Uzun’dan, sürücülere kış bakım uyarısı

Çorum Oto Tamirciler Odası Başkanı Necmettin Uzun, sürücülere zorunlu kış lastiği uygulaması ve araçların kışlık bakımı konularında uyarılarda bulundu.

30 Kasım 2015 Pazartesi 18:26
Uzun’dan, sürücülere kış bakım uyarısı

Çorum Oto Tamirciler Odası Başkanı Necmettin Uzun, sürücülere zorunlu kış lastiği uygulaması ve araçların kışlık bakımı konularında uyarılarda bulundu.

Araçlara kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Aralık Salı günü başlayacağını belirten Uzun, “Kış lastiği takmayanlara 571 lira olan ceza kesilecek. Cezanın miktarı bir ay sonra artacak. Zorunlu kış lastiği kuralına uymayanlara kesilen ceza 1 Ocak 2016'dan itibaren 602 lira olacaktır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek” dedi.


Kurala uymayan araçların işletmecilerine 1 Aralık itibarıyla 571 lira ceza uygulanacağının altını çizen Uzun, cezanın Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 5,58'lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2016 itibarıyla 602 liraya çıkacağını belirtti.


Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğunun şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları da kapsadığı hatırlatan Uzun, “Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek” şeklinde ifade etti.


Sürücülerin ve esnafların bu konuda duyarlı olmalarının isteyen Uzun, Kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla, karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.


Araçların kışlık bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Uzun, antifriz, cam suyu, cam silecekleri, ateşleme bujileri, marj, şarz, akü bakımları gibi bakımlarının da kış mevsiminde önce yaptırılmasının zorunlu hale geldiğini açıkladı.




Son Güncelleme: 30.11.2015 18:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.