Uslu, HDP grup önerisinde konuştu

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde HDP Grup Önerisi “ Emekli Vatandaşların sorunları ile ilgili Meclis araştırma önergesi” hakkında Ak Parti Grubu adına söz aldı.

10 Mayıs 2016 Salı 18:07
Uslu, HDP grup önerisinde konuştu


AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde HDP Grup Önerisi “ Emekli Vatandaşların sorunları ile ilgili Meclis araştırma önergesi” hakkında Ak Parti Grubu adına söz aldı.

Uslu’nun konuşması şu şekilde;

“Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri,


HDP grup önerisi üzerinde AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.


Konuşmamın hemen başında, bir ay önce kaybettiğim sevgili anacığım başta olmak üzere tüm anneleri ve şehit anneleri ve eşlerini “anneler günü” dolayısıyla saygıyla anıyorum. Vefat edenlere rahmet, yaşayanlara minnetlerimi sunuyorum. Merhamet ve şefkat abidesi tüm anaları en değerli varlıklarımız olarak görüyoruz. Şair diyor ki, öğrendik ki iki şey asla terk etmezmiş insanı, birisi yanındaki ana, diğeri kalbindeki yara…


Şefkat ve merhamet medeniyetinin timsali analarımızı ağlatmamak konusunda daha fazla duyarlılık gösterilmesi gerektiğine inandığımı belirtiyorum.


Az önce bir sayın milletvekilimiz engellilere tahsis edilmiş yerlere sayın vekillerimizin araçlarını park etmemeleri gerektiğini söyledi. Aynen katılıyorum. Bu arada belli yerlere Akülü Tekerlekli Sandalye Şarj İstasyonlarının konulması konusunda Meclis olarak girişimlerimiz vardır. Bunu da belirtmek istiyorum.

Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;

Hastalıkta sağlıkta, gençlikte ve yaşlılıkta milletimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Yaptığımız sosyal güvenlik reformları ile nüfusumuzun yüzde 98’ni Sosyal Güvenlik şemsiyesi altına aldık. Hastane kapılarından geri dönüşleri bitirdik. Sadece kimlik belgeleri ile vatandaşlarımızın tüm sağlık kuruluşlarından hizmet almalarını sağladık. İlaca erişimi kolaylaştırarak eczane kuyruklarına son verdik.


İktidarımız döneminde emeklilerimizin de mali ve sosyal haklarında ciddi iyileşmeler sağladık. Emeklilerin yaşam standartlarını yükselttik, harcanabilir gelirlerini önemli ölçüde artırdık ve artırmaya da devam ediyoruz.

İktidarımızda Emeklilerimizin aylıklarında önemli artışlar sağlanmıştır. 2015 yılı Temmuz ayından geçerli olmak üzere SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimizden maaşları bin liranın altında olanlar için 100 lira tutarında artış yaptık. Ayrıca aylıkları 1.000 lirayla 1.100 lira arasında olanların aylıklarını da 1.100 liraya çıkardık.

Memur emekli aylıklarında 2015 yılı Eylül ayından itibaren ortalama 100 lira tutarında, 2016 yılı Ocak ayında ise yüzde 6,9 oranında artış sağlamış olduk. 2015 yılı Aralık ayında yaptığımız düzenleme ile de, daha önce yani eylülde yaptığımız artıştan yararlananlar da dâhil olmak üzere tüm SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarında 2016 yılı Ocak ayında yapılan yüzde 3,8 oranındaki artışa ilave olarak 100 lira bir artış daha yapılmış oldu.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;

Emeklilerimiz ENFLASYONA ezdirmedik. En düşük SSK emekli işçi aylığı dönemimizde yüzde 403 artarak 1.292 liraya yükselmiş oldu.


 En düşük memur emekli aylığı yüzde 330 artarak 1.618 liraya yükselmiş oldu.


En düşük BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı da yüzde 678 oranında artarak 1.157 liraya yükselmiş oldu. En düşük BAĞ-KUR çiftçi emekli aylığı da yüzde 1.297 oranında artarak 919 TL’ye ulaşmıştır.


Sadece Ocak 2015 ile Ocak 2016 döneminde emekli aylıklarında yüzde 25 ila yüzde 57 oranında artış sağlanmıştır. Bu artışları memurumuz, esnafımız, işçimiz, asgari ücretlimiz, emeklimiz herkes biliyor, herkes de takdir ediyor.


İktidarlarımız döneminde asgari ücreti de yüzde 606,1 artırdık ve 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren net 1.300 liraya çıkardık. Böylece, asgari ücreti 2002'den bu yana yüzde 126,3 oranında reel olarak artırdık.


65 Yaş aylığını da yüzde 788 artarak 217 liraya yükseltilmiş ve reel olarak yüzde 185 oranında artış sağlanmıştır. Yaptığımız düzenleme ile hiçbir sigorta güvencesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara ödenen 65 yaş aylığı almak için artık tüm ailenin gelirine değil ilgili kişi ile eşinin gelirine bakılarak değerlendiriliyor. (26 Nisan 2016 Resmi gazetede 24/5/1983 tarihli 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu) 2015 yılı itibarıyla 608 bin 513 kişiye 65 yaş aylığı ödenmiş. Yapılan ödemelerin ulaştığı toplam rakam, 1 milyar 275 milyon TL’dir.


Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan yüzde 10 oranındaki "Sosyal Güvenlik Destek Primi" kesintisi yaptığımız düzenleme ile kaldırıldı. Buna göre yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29 Ocak itibariyle sonlandırılmıştır.


11 Milyonun üzerinde emeklimizi faydalandıracağımız diğer bir konu ise banka promosyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla bankalar görüşmelerini sonuçlandırmak üzere yakın bir sürede emeklilerimize promosyon verilmesini de sağlayacağız.


Ayrıca emeklilerimize yönelik Toplu Konut İdaresi başkanlığımızca Emekli projelerimizi de hızla yürütüyoruz. Talep edilen her ilde uygun koşullara bağlı olarak projeler üretiliyor. Şuanda 40 ayrı il/projede 7.681 konut çalışması emeklilerimiz için yürütülmektedir.


Mali açıdan sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi hedefine hızla ilerliyoruz.  SGK açığının kurum bütçesine oranı 2002 yılında yüzde 28,46 iken bu oran 2015 yılında yüzde 4,94 e düşmüş, 2016 yılında ise yüzde 4,09 a olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. SGK açığının GSYH’ye oranı 2009 yılında yüzde 3, 01 olarak gerçekleşmişken alınan tedbirler ile bu oran 2015 yılında yüzde 0, 58 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında ise yüzde 0,51 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.


EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR


Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;


8/9/1999 tarihinde 4447 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 506, 1479 ve 5434 sayılı kanunlardaki emeklilik şartları değiştirilerek 58 ve 60 yaş şartı getirilmiş, ancak sigortalıların yapılan değişiklikten hemen etkilenmemelerini sağlamak amacıyla 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılar için 23/5/2002 tarihine göre belirlenen sigortalılık süresi esas alınarak, 5434 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılar için 23/05/2002 tarihinde kadın ise 20, erkek ise 25 tam yılını doldurmalarına kalan süreye göre, 1479 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılar için ise 01/06/2002 tarihi itibariyle kadın ise 20, erkek ise 25 tam yılını doldurmalarına kalan süreye göre kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. Anayasa Mahkemesi de kademeli emeklilik yaşı şartlarının Anayasa’ya aykırı olmadığına karar vermiştir.


İstatistiklere bakıldığında 2014 yılı içerisinde; SSK kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 51, BAĞKUR kapsamında emekli olanların ortalama yaşı 59, Kamuda çalışan emekliye ayrılanların ortalama yaşı 53 olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar emeklilik yaşı günümüz için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olsa da, yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kademeli geçiş gereği bu seviyelerde gerçekleşmemektedir.


Sayın Başkan Değerli Milletvekilleri;


Yine 2013 yılında yaptığımız düzenleme ile 2000 yılı öncesi bağlanan emekli aylıklarının 2000 yılı sonrası bağlanan emekli aylıkları ile intibakını sağladık.


Emekli aylıklarının intibakı, aylıkların genel düzeyinin artırılmasından ziyade çalışma hayatı boyunca çalışma ve prim ödeme koşullarını eşit düzeyde gerçekleştiren aynı yaşta emekli olan, fakat emekli oldukları tarihin farklı olması nedeniyle aylık hesaplama yöntemlerindeki değişiklik sebebiyle farklılaşan emekli aylıklarının eşitlenmesini sağladık.


Diğer taraftan da 8/3/2012 tarihli  (28227 sayılı Resmi Gazete) 6283 sayılı Kanunun ile 2000 yılından önce gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına intibak işlemi yaptık. Bu sayede 2000 öncesi emekli aylıkları 2000 sonrası aylık bağlama sistemiyle uyumlu hale getirilmiştir.


Hayat dinamik bir şekilde devam ettiğine göre sorunlarında bitmesini beklemek yanlış olur. Çeşitli tedbirler alınmaya devam ediyor. Bunların başında emeklilerin sendikalaşma hakkı vardır. Emeklilerin sendikalaşma hakkında geçmişte üyesi oldukları işkolundaki sendikaya üyeliklerinin devam etmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi. O da umuyorum iler ki bir zamanda gerçekleşmiş olacaktır.


Bu vesile ile yapılan çalışmaların bir kısmını sizlerle paylaşmış olduk. Bütün bu olumlu gelişmelerle birlikte HDP Grup önerisinin aleyhinde olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Son Güncelleme: 10.05.2016 19:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.