Vatandaş bu işin içinden çıkamıyor

Çorum Belediyesi su fiyatında indirime gitti ancak kabarık gelen faturalar vatandaşın cebini zorluyor

19 Ocak 2018 Cuma 00:05
Vatandaş bu işin içinden çıkamıyor

Mükelleflere su faturaları ulaşmaya başladı, eleştiriler de beraberinde geldi.

Çorum Belediye Meclisi’nin içme suyuna yaptığı cüz’i indirime rağmen, yeni tarife doğrultusunda faturaya yansıtılan evsel katı atık bedeli, atık su bedeli, KDV vs. unsurlar, doğal olarak toplam tutarı kabartıyor. Haliyle dar gelirli vatandaşlar ile bilhassa kamu hizmeti veren kurumlar bu durumdan muzdarip olabiliyor

Örneğin; Çorum’da bir Aile Hekimliği Merkezi’nin su tüketim bedeli sadece 60 lira olurken, evsel katı atık, atık su bedeli, KDV derken toplam fatura bir anda 240 lirayı çıkıveriyor. Bu kalemler arasında en yüksek rakamı evsel katı atık bedeli oluşturuyor.

Sağlık hizmeti veren bazı kurumlar aşçısı, yemeği, mutfağı vs. olmadığı halde evsel atık adı altında para ödediklerini belirtiyor. Koruyucu sağlık hizmeti sunan söz konusu kurumlar, işletmelerinden tıbbi atık çıktığını, Belediye’nin bu atıkları toplaması mukabilinde karşılığında hizmet bedeli ödediklerini ifade ederken, bir yandan da faturalarına ilave edilen yüksek miktardaki evsel katı atık bedelinin haklı bir uygulama olmadığını savunuyor.

Benzer eleştiriler meskenlerden de geliyor.

Kartlı olarak 25 liralık su alan bir haneye, çevre temizlik vergisi, evsel katı atık, su yuvarlama, KDV ve katı atık, kartlı sayaç atık su, kartlı sayaç KDV derken yuvarlana yuvarlana 49 lira fatura çıkarılıyor. Yani toplam su tüketimi rakamı bahsedilen yan unsurlarla iki katına yükseliyor. Bu durum sabit gelirli vatandaşın cebini zorluyor.

Daha sade bir deyişle vatandaşın kullandığı suyun ederine bir dediği yok ama su bedeline eklenen yan unsurlarla yükselen faturalara itirazı var.

ELEŞTİRİLERİ ZAHİR’E SORDUK

Habercim19 bazı kurumlarla meskenlerden gelen eleştirileri Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir’e sordu.

Zahir, Çorum Belediyesi’nin şehir temizliğine 23 milyon lira bütçe ayırırken, yüksek bulunan evsel katı atıktan sadece 8 milyon lira kaynak sağladığını söyledi.

Kurumlardan da evsel atıklar çıktığını belirten Zahir, artık modern ve sağlıklı kentleşme için dünyanın her yerinde ‘kirleten öder’ anlayışının esas alındığını, bunun da bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

Son Güncelleme: 20.01.2018 08:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Valdo 2018-01-19 08:57:00

Belediye başkanı hani suyu düşürmüştü. Evsel atık denen vergiyi yükselttiler. Kirleten öder mantığı geçerliyse belediye bu vebalin altında kalır. Bir çok kul hakkına girdiniz

Avatar
Yorumcu 2018-01-19 21:09:32

Sular içilse bari resmen yosun gibi kokuyor sadece temizlik için kullanıyoruz ödenen paralara yazık kokan suya dünyanın parasını ödüyoruz

Avatar
Turk milletinin evladi 2018-01-19 12:40:45

Elinize kaleminize saglık. belediyenin umurunda değil sanırım al takke ver külah guya indirim yaptı, sayın baskan