Yabani hayvanlar havadan aşılanacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkedeki kuduz hastalığını kontrol altına alabilmek...

17 Nisan 2014 Perşembe 18:32
 Yabani hayvanlar havadan aşılanacak


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkedeki kuduz hastalığını kontrol altına alabilmek için yabani hayattaki hayvanların aşılanması projesini başlattı.

Proje kapsamında belirlenen koordinatlarda, içerisinde aşı bulunan kekler uçaklarla ormanlık ve açık alanlara atılacak. Kokusu cezbedici olan aşıyı alan hayvanlar hastalığa karşı aşılanmış olacak. Birçok Avrupa ülkesinde uygulanan bu yöntem, 21 Nisan tarihinde Türkiye’de de uygulanmaya başlayacak.

Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi; “Ülkemizde uzun zamandır, ilimizde ise bu yıl içerisinde özellikle yabani hayvanlarda (kurt, tilki, sansar, porsuk gibi) kuduz hastalığı görülmüştür. Hastalık hayvandan hayvana veya hayvandan insana direkt ısırma ile bulaşır. Ayrıca mevcut yaralara virüsle bulaşık salyanın bulaşması ile de enfeksiyon meydana gelmektedir. Enfeksiyon zincirinin taşıyıcıları olan köpek, kedi, yaban hayatı etoburları (tilki, çakal, kurt) ve yarasalar virüsün arakonakçılarıdır. Bu hayvanlar enfeksiyon siklusunda önemli rol oynarlar ve enfeksiyonun son konakçı olan hayvanlara ve insanlara naklinde büyük bir değer taşırlar. Hastalık yabani hayatta yerleştiğinden çok kısa sürede uzak mesafedeki hayvanlara bulaştırıla bilmektedir. Kuduz hastalığı karnivorlarda on gün içerisinde ölümle sonuçlanmaktadır.

21 Nisan tarihinde başlayacak olan uçakla aşılı kek atımı sırasında aşılara temas edilmemesi, aşılı keklere ve içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Aşılı kekler yabani hayvanlar için atıldığından sahipli köpeklerin aşıları toplamaması için bu süreçte bağlı tutulmaları yararlı olacaktır. Hastalığa karşı ilimizde sahipli kedi ve köpeklerin tamamı aşılanmakta, sahipsiz ve başıboş köpeklerin aşılanması belediye veteriner işlerince yürütülmektedir. Kedi ve köpek ısırıklarında mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalı ve ısıran hayvanların kontrollerinin veteriner hekimler tarafından yapılmasının sağlanması önemlidir.” denildi.







Son Güncelleme: 17.04.2014 18:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.