Yargıda uzlaştırma alternatif çözüm oldu

Çorum'da uzlaştırmacılara verilen 2604 dosyadan 1274’ü olumlu sonuçlandı

07 Kasım 2017 Salı 10:47
Yargıda uzlaştırma alternatif çözüm oldu

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı, Çorum Adliyesi’nde, ceza yargılamasına alternatif bir çözüm yolu olan uzlaştırma uygulamalarına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla verileri paylaştı.

1274 DOSYADA UZLAŞMA

Yapılan açıklamada, 2017 yılında 2604 dosyanın uzlaştırmacılara verildiği, bu dosyaların 1274’ünün olumlu sonuçlandırıldığı, halen 350 dosya bakımından uzlaştırma işlemlerinin sürdüğü belirtilerek şöyle denildi;

“Uzlaşma; suçtan mağdur olan kişinin, suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasını sona erdiren hızlı, etkin ve çabuk sonuç almayı sağlayan alternatif bir çözüm yöntemidir.

ONARICI ADALET SİSTEMİ

Uzlaşma onarıcı adalet sistemi çerçevesinde suç dolayısıyla oluşan zararın giderilmesini sağlamaya çalışmakta ve failin cezalandırılmasına rağmen, mağdurun hala mağdur durumda olmasının ve faile husumet beslemesinin önüne geçmeyi de amaçlamaktadır.

ÖNEMLİ FAYDALARI VAR

Uyuşmazlıkların uzlaşma ile sonuçlandırılması sayesinde mahkemelerin iş yükü azalmakta, mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi nedeniyle adalete olan güven artmaktadır. Suçun faili açısında ise ceza ve tazminat davaları uğraşmamak, hapis ya da para cezası ile karşı karşıya kalmamak ve sabıkasızlık durumunun devamını sağlamak gibi yararları olduğu gözlemlenmiştir.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Tarafların anlaşması halinde, uyuşmazlıklar sosyal sorumluluk projelerinde yer alınması suretiyle de sonuçlandırılabilmektedir. Bu durumun mağdur ve fail üzerinde psikolojik açıdan olumlu etkileri olduğu görülmüştür.”

DİKKAT ÇEKEN UZLAŞMA ÖRNEĞİ

Öte yandan açıklamanın devamında bir uzlaşma örneği anlatılarak, şöyle denildi;

“Müşteki S.G.A., şüpheli A.K.’nın kendisine hakaret ve tehdit bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi olmuş ve konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerine göre uzlaştırmacı görevlendirilmiştir.

Uzlaştırmacı tarafından yürütülen müzakereler sonunda, müşteki uzlaşmayı; ihtiyaç sahibi çocuklara, şüpheli tarafından 1.000 TL tutarında kıyafet alınması şartına bağlamış ve bu talep şüpheli tarafından kabul edilmiştir.

Uzlaştırmacı tarafından yapılan çalışma neticesinde, Çorum Bahçelievler İlkokulu Rehberlik Servisi tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi öğrencilere 1.000 TL tutarında kışlık bot alınmış ve  uzlaştırmacı tarafından şüpheli adına okul yönetimine teslim edilmiştir.

Uzlaşma sayesinde şüpheli, yargılanmaktan ve yargılama sonucunda ceza alma ihtimalinden kurtulmuş, sosyal bir sorumluluk yerine getirilmiş ve mağdur açısından ‘Onarıcı Adalet’ ilkesi hayat bulmuştur.”

Son Güncelleme: 07.11.2017 11:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165