyük yükselmeye dikkat çekerek küresel ölçekte yapılan organizasyonların etkisi ve kamu alanında yapılan girişimlerinin işleyiş şemasını özetledi. Prof. Shih konuşmasında özellikle ailelerin içinde yer almasının gerekliliği ve devlet yöneticilerini harekete geçirecek farkındalık çalışmalarına dönük olarak diğer ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetleri örnekleyerek Türkiye’de de ortak çalışmalar yürütmeyi amaçladıklarını ve bu konferansın bunun adımı olacağını ümit ettiğini dile getirdi.


Konferans sonunda katılımcılara uzmanlarla tanışma oturumları, poster bildirimleri, tanıtım kitapçıkları ve ‘Uluslararası Otizm Konferansı Katılım Sertifikası’ teslim edilerek son buldu.




Son Güncelleme: 17.11.2014 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.