Vali’den çarpıcı örnek

Çorum’un gelecekteki turizm stratejisini belirlemek amacıyla düzenlenen “Hititlerin Başkentinde...

19 Nisan 2014 Cumartesi 23:44
Vali’den çarpıcı örnek


Çorum’un gelecekteki turizm stratejisini belirlemek amacıyla düzenlenen “Hititlerin Başkentinde Kentsel Bellek ve Turizm” konulu sempozyum başladı.

Çorum’un turizm potansiyelini değerlendirmek, turist ziyaretini ve konaklama sürelerini arttırmak, kültürel ve tarihi mirası korumak ve geliştirmek amacıyla, Çorum Valiliği, Hitit Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın paydaşlığı ile “Hititlerin Başkentinde Kentsel Bellek ve Turizm” konulu sempozyum düzenlendi.

Anitta Otel’de düzenlenen sempozyumun açılışına Vali Sabri Başköy, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü H.İbrahim Doğan, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, akademisyenler, turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Vali Sabri Başköy yaptı.

Yapmış olduğu konuşmada; Çorum’un sahip olduğu yüksek turizm potansiyeline dikkat çeken Sabri Başköy, “Turizmde iyi tanıtım ve pazarlamanın yolu, işletmeci ve müteşebbis ruh ile beraber süreklilik arz eden, uygun ve yerinde projelerden geçer. Tanıtımların sürdürebilir, etkili ve verimli olması için, özel kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruşları olarak hep birlikte hareket etmeliyiz. 

Çorum’un mevcut turizm potansiyelini, ulusal ve uluslararası fuarlarda ön plana çıkartarak tanıtmaya çalışıyoruz. Çorum’u çeşitli fuarlarda tanıtmamızın amacı, tüm imkânlardan yararlanarak yeni pazarlar bulmak ve ilimiz turizm canlılığını daha da arttırmaktır. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında Çorum’un tanıtılmasında önemli bir yer tutan kitap, tanıtım filmi, broşür, harita gibi çeşitli materyalleri güncelledik ve bu noktada çalışmalarımız devam ediyor. 

Çorum olarak katıldığımız yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında ilimizin imkân ve potansiyelini başta tur operatörleri ve seyahat acenta sahipleri olmak üzere katılımcılara anlatıyoruz. Ancak gerçek manada turizm, ilin tarihi ve kültürel değerlerini turistte satış biçimidir. İlin bu satışı tur operatörleri ile seyahat acentaları üzerinden olmaktadır. Dolaysıyla tur operatörleri ve acenta sahiplerini, ilimizdeki otel sahipleriyle buluşturarak bağlantılar kuruyor ve onları ilimize turist getirmeye davet ediyoruz. 

Çorum’un iç turizme açılımı konusunda, 2012 yılı Kasım ayında ilk kez yapılan Çorum Tanıtım Günleri vasıtasıyla önemli bir adım atıldı. Valiliğimiz, Belediye, kaymakamlıklar ve sivil toplum örgütlerinin katkısı ile Çorum Tanıtım Günleri’nin birincisi ve ikincisi Ankara’da yapıldı. Tanıtım günlerinin üçüncüsünü İstanbul’da yapmayı planlıyoruz. Çünkü bu etkinliği Çorum’un tanıtımına hizmet edecek şekilde farklı illere yayarak yapmakta yarar olduğunu düşünüyoruz.” dedi. 

Çorum turizminin temel sorunlarından birinin de il merkezinin turizm açısından canlandırılamaması olduğunu ifade eden Vali Başköy, "Boğazkale, Hattuşa, Alacahöyük ve İncesu Kanyonu'na gelen turistleri bir gece dahi olsa Çorum'da ağırlayabilmeliyiz. Bununla birlikte bu turistleri Çorum’da tutabilmek ve gezdirebilmek için Çorum Müzesi’nin yanında Çorum Kalesi ve belirli konakların restorasyonu gerekmektedir. Yine bunların yanında inanç turizmi noktasında il merkezindeki sahabe kabirlerinin bulunduğu Hıdırlık ziyaretgâhı var. Dolayısıyla Hıdırlık’ı da ihmal etmeden inanç turizmi noktasında daha fazla tanıtımını yapmalıyız. Ayrıca il merkezinde beş yıldızlı ve dört yıldızlı otellerimiz var. Bu bağlamda ülkemizde son zamanlarda oldukça gelişen kongre turizmi ve hizmet içi eğitim kurslarından da fazlasıyla istifade edebilmeliyiz.” dedi.

Turizmin gelişmesinde tarihi alanların tahrip edilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Vali Başköy, “Çorum’da hocalarımızın eşliğinde  “Boğazkale-Hattuşa, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Resuloğlu ve Eskiyapar olmak üzere 5 yerde kazı çalışmaları devam ediyor. Bu kazılarda Çorum’un tarihine yeni bakış açıları kazandıracak ve ilimizi tanıtacak yeni eserler çıkıyor. Belki bu eserler Çorum’un tarihini 7000 bin yıldan daha da geriye götürecektir. Ancak, bu ören yerlerinin turizme kazandırılması için kaçak kazı yapanlar tarafından tahrip edilmemesi de gerekiyor. Bu noktada Çorum’un tarihine sahip  çıkacak vatandaşlarımız son derece duyarlı olmalıdır.” dedi ve“Hititlerin Başkentinde Kentsel Bellek ve Turizm” konulu sempozyumunun Çorum turizmi için yeni bir yol haritası oluşturacağını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Açış konuşmasının ardından “Hititlerin Başkentinde Kentsel Bellek ve Turizm” konulu sempozyumuna katılım ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Gülen Elmas Arslan, Prof. Dr. Yaşar Erkan Ersoy, Prof. Dr. Sezer Korkmaz, Prof. Dr. Nebi Özdemir, Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Prof. Dr. Ahmet Ünal, Prof. Dr. Şiir Yılmaz, Doç. Dr. Atilla Engin, Doç. Dr. Nazmiye Erdoğan, Doç. Dr. Andreas Schachner, Doç. Dr. Merih Taşkaya, Yrd. Doç. Dr. Ebru Z. Boyacıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Gül Güneş, Dr. Önder İpek ve Öğr. Gör. Yılmaz Sevgül’e plaketleri Vali Sabri Başköy ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından verildi. 

Kültür Turizmi konulu birinci oturumla başlayan sempozyum, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras, Doğa Turizmi ve Alternatif Turizm Olanakları başlıklı oturumların sonunda ortaya konulacak olan sonuç raporu ve kitabının, Çorum İli Turizm Master Planına önemli bir kaynak olması hedefleniyor.



Son Güncelleme: 20.04.2014 15:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.