Adaylar çıktı meydane...

Seçimde iddialı üç partinin adayı belli oldu. Sular yakında iyice ısınacak.

20 Ocak 2014 Pazartesi 13:29
Adaylar çıktı meydane...

Seçimde iddialı üç partinin adayı belli oldu. Sular yakında iyice ısınacak. 

CHP'nin belediye başkan adayını belirlemesi ile birlikte 2014 yerel seçimlerinin adayları netleşmiş oldu.

Adaylar nihayet netleşmiş olsa da, çarşı-pazarda henüz seçim hareketliliği başlamadı. Yüksek Seçim Kurulu yasakları, genel gündemle ilgili an be an yaşanan sıcak gelişmeler ve önümüzde bir miktar zaman olması bu durgunluğun sebebi olabilir. 

CHP'nin uzun arayışı 

Malum, CHP aday belirlemede bayağı bir bekledi. MHP ve AK Parti'de başkan adaylarının resmileşmesinden sonra gözler haliyle CHP'ye çevrildi. CHP İl Başkanı Cengiz Atlas'ın bilhassa aday değil, başkan seçilecek ismi belirlediklerine dair iddialı sözleri dikkat çekti. Ancak süreç o kadar uzadı ki, hem Atlas'ın iddialı sözleri inandırıcılığını kaybetti hem de partinin kamuoyu önünde irtifa kaybetmesine neden oldu. Atlas'ın bazı isimlere adaylık teklifi götürmesi, ardından bu isimlerin arkasında durmadığı şeklindeki spekülasyonlar aday belirleme sürecini iyi yönetemediği, CHP il teşkilatının bocaladığı algısını oluşturdu.


CHP'de sağ seçmenin oy verebileceği bir aday arayışı olduğu anlaşılıyordu. Sonunda DYP kökenli, devlet tecrübesi olan, vatandaşla rahat diyalog kurabilen, kendine göre sosyal yönü kuvvetli, ancak siyasette fazlaca kulvar değiştiren Kenan Nuhut üzerinde mutabık kalındı.

Tabi CHP Genel Merkezi ile il teşkilatının Nuhut üzerinde hemfikir olması Çorum'da sağ seçmenden oy alabileceği anlamına gelmiyor.  Nuhut'un önce CHP seçmenine kendisini kabul ettirmesi, parti tabanını ikna etmesi,  toplumun tüm kesimlerinin kabullenebileceği iyi bir ekip oluşturması, ardından diğer yelpazelere açılması gerekiyor. CHP tabanının genel merkezin tercihini öyle kolay kolay benimsemesi beklenmemeli. Çünkü geçmişte bunun örneklerini gördük. Yani Nuhut'u zorlu bir süreç bekliyor.

MHP'de durum

Ercan Daşdan'la yarışa çıkan  MHP'nin merkezde gücü biliniyor. Kişisel özellikleri Daşdan için avantaj. Rakip siyasetçiler bile Daşdan'ın dürüst ve güvenilir kişiliğini, yapıcı muhalefet anlayışını takdir ediyor, hatta onunla aynı partide siyaset yapmayı arzu edecek kadar hakkını teslim ediyorlar. Peki bu artılar MHP adayına belediye başkan koltuğunu kazandırmaya yeter mi, bir hesap etmek lâzım. 



Öte yandan Türkiye gündeminde yaşanan olağanüstü gelişmelerin seçimlerde kısmen de olsa MHP'ye artı sağlayacağı ileri sürülüyor. AK Parti'den o ya da bu nedenle ayrılanlarla  CHP'nin adayına tepki gösteren seçmenlerin MHP'yi tercih edebileceği varsayımları üzerinde duruluyor. 

Külcü ne yapacak?

Çorum'da AK Parti'den sonra en fazla oyu alan parti CHP olduğundan muhalefet cephesinde yaşanan gelişmeler haliyle iktidar partisinin adayı Muzaffer Külcü'yü de yakından ilgilendiriyor. 

Geride bıraktığı hizmet yıllarında ciddi şekilde yıpranan Külcü, yeniden aday gösterilmesi ile birlikte moral buldu, güç topladı. Parti içi muhalefetin gardı düştü. Bugüne kadar Külcü'ye ciddi direnç gösteren AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, hem partisinde ayrılık-gayrılık görüntüsü vermemek hem de milletvekilliği dönemini gözeterek ılımlı bir politika izlemeye başladı. Ceylan'ın izlediği metodun siyasetin izan sınırlarını aştığı yorumları bir tarafa, Ceylan böyle yaparken Külcü'nün de benzer karşılığı verdiği, ancak daha ölçülü  olduğu gözleniyor. AK Parti içindeki bu 'danışıklı dostluk gösterileri'ne 30 Mart'tan sonra da şahit olur muyuz, bilmiyoruz. 



Parti içi muhalefeti şimdilik yola koyan Külcü, bildik nedenlerle yıpranmışlığına rağmen daha önce olduğu gibi  Başbakan'ın rüzgârını arkasına alarak seçim yarışına girecek. Külcü, bir yandan da tamamlanan yatırımlarını Çorumlu'ya anlatacak, yeni projelerle vitrine çıkacak. Muhalefetin argümanlarına projeleri ile cevap verecek.

 İktidar partisinin yerel seçimlerde Çorum'da oy oranını geriletmesi Külcü'nün genel merkez nezdinde elini zayıflatabilir. İşte bu nedenlerle seçime en fazla Külcü asılacak gibi...






habercim19.com





Son Güncelleme: 20.01.2014 13:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ömer Çelik 2014-01-20 15:46:31

chp'nin adayına gülesim geliyor. bu chp'liler cidden akılsız. ya ben sağcı olarak gerçek bir sağ partiye oy vermek yerine neden sahtesi olan chp7ye oy verem ki? chp bırakın sağdan oy almayı solun oylarınıda kaybedecek. çünki tanıdığım ne kadar chp'li varse hepsi oylarını bu aday yüzünden mhp'ye vereceğini söylüyor. chp kendi adayı ile gitse net 50 bn oyu vardı. şimdi 30 bini bulursa göbek atıp oynasın.

Avatar
Çorumlu 2014-01-20 22:35:29

Bu yazıyı kim yazıyorsa Allah ona da insaf ve izan nasip etsin Kardeş sen hiç caddede sokakta gezmiyor musun görmüyor musun sokaktaki insanın başkana olan sempatisini

Avatar
h @Çorumlu 2014-01-21 13:56:35

jmmmm

Avatar
kx @Çorumlu 2014-01-21 13:59:22

allah size ve sokaktaki insanlarada akil fi̇ki̇r versin o zaman. oylari veri̇rken bi̇le hala parti üzeri̇nden verme zi̇hni̇yeti̇ devam ettikçe, yi̇yor ama çalişiyor düzmantigiyla oy verme devam ettikçe, çorum neler farkedi̇yor geleceği̇nden farkina varilmadikça burada boş konuşmanin mmantigi yok.

Avatar
musti 2014-01-31 15:50:34

bence ak parti çorumda seçimi kazanmak istemiyor..yoksa külcüyü aday göstermezdi.bu kadar soru işaretleri ile dolu bir adayı göstermek çok riskli. mhp doğru politika üretirse şansı yüksek

Avatar
Rıza Çalımatan 2014-02-03 13:36:28

neden saadet partisinin adayını koymuyorsunu