Yunanlılar Türkçe öğreniyor! Neden mi?

Mehmet Müezzinoğlu'nun, Türkçe bilen 1000 doktoru Türkiye'de çalışmaya çağırması, Yunanistan'da Türkçe'ye talebin patladığını ortaya çıkardı.

21 Kasım 2013 Perşembe 10:15
 Yunanlılar Türkçe öğreniyor! Neden mi?


Mehmet Müezzinoğlu'nun, Türkçe bilen 1000 doktoru Türkiye'de çalışmaya çağırması, Yunanistan'da Türkçe'ye talebin patladığını ortaya çıkardı.


ÜLKEDEKİ KRİZ VE TÜRKİYE'NİN PARLAYANYILDIZI TALEP PATLAMASI YAŞATTI

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Yunanistan'da Türkçe öğrenen 1000 doktoru Türkiye'ye davet etmesiyle dikkat çeken Yunanistan'daki Türkçe dil kurslarında talep patlaması yaşanıyor. Önce Yunan televizyonlarında gösterime giren Türk dizileri ardından ülkede patlak veren ekonomik kriz sonrası Yunanlı gençler Türkçe kurslara akın etti. Türkiye'de akademik eğitim görmek isteyenlerin yanısıra doktorlar ve kamu görevlileri Yunanistan'ın birçok şehrindeki kurslarda Türkçe öğreniyor. Ders alan Yunanların çoğunluğunu üniversite ve yüksek lisans öğrencileri, hukuk ve sağlık sektörlerinde çalışanlar oluşturuyor.


Türkiye'de okumak ve çalışmak için

Bu kursların en büyüğü Perugia Türkçe Dil Kursu sahibi Tina Zogopulu, Yunanların Türk kültürünü daha yakından tanımak, orada eğitim görmek ve cazip iş olanakları sebebiyle Türk diline olan talepte patlama yaşandığını söyledi. 2005-2006 yılında 50 kişi ile Türkçe derslerine başladıklarını söyleyen Zogopulu bu sene 400 kişiye eğitim verdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de lisans, yüksek lisans ya da doktora yapma hedefi taşıyan öğrencilerimizin sayısı oldukça fazla. Türkçe öğrenme talebini belli meslek grupları ile sınırlandıramayız.


Avrupa'da bir imtiyaz

Turizmin yükselen değer olması nedeniyle bu sene bu sektöre mensup öğrencilerimizin sayısında bir artış gözlemlediğimi söyleyebilirim. Türkçe sadece Yunanistan için değil bütün Avrupa için Türkçe bilmek mesleki anlamda bir imtiyaz. İtalya, Rusya vb. dillerin yanında Türkçe'nin diğer ülkelerde de yoğun talep gören diller arasında bulunuyor."


Türkçe dersi ilk başlatan kurs

Kursta hem Yunanlılara Türkçe, hem Türklere Yunanca öğrettiklerini belirten Zogopolu, "Merkezimiz Yunanistan'da Türkçe öğretimini başlatan ilk dershane. Bu kararı almamızın nedeni Yunanistan'da Türkçe öğrenimine olan yoğun talebi görmemiz, bu talebin karşılanmasında yaşanan açığı saptamamız ve söz konusu bu ilgi ve talebin artacağını öngörebilmemiz oldu. Türkçe öğreniminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız sadecederslerle sınırlı değil. Yayınevi kimliğimizle Türkçe ile ilgili yayınlar da yapmaktayız. Geçen sene çıkarmış olduğumuz Türkçe Gramer kitabımız Yunanistan genelinde büyük beğeni ve taleple karşılanarak bu sene ikinci baskısını yaptı" diye konuştu.


Her yaş ve meslekten öğrenci var

Zogopulu, "Merkezimizde şu anda 400 öğrenci bulunmakta fakat bu sayı senenin ilerleyen aylarında yeni talepler doğrultusunda açılacak yeni sınıflarla birlikte daha da artacaktır. Öğrenci profilimiz ise geniş bir çeşitlilik arzediyor. Her yaş ve meslek grubundan, farklınedenlerden ötürü Türkçe öğrenmek isteyen öğrencimiz bulunuyor. Genel hatlarıyla özetleyecek olursak; birden çok yabancı dil bilen öğrencilerimizin sayısı hayli yüksek. Bu gruptaki öğrenciler bildikleri yabancı diller arasına Türkçeyi de eklemeyi arzu ediyor. Bir diğer grup ise akademik çalışmaları nedeniyle Türkçe öğrenenler. Bunun yanı sıra iki ülke arasında artarak devam eden ticari ilişkiler, gelişen turizm sektörü de iş dünyasında Türkçe bilen eleman talebini doğurmakta. Dolayısıyla üçüncü grup öğrencilerimizi mesleki hedefler nedeniyle Türkçe öğrenenler olarak ifade edebiliriz. Ayrıca, ailelerinde Türkiye'den göç etmiş aile büyükleri bulunan öğrencilerimizi de eklemek gerekir. Aile büyüklerinin konuştuğu dili öğrenme arzusuyla onlar da aramızda bulunmakta" dedi.


TÜRKİYE'DE 30 BİN HEKİME İHTİYAÇ VAR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2014 yılı bütçe görüşmelerinde ülkemizdeki hekim açığının 30 bin, heim sayısının ise 130 bin olduğunu belirterek, "2007'ye kadar hekim fazlası var, diyerek üniversitelerde ve tıpfakültelerinde hekim kontenjan artırımı yapılmayan bir süreç yaşandı. 5 binli rakamları 11 binlere çıkardık. Ama bir hekimin bu toplumun hizmetine uzman olarak dönebilmesinin en hızlı yolu en az 10 yıl. Önümüzdeki 10 yılda açığımız bugün için 20 bin uzman, en az 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Toplam 30 bin açığımızı kapatmak için bu yıl ilk kez 2 bin 500-3 bin fazla hekim alımı yaptık. İhtiyacı kapatma adına. 30 bin açığı en erken 5-6 yılda kapatacağız." dedi.







(STAR)

Son Güncelleme: 21.11.2013 10:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.