Ustaların İzinde…

5. İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor. 6 gün sürecek olan festivalde, ‘Ustaların İzinde’ teması işleniyor.

20 Kasım 2013 Çarşamba 17:17
 Ustaların İzinde…

5. İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor. 6 gün sürecek olan festivalde, ‘Ustaların İzinde’ teması işleniyor. Festivalin ilk gününde, Türk şiirinin öncü isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, ikinci gününde mütefekkir Nurettin Topçu ve üçüncü gününde de Cemil Meriç tüm yönleriyle ele alındı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan festival, Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştiriliyor.   Festivalin üçüncü gününde “Cemil Meriç’in İzinde” başlığı altında iki oturum yapıldı. Ayrıca Cemil Meriç’i anlatan bir belgesel izletildi. Programın sonunda ise Cemil Meriç ile ilgili anılar anlatıldı.  Saat 13.00’da başlayan festival akşam 20.00’a kadar devam etti. Yaklaşık 100 şair, akademisyen ve yazarın konuşmacı olduğu festival, edebiyatseverlerden büyük ilgi gördü.


BENİM HOCAM CEMİL MERİÇ

Festivalin birinci oturumunu Dursun Gürlek yönetirken Recep Garip ‘Cemil Meriç’te Şiir ve Kültür’, Celal Fedai ‘Cemil Meriç ve Hint Edebiyatı’, Necmettin Şahiner ‘Bir İrfan Adamı Cemil Meriç’ başlıklı konuşmalar yaptılar. Cemil Meriç’in “Tanzimat uçuruma açılan bir dehlizdir” sözüyle oturumu açan Dursun Gürlek, “Ben kendimi Cemil Meriç üniversitesinin bahtiyar mezunlarından sayıyorum. Eskiden hoca esastı, mezun olunan kurum değil” dedi. Necmettin Şahiner ise Cemil Meriç’in Bu Ülke adli kitabı için vitamin hapı tanımlaması yaptı.


ŞİİR CEMİL MERİÇ’LE SAN BULDU

Recep Garip, “Edebiyat medeniyetten beslenir. Medeniyetten beslenmeyen edebiyat, edebiyat olmaz. Bu coğrafya şiir medeniyetidir. Doğuda, bizim topraklarımızda düşünce şiirin emrine girer. Cemil Meriç, eleştirmenliği sanat olarak görüp algılar. Cemil Meriç, Nazım Hikmet için şiirin kapısını düşünceye açan adam der. Şiir Nazım Hikmet’le, şiir Cemil Meriç’le san bulmuştur.”


HİNT KÜLTÜRÜNÜ DERİNDEN SORGULADI

Celal Fedai, “Cemil Meriç’in Hint edebiyatı eserleri, Türk entelektüellerine İslamiyeti tanımaları için lojistik bir çalışmasıdır. Cemil Meriç kendisini Hint kültürüyle derinden sorgular. Cemil Meriç, Hint kültürü ve edebiyatının önemini halka ispatlayabilmek için Batı edebiyatı ve kültürünün bu alanda gösterdiği ilgi ve dikkati anlatmak durumunda kalmıştır. Çünkü halk, Batı’nın önemsediğini önemsemekte idi.


HAFTA BOYUNCA DEVAM EDİYOR

Bu yıl 5’ncisi düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali ‘Ustaların İzinde’ teması işleniyor. Türk Edebiyatı’nda derin etkileri olan 5 büyük edebiyatçı tüm yönleriyle ele alınıyor. Festivalin ilk gününde Necip Fazıl Kısakürek, ikinci gününde Nurettin Topçu, üçüncü gününde de Cemil Meriç anlatıldı. Dördüncü gününde (21 Kasım) Sezai Karakoç, beşinci gününde de (22 Kasım) Nuri Pakdil anlatılacak.


YARIN SEZAİ KARAKOÇ GÜNÜ

Edebiyat Festivali’nin ilk üç gününde Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu ve Cemil Meriç ele alındı. Yarın (21 Kasım) Türk edebiyatına büyük katkıları olan Sezai Karakoç’un eserleri, edebiyatı, şahsiyeti gibi özellikleri anlatılacak. Program saat 13.00’da başlayıp 20.00’a kadar sürecek.





Son Güncelleme: 20.11.2013 17:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.