Yeni sanayi sitesi için kolları sıvadılar

Oto Tamirciler Esnaf Odası öncülüğünde kurulan S.S. Çorum Zanaatkarlar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Çorum’a modern bir sanayi sitesi kazandırmak için kolları sıvadı.

14 Mart 2017 Salı 16:16
 Yeni sanayi sitesi için kolları sıvadılar

Oto Tamirciler Esnaf Odası öncülüğünde kurulan S.S. Çorum Zanaatkarlar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Çorum’a modern bir sanayi sitesi kazandırmak için kolları sıvadı.

Çorum Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Necmettin Uzun, yeni kurulan kooperatifleri hakkında basın toplantısı düzenledi.


Odada gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda kooperatif üyesi de eşlik ederken, Necmettin Uzun, Çorum esnafının her şeyin en güzeline layık olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, Yaydiğin civarına 614 dönümlük bir alana modern bir sanayi sitesi yapılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.



Hedeflerinin Çorum ve bölgesine hitap edecek güzel bir sanayi sitesi oluşturmak olduğunu kaydeden Uzun, "Proje çalışmalarına biran önce başlayacağız. Proje çalışmalarının akabinde işyerlerinin yapımını da hızlı bir şekilde bitirmeyi planlıyoruz. Kooperatif olarak şehrimizin farklı bölgelerinde hizmet veren hurdacı, mermerci, kömürcü, karoserci, keresteci, makinacı, oto servis, yediemin otopark ve tel örgü imalatı ile uğraşan esnaflarımızı aynı tek bir alanda birleştirmek temel amacımızdır. Bu şekilde de dağınıklık giderilecek ve esnafların bir arada çalışmalarını sağlayacağız” dedi.


Yaklaşık 614 dönümlük alana yapılacak sanayi sitesi için kayıt alımlarının başladığını belirten Uzun, işyeri ihtiyacı olan esnafların biran önce odaya gelerek kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, üye kayıtlarının sınırlı sayıda olduğunu kaydetti. 
Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Necmettin Uzun, işyerlerini 1 yıl gibi kısa sürede bitirmeyi planladıklarını dile getirdiği basın toplantısında kooperatifleri hakkında ayrıca şu bilgileri paylaştı:



“Bugün sizlerin aracılığı ile esnafımızla ve hemşerilerimizle bir mutluluğumuzu paylaşmak için bir aradayız. Basına da yansıdığı üzere bir süredir, Zanaatkarlar KSS İşyeri Yapım Kooperatifi adıyla çalışmalar yapmaktayız.  Esnafımıza yeni işyeri yapmak için bir kooperatif kurduk.

Kooperatifimizin kuruluşundan hemen sonra yer tespiti yaptık ve bir araziye talip olduk. Bunun için önce Belediye Başkanımıza gittik. Başkanımız bizi Milli Emlak Müdürümüze gönderdi ve böylece işlerimiz başlamış oldu. 
Biz işlerimizi kolaylaştıran tüm kişi ve kurumlara sözlerimizin başında özellikle teşekkür etmek istiyoruz.

Başta Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü, Defterdarımız Sayın Ali Sormaz,
Milli Emlak Müdürümüz Sayın Fatih Kansu ve AK Parti, CHP ve MHP’li Belediye Meclisi Üyelerimize kendim ve tüm esnaf kardeşlerim adına şükranlarımı sunuyorum. Daha yolun başındayken bile onların esnafa bakışındaki sıcaklığın ve yakınlığın hem faydasını gördük hem de bu sıcaklığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Hepsine tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımıza özellikle teşekkürümü tekrarlamak istiyorum. Sadece kooperatif başkanı olarak değil, bir esnaf odası başkanı ve bir esnaf olarak teşekkür ediyorum.



8 yıldır Belediye Başkanımızı takip eden herkes fark etmiştir ki esnafımıza abi oldu, kardeş oldu. Yani hep esnafımızla beraber oldu. Bu beraberliğin, bu kardeşçe duyguların, birbirimize kenetlenmenin çok güzel sonuçlarını gördük. Bu kardeşlikten kazanan hep esnafımız oldu, Çorum’umuz oldu.


Esnafımıza önce 162, sonra 450 olmak üzere 612 işyeri yapıldı. Traktörcüler Sitesi yapıldı. Oto Galericileri Sitesi yapıldı. Hal yenilendi. Terminal yenilendi. Taksi duraklarımız pırıl pırıl oldu. Minibüsçüler ve Servisler düzene girdi. Buna benzer daha bir çok örnek var.
Görüyorsunuz bunlar hep esnafla ilgili. Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü hep esnafımızın yanında oldu. Esnafımızı korudu. Bize her zaman yaptıklarıyla esnaf dostu bir başkan olduğunu gösterdi. Kooperatifimize de aynı ilgi ve yakınlığı gösterdi. Başkanımıza gidip düşüncemizi anlattığımızda aynı ilgiyi, aynı desteği bize de gösterdi.



Müracaatımızdan 45 gün sonra imar planı çalışmamızı Belediye Meclisimiz tamamladı. Bu kısa sürede talebimizin olumlu cevaplanması ve esnafımızın sevindirilmesi projemize Belediyemizin ne kadar sahip çıktığını gösterir. Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü’ye ve AK Partili, CHP’li, MHP’li tüm meclis üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.


Bu proje tüm esnafımızın ve Çorum’un ortak projesidir. Bu proje benim ya da yönetimdeki arkadaşlarımın bir projesi değildir. Biz bu işin sadece öncülüğünü yapıyoruz.  Biliyorum ki taş üstüne taş koyana esnafımız da duacıdır, bütün Çorum da duacıdır.  Tüm esnaf kardeşlerimin de kooperatifimizi ve yapacağımız işi kendi malı gibi bilmesini öyle sahiplenmesini bekliyoruz.
Değerli arkadaşlar, niçin böyle bir projeye ihtiyaç duyduk. Bu konuya bir açıklama getirmek istiyorum. Şehrimizin yıllardır süren bir Aşağı Sanayi tartışması var. Bundan sonra ne olur? Ne zaman taşınır? Ne kadar sürer? Boşaltılır mı, boşaltılmaz mı, ne olacak, ne olmayacak? Ben bunları bilemem gibi.

Bunlar belediyemizin bileceği, yapacağı işler. Ama görünen o ki artık yavaş yavaş bu iş sona yaklaşıyor. Belediye yönetimi de bu konuda kararlı görünüyor. Buraların imarı değişti. 10 katlı binalar yapılacak.  Yanına Kentpark yapılıyor. Öbür tarafa AVM yapıldı. Esnafımızın mağdur olmaması için de yeni işyerleri yapıldı. Kendisine işyeri yapılamayan 10 civarında meslek grubumuz kaldı.


Keresteciler, mermerciler, hurdacılar gibi esnafımız. Bunlara geniş arsalar, küçük kapalı alanlar lazım. Biz bu ihtiyacı gördük. Yakın zamanda bunun sıkıntı olacağını fark ettik.
Esnafımıza sorduk. Onlar da aynını söyledi. Biz de buradan ihtiyaçla yola çıktık.
Değerli arkadaşlar, niçin bu bölgeyi seçtiğimiz sorusuna cevap vermek istiyorum. Çünkü zaman zaman esnaf kardeşlerim, öğrenmek için bize bunu soruyorlar. 3 sebepten dolayı burayı seçtik. 

Birinci sebep; Yıllardır sanayi bölgesinin ayrılığından şikâyetçi olunuyor. Şimdi tam birleşme için her şey hazırken başka bir yere gidilmesini doğru görmedik. Mevcut sanayi alanımıza en yakın yer burası.  Aşağı Sanayi, Yukarı Sanayi, Küçük Sanayi artık sona erecek. Esnafımız bir bölgede toplanacak.


İkinci sebep; Şehre yakın olması bizim için önemli bir tercih oldu. 10 – 15 km uzaklıkta bir sanayi bölgesi ağır sanayi, organize sanayi için olabilir. Ama bizim gibi esnaf işletmeleri için uzak olur diye düşündük. Esnaf kardeşlerimiz de bizim bu fikrimize destek verdiler.




Üçüncü sebep; Sanayi bölgemiz 640 dönümlük bir alan. Çok büyük bir alan. Böyle büyük bölgeler için düz alanlar bulmak çok çok zor. Milli Emlak’tan ucuz arsa alacağız diye gidip dağın derenin içine sanayi yapmaya çalışırsak arsa parasının 10 katı hafriyat parası veririz.
Arsa ‘semeriyle seksene mal olur. Ya da astarı yüzünden pahalı olur.’ Yüksek hafriyat paraları ödememek için burayı seçtik. Burada da yine esnafımızın bütçesini gözeterek hareket ettik.

Kooperatifimizin işyerlerini yaparken nasıl bir yol izleyeceğini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle buraya taşınacak esnaf arkadaşlarımız hangi meslek dalları bunu tespit ettik. 10 civarında meslek grubu var. Bunların ön müracaatlarını aldık.  Sonra bu meslek dallarına göre kendilerine lazım olan arsa büyüklüklerini tespit ederek, buna göre plan hazırlıklarımızı yaptırdık. Her meslek grubu arsa büyüklüğünü kendisi belirledi.

Sonra belediyemize müracaat ederek plan değişikliklerini yaptırdık. Bu ayın sonunda arsanın 640 dönümlük kısmı büyük parçadan ayrılacak ve müstakil tapusu çıkarılacak. 
Milli Emlak Müdürlüğüne tekrar müracaatımızı yapıp belirlenen değer üzerinden arsamızı teslim alacağız. Bu arada 14 ilde meslek gruplarına göre sitelerde incelemeler yaptık. Sitemizin projesi için hazırlık yapıyoruz. Her meslek grubu istediği işyeri şeklini belirleyecek. Biz de buna göre planımızı, projemizi tamamlayıp inşaatlarımıza başlayacağız. Bu sene yaz aylarında temel atmayı hedefliyoruz. İnşallah bunu başaracağız. 3- 4 ay içinde bu hazırlıkların hepsini bitireceğiz. Ve 1 yıl içinde de işyerlerimizi bitirip 2018 yaz aylarında inşallah herkesin anahtarını kendine teslim edeceğiz.

BİR YIL İÇİNDE BİTİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ

Esnaf kardeşlerimizin Aşağı Sanayi’nin ve Yukarı Sanayi’nin taşınma meselesinden dolayı mağdur olmasını istemiyoruz. Herkesin yeri hazır olsun. Herkesin rahat geniş yerleri olsun. Her kardeşimiz, her esnafımız da rahat rahat işini yapsın.

Bu yapılacak işyerleri ile beraber Belediyemizin öncülüğünde son 8 yılda 1.000 işyeri yapılmış olacak. 1. etap 162 işyeri bitti. 2. etap 450 işyeri anahtar teslim aşamasına geldi. 3. etap olarak da burası yapılınca 1.000 iş yerini bulacak.  Emeği geçen kooperatif başkanı kardeşime ve yönetim kurulu üyelerine oda başkanı ve bir esnaf olarak teşekkür ediyorum.
Bunlar esnafımız için çok büyük kazançlar.

Arkadaşlar esnaf toplumun sigortasıdır. Esnafın huzuru ve rahatlığı, şehrin huzuru ve rahatlığıdır. Şehrin huzuru ve rahatlığı; ülkenin, devletin, milletin huzuru ve rahatlığıdır.  Amacımız esnafımızı işyeri sahibi yaparken şehrin de önünü açmaktır. Amacımız 8 yıldır bütün Çorum olarak büyük gayretlerine şahit olduğumuz Belediye Başkanımızın yükünü hafifletmektir.



8 yıldır Başkanımız adeta yeni bir Çorum inşa ediyor. İlimizin 14 mahallesinin her sokağında eserleri var. Bunların hepsi için bütün Çorum olarak seviniyoruz. Bunlar ortak mutluluğumuz.
Ama bir de esnafımız için yapılanlar var. Bunlara ayrıca seviniyoruz. 162 işyerini, 450 işyerini kim yaptırdı deyince resmi evraklarda yönetici kardeşlerimizin adı gözükür. Esnafımız onlara da duacı. Fakat şunu herkes bilsin ki tüm esnaf kardeşlerimizin gönlünde oraların mimarı olarak Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü’nün adı yazıyor. Tüm esnafımızla birlikte Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Şu kısa sürede Belediyemizden gördüğümüz destek heyecanımızı artırdı. İnşallah Belediyemizle birlikte el ele vererek, gönül gönüle vererek yeni bir siteyi daha esnafımıza kazandıracağız. Esnafımıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”



Son Güncelleme: 14.03.2017 16:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.