Umut Radyo’da referandum gündemi

Umut Radyoda önceki gün yayınlanan ‘ Referandum Gündemi’ programı ilgi ile dinlendi. Av. Doğan Öksüz’ün hazırlayıp sunduğu programa Av. Ahmet Özdel ve Av. Burçin Solmaz Polat konuk olarak katıldı.

29 Mart 2017 Çarşamba 21:39
Umut Radyo’da referandum gündemi

Umut Radyoda önceki gün yayınlanan ‘ Referandum Gündemi’ programı ilgi ile dinlendi. Av. Doğan Öksüz’ün hazırlayıp sunduğu programa Av. Ahmet Özdel ve Av. Burçin Solmaz Polat konuk olarak katıldı.


TEMEL BİR REJİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR’


Programda Çorum Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Av. Ahmet Özdel, halkın büyük bir çoğunluğunun oylanacak olan Anayasa değişikliğinin içeriği hakkında sağlıklı ve yeterli bir bilgiye sahip olmadığını belirterek, “ Biz basit bir sistem değişikliği gerçekleştirilme arzusunda olunduğuna inanmıyoruz. Çünkü her ne kadar adı Cumhurbaşkanlığı sistemi olsa da bu kendine has özellikler taşıyor bir başkanlık sistemidir’ dedi.


Özdel, getirilmek istenilen başkanlık sisteminin unsurlarını içerisinde taşımadığına dikkat çekerek, ‘Yürütülen kampanya ile halkı ikna etmek için ismine Cumhurbaşkanlığı adını veriyorlar. Getirilen anayasa değişikliklerinin hiçbir maddesini konuşmayıp açıklamıyor, halka anlatmıyorlar. Genel söylemler kullanıyorlar. Örneğin tek vatan, tek millet, tek bayrak, güçlü Türkiye, ekonomik patlama, refah gelişimi gibi.. Oysa getirilen 18 maddenin içinde tek vatan tek millet tek bayrakla ilgili bir tek madde yok. Ya da aksi yönde bir madde de yok’ şeklinde konuştu.


YARATILMAK İSTENEN, YARGININ YASAMANIN

TEK ELDE TOPLANDIĞI BİR REJİMDİR

Programda Av. Ahmet Özdel, yaratılmak istenenin yargının yasamanın tek elde toplandığı bir rejim olduğunu belirterek şöyle konuştu.‘Bu rejimde aslında başkanlık rejimi değildir. Bir diktatörlük rejimine doğru bir eğilim taşıması hepimiz açısında sakıncalıdır. Bu yapılmak istenen değişikliğin mimarlarından Anayasa Hukuku Profesörü Burhan Kuzu bu yıl Şubat ayında yayınlanan kitabının 14. sayfasının son paragrafında açıklıyor. Diyor ki; Dünyada üç hükümet modeli uygulanmaktadır. Bu modelleri sayıyor. Sonrada ekliyor. Başkanlık sistemini daha başta kurarken temel özelliklerinden uzaklaştırırsak o sistemin başarılı olma şansı çok zordur. Nitekim kuzey Amerika dan bu başkanlık sistemini taşımak isteyen güney Amerika ülkeleri temel ilkelerini değiştirdiklerinden başarılı olamamıştır. Örneğin başkana kanun hazırlama imkânı ile gerektiğinde parlamentoyu dağıtma yetkisi tanınmıştır. Böyle bir sisteme başkanlık sistemi denilemez. Bu nedenle burada uygulanan sisteme ‘ başkancıl’ sistemler denilmektedir. Keza Arap dünyasındaki bir bir devrilen diktatörlükler ile Türk dünyasında örnekleri çokça görülen sistemlerde başkanlık sistemi değildir.” Burhan hocanın burada vurguladığı iki temel kıstas var. İlki başkana kanun çıkarma yetkisi verilmesi. İkincisi ise parlamentonun fesih yetkisinin verilmesidir. İşte 16 Nisanda oylanacak olan referandumda bu iki madde de Cumhurbaşkanına verilmektedir. Cumhurbaşkanı parlamentoyu fesih etme yetkisine sahiptir. Ve kararnameler yoluyla kanun niteliğinde düzenlemeler yapma yetkisine sahiptir. O halde bu basit bir sistem değişikliği değil, temel bir rejim değişikliğidir’.


YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI TEK
ADAMIN ELİNDE TOPLANACAK’


‘Referandum Gündemi programında CHP İl Genel Meclisi üyesi Av. Burçin Solmaz Polat’ta Anayasa değişikliği ile parlamenter rejimin tamamen ortadan kaldırılmasının gündeme geldiğini belirterek, parlamentonun bütün yetkilerinin ‘Yasa çıkarma yetkisinin Cumhurbaşkanına verildiğini bu durumun basit bir sistem değişikliği olarak değerlendirilemeyeceğini, yasamanın yetkilerinin de tamamen başkanın elinde toplandığını aynı zamanda yürütmenin de yargının da başkanın kontrolüne geçtiğini dile getirdi.


Solmaz konuşmasında öngörülen değişiklik ile tek adamla yürütülmek istenen bir rejim değişikliğine yol açıldığını ifade etti.  Polat, “ En önemlisi burada yargıya olan müdahaledir. Çünkü bizler bir suç işlediğimizde veya suçsuz olduğumuzda gözlerimiz hemen yargıya çevriliyor. Aklanacağımız yer orası. Ya da bir haksızlıkla karşılaştığımızda sanığın cezalandırılmasını istediğimiz yer yine yargı.  Mevcut değişiklikle bunların hepsi partili bir başkanın eline geçerek partiye yakın kişilerin yargı bağımsızlığından yararlanması ve karşıt olan muhaliflerin ise suçsuz yere yargılanacağı rejime doğru yol alıyoruz maalesef…”

Son Güncelleme: 29.03.2017 21:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165