Uyku Merkezi'nde randevu süresi kısalacak

Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geçtiğimiz yıllarda açılan ve büyük bir eksikliği gideren Uyku Merkezi artan talep üzerine hem teknolojisi yenilendi hemde genişletildi.

11 Ekim 2016 Salı 09:48
 Uyku Merkezi'nde randevu süresi kısalacak


Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geçtiğimiz yıllarda açılan ve büyük bir eksikliği gideren Uyku Merkezi artan talep üzerine hem teknolojisi yenilendi hemde genişletildi. 


Çevre illere de hizmet veren merkezde yenilenen cihazlar ve genişletilen bölümler ile artık randevu süresi de kısaldı.


AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde incelemelerde bulunarak Uzm. Dr. Ayşe Sarı'dan bilgi aldı.


Uyku apnesinin günümüzde en sık görülen hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çeken Ayşe Sarı, "Son verilere göre ülkemizde görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Apne, en az 10 saniye süreyle nefesin durması olarak tanımlanmaktadır. Uyku apnesi de bu nefes durmasının uyku sırasında meydana gelmesidir. En önemli risk faktörlerinden biri de şişmanlıktır. Genel olarak, kısa boylu, boynu kısa, şişman ve belirgin gıdı gibi özellikleri taşıması kişiyi hastalığın en büyük adayı yapabilir. Ancak zayıf insanlarda da görülebileceği unutulmamalıdır. Hastalığın en önemli belirtisi sabah yorgun kalkmadır. Kişinin uyku sırasında 10 saniye boyunca nefesi durduğu için sürekli çırpınarak uyanmak zorunda kalır. Hastada uyku kalitesi bozulduğu için, ne kadar uyursa uyusun sabah kalktığında tamamiyle yorgun hissetmeye ve her an uykuya eğilim görülmeye başlar, uykusuzluğun kişide yarattığı yorgunluk iş hayatına ve sosyal hayatına yansıyabilmektedir" dedi.


 Yetişkin insanların yüzde 30 ile 40'ının uyku esnasında horladığına dikkat çeken Sarı,  "Fakat her horlayan kişi uyku apnesidir demek oldukça yanlış bir tabirdir. Uyku apnesindeki horlama oldukça farklı bir durumdur. Uyku annesi yasayan kişilerde horlama oldukça yüksek sesli meydana gelmektedir. Uyku apnesinin tanısında, ilk önce hastalık hikâyesi dinlenmelidir. Hastanın geceleri uykusunun nasıl olduğu, nefes kesilmeleri, uyanmaları, ataklarının sıklığı, gündüzleri kendisini yorgun hissedip hissetmediği gibi bilgilerin öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için, uluslararası anket uygulamalarıyla, hastanın şikâyetlerinin puanlaması yapılır, puanı belli bir seviyenin üstünde çıkan kişilerde uyku apne sendromu şüphesi olduğuna karar verilir. Hikaye dinlendikten sonra, en sağlıklı ve kesin tanı ancak hastanın uyku sırasında gözlemlenmesiyle konur. Hastanın, bir gece, uyku laboratuvarı dediğimiz merkezlerde uyku esnasında gözlemlenmesiyle elde edilen veriler, bilgisayara aktarılarak, solunum, beyin dalgaları, göğüs ve karın hareketleri, kasla ilgili verileri (EMG) ve buna ilave veriler ve parametreler kaydedilir. Ertesi gün, programda yüklenen veriler, skorlama denilen işleme tabi tutularak, uykudaki nefes kesilmeleri, oksijen doygunluğu düşmeleri, yani uykunun dönemlerindeki değişim verilerine bakılarak hasta hakkında detaylı bir rapor elde edilir. İşlemin sonucunda, saatte 5 ve üzerinde apne atağı yaşanmışsa, kişiye uyku apne sendromu teşhisi konur. Uyku apnesi, kişinin durumuna göre, hafif, orta, ağır olarak adlandırılır" şeklinde kaydetti.


Uyku apnesi tedavisinin tamamiyle kişinin tedaviye yanıtına göre değiştiğine dikkat çeken Sarı, "Ortalama minimum 6 ay tedavi süresi vardır. Bu süre boyunca her gece cihaz kullanılmalıdır. Daha sonrasında tedavide belirli bir iyileşme meydana geldiğinde ise hasta cihazı gün aşırı veya haftada 1-2 gün kullanmaya başlıyor. Tedavi olumlu ilerlediğinde ise hasta artık cihaz olmadan uyumaya başlıyor. Kilo problemi yaşayan kişiler tedavinin başarıya ulaşması için mutlaka bir diyetisyen veya endokrin uzmanına başvurmalıdır. Bu tedaviler sonucunda hasta hem kilo vermiş ve değerleri normale dönmüş olabiliyor hem de uyku apnesi hastalığı tedavisinde başarıya ulaşmış olabiliyor. Hastanemizde daha önce 3 yatağımız vardı ve sık sık arızalandığından düzenli hizmet verilemiyordu. Bundan dolayı bir hastaya PSG yatışı için 6 ay sonrasına randevu veriliyordu. Şimdi ise yeni gelen son sistem 6 cihazla hem randevu süresi kısalacak hem de hastalarımıza daha sağlıklı ve sürekli hizmet verilebilecek. Randevu süresi 21 güne indi" diye belirtti. Sarı, merkeze Kastamonu, Yozgat, Amasya, Tokat ve Samsun'dan da hastaların tedavi için geldiklerini söyledi.



Son Güncelleme: 11.10.2016 09:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.