‘Ziraat mühendisi istihdamı yapılmalı’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, yürürlükte olan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri...

16 Aralık 2014 Salı 13:15
 ‘Ziraat mühendisi istihdamı yapılmalı’


Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, yürürlükte olan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile çok sayıda gıda işletmesinin sorumlu yönetici çalıştırma zorunluluğunun ortadan kaldırılması nedeniyle, bu kapsamda istihdam edilen 8 bin ziraat mühendisinin 5 bine yakınının işsiz kaldığını söyledi.


“Ülkemizde on binlerce ziraat mühendisi için istihdam potansiyeli olmasına karşın, yeterli istihdam koşulları oluşturulmamıştır. Son zamanlarda istihdam yerine ucuz işgücü kullanımı için taşeronlaşma anlayışı doğru bir anlayış değildir.” diyen Gül, şu açıklamayı yaptı; “1980 yılına kadar 5 adet Ziraat Fakültesi mevcutken, bugün sayı 35’e ulaşmıştır. Eğitim ve istihdam boyutu değerlendirilmeden altyapısı olmayan çok sayıda fakülte açılmasının sorumlusu dönemin siyasi iktidarlarıdır. Bunlar ihtiyaçtan değil politik öncelik ve kaygılarla açılmıştır. Sonuçta işsiz mühendisler ordusu yaratılmıştır.               


Kamunun etkinliğini artırmak, sunulan hizmet kalitesini yükseltmek yerine, kamuyu kambur olarak topluma tanıtmak, tarımsal KİT`lerin ve kamusal hizmet alanlarının hızlı ve plansız şekilde özelleştirmesine olanak sağlamak yaşanan bu olumsuz sonuçların meydana gelmesinde etkili olmuştur. Kamuya hizmet veren mühendisler ve diğer çalışanlar özelleştirme adı altında, adeta vatan haini ilan edilmişler ve ekonomik olumsuzlukların suçlusu olarak gösterilmişlerdir.


7472 Sayılı Ziraat Yüksek Mühendisleri Hakkında Kanunun 2. maddesinde "Ziraat Mühendisleri mesleki iştigal ve ihtisas sahaları dahilinde olmak üzere araştırma, ıslah, yetiştirme, toprak muhafaza, zirai mücadele, ziraat alet ve makineleri, bahçe mimarisi, toprak tasnifi, toprak, su, gıda, yem, kimyevi gübre, nebat tahlilleri, teknoloji, zootekni, zirai ekonomi gibi bilumum zirai hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya, bütün bu sahalarda gerekli kontrol, muayene .... yapmaya"` yetkilidir diyor.


Öncelikle ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın aç kalmaması, sağlıklı dengeli ve yeterli beslenmesi için uğraşan, üretim ve kaliteyi artıran mühendislik disiplinleri yanlış uygulanan politikalar nedeniyle mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirememektedir. Bu nedenle akılcı, ayrımsız, sürdürülebilir ve ihtiyaçlara uygun istihdam politikalarının uygulanması kaçınılmaz bir zorunluluktur.


‘81 ilde üniversite açmak ancak üniversite mezunlarına istihdam alanları sağlandığında anlamlıdır’


İstihdam yaratmak, yatırım yapmak ve üretimi artırmakla mümkündür. İlimizde Ziraat Fakültesi açılması gerektiğini dillendirenler var. İlimizde bugün yüzlerce işsiz Ziraat Mühendisi bulunmaktadır. İstihdam politikaları ile eğitim politikaları bütüncül olarak ele alınmalıdır. Tarım ülkesi olarak övündüğümüz ülkemizde ve ilimizde Ziraat  Mühendisleri, bazıları yüksek lisanslı hatta doktoralı meslektaşlarımız işsizse bu tabloyu iyi okumak gerekir.  


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nda 20 bin boş kadro olduğunu Maliye Bakanı da doğrulamaktadır. Geçmişte alınan 10 bin personelin içinde ziraat mühendisi meslektaşlarımız bulunmaktadır. Ancak yetersiz ve istihdam şeklinde hatalar vardır. Yine de emeği geçenlere teşekkür edilmesi gerekir. Bir rahatlama olmuştur. Yapılanı takdir etmek, eksiklikleri de söylemek erdemliktir.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nı bu kadroları nasıl kullanacakları konusunda açıklama yapmaya davet ediyoruz. Bakanlık, İl ve İlçe Müdürlüğünün mevcut norm kadro doluluk oranı ne yazık ki % 33’tür. Yani 100 mühendisle yapılacak iş, 33 mühendisle yapılmaktadır.


Yine haftada en az iki üç meslektaşımız bizi arayarak iş bulma konusunda kendilerine yardım etmemizi istiyor. İş bulanlar ise ne yazık ki asgari ücretle hatta mesleğinin dışındaki işlere razı olmak zorunda kalıyor. Devlet herkesi kamuda işe almak zorumda değildir. Ancak istihdam yapılacak alanları oluşturma sorumluluğu ve yükümlülüğü vardır. Bu sorumluluk ve yükümlülüğün içinde; istihdam alanlarında yaşayabileceği ücreti alması için gerekli tedbirleri almak da vardır.


Ülkemiz tarımı, toplum sağlığı ve gıda güvenliği için yeterli sayıda ziraat mühendisi istihdamı gerçekleştirilmelidir.


İşsizlik, bireyi-toplumu ve aile düzenini temelden sarsan bir sorundur. İşsizlik ve yoksulluk her türlü kötülüğün, yozlaşmanın, çürümenin kaynağı olduğu gibi terörün ve aile içi şiddetin de önemli nedenlerindendir. 


Mühendislik eğitim ve öğretimi ile istihdam koşullarını dünyadaki değişimi izleyerek bilimsel ve toplumsal gerçekler doğrultusunda değerlendirilmedir. Yönetim kademesinde bulunanların sorunları aynı ölçütlerle gündeme taşıması durumunda Çorum ZMO İl Temsilciliğimizce gerekli her türlü katkı sunulacaktır.”




Son Güncelleme: 16.12.2014 13:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.