Yumurta için öneriler

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği yumurta sektörünün durumunu değerlendiren bir rapor hazırladı.

10 Mayıs 2015 Pazar 14:54
 Yumurta için öneriler


Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği yumurta sektörünün durumunu değerlendiren bir rapor hazırladı.


Türkiye'de yumurta sektörünün son yıllarda göstermiş olduğu ilerleme ile dünyanın dikkatini çektiğini ve yumurta üretimi içerisinde konumunu koruduğu belirtilen raporda, yumurta tüketiminin artırılması ve ihracatın çeşitlendirilmesi önerildi.


İşte o raporun özeti: “Yumurta sektörü 2013 Yılı itibariyle 994 adet işletme sayısı, 3 103 adet kümes sayısı, 16 707 milyar adet üretim ve 282.581.343 Kg'a ulaşan ihracat rakamıyla (yaklaşık 351 milyon Dolar değerinde 4 milyar adet yumurta) sürekli gelişme ve büyüme yolundadır.


Yumurta sektörü yaklaşık olarak 4 milyar TL ciro ve 100.000 kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayarak Ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Bununla beraber önemli bir protein kaynağı olan yumurtayı üreterek insanların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamaktadır. Yumurta proteini, amino asitlerin tamamını yeterli oranda içeren, kolay sindirilebilen ve % 100 vücut proteinlerine dönüşebilen üstün kaliteli besin maddesi kaynağıdır. Yumurtanın besin madde içeriği Tablo l 'de verilmiştir.


SONUÇ VE ÖNERİLER


Türkiye'de yumurta tavukçuluğu sektörü büyüme ve ilerleme yolunda önemli bir ivmeye sahiptir. Yumurta üretimi, tüketicilerin yumurta tüketimini karşılayacak tavuk ve işletme kapasitesine sahip olmasına rağmen,


Türkiye'de kişi başına yumurta tüketimi hala yeterli ve beklenen sayıda değildir.


Yumurta tüketimin artırılması için sektörle ilgili kamu kurumları, dernekler ve birlikler ve üniversitelere kamuoyunda farkındalık yaratılması ve doğru bilgi oluşturulması konusunda büyük görevler düşmektedir. Bu konuda ortaklaşa çalışılmalı paneller düzenlenmeli görsel ve yazılı medya ile konu gündemde tutulmalıdır.


Yumurta ihracatı açısından Amerika ve Avrupa ülkelerine ihracat fırsatları değerlendirilmeli ihracat çeşitlendirilmelidir. İhracat desteklerinin bu bağlamda ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.


İç ve dış pazarlar için uluslararası standartlara uygun nitelikte ürün elde edilmesini sağlayacak üretim politikaları oluşturulmalıdır"




Son Güncelleme: 10.05.2015 15:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.