‘Yeni bir kazanım daha sağladık’

Eğitim-Bir-Sen Üniversite Temsilcisi Mehmet Erol Çalmaz, Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıdığı...

06 Kasım 2014 Perşembe 17:42
‘Yeni bir kazanım daha sağladık’


Eğitim-Bir-Sen Üniversite Temsilcisi Mehmet Erol Çalmaz, Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıdığı, toplu sözleşme müzakerelerinde gerekliliğini kabul ettirdiği ve hazırladığı “Öğretim Elemanlarının Mali Hakları” raporunu YÖK Başkanı ile birlikte kamuoyuna deklare ettiği akademisyene zam teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştığını belirterek, “Eğitim-Bir-Sen, böylece akademik personele zam konusunda da yeni bir kazanım daha  sağlanmış oldu.” dedi.


Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştığını söyleyen Çalmaz, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.


Çalmaz, “Söz konusu kanunla öğretim elemanları yönünden “yükseköğretim tazminatı” ve “akademik teşvik ödeneği” adı altında iki farklı ödeme kalemi getirilmektedir. Öğretim elemanlarının mali durumlarının düzeltilmesi için yetkili sendika olarak Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıdığı, çerçevesinin çizilmesi noktasında rapor hazırladığı, YÖK Başkanı ile birlikte kamuoyuna deklare ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle defaatle görüşmeler yaptığı ve KPDK’da başat konu saydığı akademisyene zam konusu son olarak Başbakan’a sunulmuştu. Önceki haftalarda Eğitim-Bir-Sen Genel Yönetim Kurulu üyelerinin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle de görüşerek ve toplantıya katılarak, tasarının kapsamının genişletilmesini sağlamıştı. Zam konusu Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kanunlaştı. Buna göre, devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuru, ek gösterge dâhil brüt aylık tutarının profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara yüzde 100’ü (2014 yılı için 731,48.-TL); araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları kadrosunda bulunanlara yüzde 115’i oranında (2014 yılı için 841,20.-TL) her ay yükseköğretim tazminatı ödenecektir. Bu tazminata hak kazanılması ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanacaktır.” dedi.


Öğretim elemanlarının yurt içinde veya yurt dışında sonuçlandırdıkları proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim kurulu bulunan uluslararası düzeydeki toplantılarda tebliğ sunma ve almış olduğu akademik ödülleri esas alınarak yüz puan üzerinden yıllık akademik teşvik puanı hesaplanacağını belirten Çalmaz, “Akademik teşvik puanı 30 ve üzerinde olanlardan (en yüksek brüt devlet memuru aylığının) profesörler için %100’üne, doçentlere %90’ına, yardımcı doçentlere %80’ine, araştırma görevlilerine, öğretim görevlilerine, okutmanlara, uzmanlara, çeviricilere ve eğitim-öğretim planlamacılarına %70’ine, aldıkları akademik teşvik puanının yüze bölünmesi suretiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda aylık akademik teşvik ödeneği verilecektir.” diye konuştu.


Çalmaz, açıklamasına şunları da ekledi; “Eğitim-Bir-Sen olarak 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri esnasında, öğretim elemanları yönünden üniversite ödeneği oranlarında 2014 yılı için 100 puan, 2015 yılı için de 100 puan olmak üzere artış sağlanmasını talep etmiştik. 2014 yılı katsayı rakamları çerçevesinde talep edilen 100 puanlık artış, Bakanlar Kurulu tasarısında getirilen yükseköğretim tazminatıyla aynı tutardadır, yani 731,48.-TL’ye karşılık gelmektedir. Bu çerçevede Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme görüşmelerinde dile getirdiği talep, söz konusu kanunla karşılanmış oldu. Eğitim-Bir-Sen olarak, akademisyenlere zam konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bir kazanıma daha imza atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”



Son Güncelleme: 06.11.2014 17:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali sandal 2014-11-07 06:58:58

%9 enflasyonun olduğu bir yılda %3 zam alan memurların kayıplarına sebep oldunuz. toplu sözleşme tarihinin en kötü sözleşmesine imzaladınız biraz da ondan bahsedin.

Avatar
idari personel 2014-11-07 13:27:43

hiç idari personelden bahsetmiyorsun erol onların hakları ne olacak

Avatar
erhan ersoy 2014-11-07 14:51:51

nasıl bir umursamazlık vurdumduymazlıktır bu? masa başında sattığınız memurların yüzüne nasıl bakıyorsunuz hala ?

Avatar
Memur 2014-11-07 14:52:11

tmm kazanımlarınızı anladık. ya keybettikleriniz onlarıda yazın burda. memurlara neden bişey yapamıyorsunuz. madem bu kadar kazanımınız var. biraz da memurlara kazanım sağlayın.

Avatar
sarı sendikacılar 2014-11-10 17:06:00

ahmet gündoğdu eğer bir sonra ki görüşmelerde yine siz memurları temsilen imza atacaksanız o gün görüşmeye giderken yanınızda ilkokul birinci sınıftan bir öğrenci ve bir abaküs almayı unutmayın. naçizane bir tavsiye. belki faydası olur, milyonlarca memurun bedduasını almazsınız.

banner165