Bu itirazla Kışla yeniden gündemde

CHP'nin kışlanın konuta açılması planına yaptığı itiraz çok dikkat çekici

07 Şubat 2018 Çarşamba 08:19
Bu itirazla Kışla yeniden gündemde

MUSTAFA DEMİRER

CHP İl Başkanı Ali Rıza Suledere’nin askeri kışlanın konuta açılması yerine ‘yeşil alan’ kalmasına dair Çorum Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü’ne yaptığı itiraz günün en dikkat çeken gelişmesiydi.

Neden dikkat çekici olduğunu daha iyi anlamak için yakın geçmişe bir bakmak gerekiyor.

TOKİ Başkanlığı ile Jandarma arasında yıllar öncesine uzanan bir protokol yapıldı. Jandarma bazı arazilerini TOKİ’ye devrederken, karşılığında ihtiyacı olan yerlerde yine TOKİ’ye karakol vs. yaptırdı.

Bu kapsamda Çorum’da Askeri Kışla’nın bulunduğu 276 bin m2 arazi iki kurum arasında yapılan anlaşma doğrultusunda TOKİ’ye verildi.

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra şehir merkezlerinde kalan askeri bölgelerin park, yeşil alan veya siviller için dinlenme alanlarına dönüştürülmesi görüşü benimsendi. Devletin ve hükümetin bu yöndeki kararı Türkiye genelinde bazı illerde hayata geçirildi.

Askerî kışla için de benzer talepler dillendirildi.

Yine bir ara arazinin Hitit Üniversitesi Güney Kampüsü genişleme alanına dahil edilmesi teklif edildi.

Yeni hastane hizmete girdikten sonra Ankara Yolu üzerindeki yapılaşmanın şehir içi trafiği olumsuz etkilemeye başladığı görüldü. Aynı bölgede art arda yapılaşmayı artıran imar planları devreye alındı, kışla arazisinin konuta açılmasının da benzer bir yoğunluğu artıracağı görüşü ağırlık kazandı.

Dönemin Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yukarıda sıralanan öneri, talep ve itirazları dikkate almadı, farklı bir planlama yapmaktansa, kurumlar arasında anlaşmayı esas alarak Çorum Belediyesi’nin üzerine düşen prosedürü uygulamayı tercih etti.

Böylece TOKİ’nin talebi doğrultusunda kışla arazisini, ‘prestij’ olarak tarif edilen ve yaklaşık 2 bin adet lüks konuta açan imar düzenlemesini hayata geçirdi.

Belediye Meclisi’nin aldığı kararla, askeri bölge konuta açılırken, sosyal donatı alanları TOKİ’nin istediği oran olan yüzde 40 değil, yüzde 57’ye yükseltildi. TOKİ muhtemelen bu orana itiraz edebilir.

Bugüne geldiğimizde CHP İl Başkanı Ali Rıza Suludere, işte bu plana itiraz etti. Hoş CHP Meclis Grubu da plan gündeme geldiğinde sözlü itirazını yapmıştı. CHP grubunun o gün yaptığı itiraz bugün daha resmî bir boyut kazanmış oldu.

Ufak bir ayrıntıyı atlamamak lazım. Şöyle ki;  konu gündeme geldiğinde Ankara’da ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulsaydı, kışla arazisinde yoğun bir konut planı yapılmayabilirdi. Tabii siyasi iradenin tercihi bu yönde olsaydı…

Son Güncelleme: 07.02.2018 10:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum 2018-02-07 10:50:23

Olmuşla ölmüşe çare bulunmaz derler;Ankara yolunu olanlar ve oldurmaya çalışanlarla kilitleyip şehre bir kazık ordan geldi,ikinci ve asıl büyük kazık şehre yeni belediye binası yapılan yer Çorum'un gelecek 100-200 yılına en büyük kambur olacak Bugün Ulucamide cami çıkışı yaşanan trafiğin daha fazlası Akşemseddin cami karşısına yapılan belediye binası ile güzel Çorum'u minia bir şehir haline getirecek;nedense kimse buraya bakmıyor...Acilen bence o inşaat durdurulmalı.

Avatar
ismail baş çamlıca 2018-02-07 11:08:05

iyide mustafa bey şu dönemin başkanı hiç olmamış inşAllah kasıt yoktur fetö de zamanında bu ifadeyi kullanmışlardı benim bildigim kadarıyla istifa degil mi ihrac felan yok degil mi yargı görevden almadı

banner165