Partilerden son kulisler

Siyasi kulisler hareketlenmeye başladı.

28 Ekim 2013 Pazartesi 11:45
Partilerden son kulisler


2014 yerel seçimlerine doğru gerek iktidar gerekse muhalefet partilerinde aday adayları şekillenmeye başlıyor.

Daşdan yerinde bir tercih

MHP İl Başkanı Ercan Daşdan’ın Belediye Başkan Adaylığı resmileşti. Partisinin bir neferi olarak uzun süredir durmadan koşturan Daşdan, başarılı bir il başkanlığı süreci geçirdi, başlangıçta düşünülmüyordu, ama  yerel seçimler yaklaşınca belediye başkan adaylığı görevi de ona düştü.

Çorum’da sevilen, sayılan, yapıcı muhalefet anlayışını benimseyen ve sergileyen, sırf muhalefet olsun diye her şeye laf atan bir anlayıştan uzak kalmayı başaran Ercan Daştan, izlediği metotla takdir topladı.

Daşdan’ın merkezde belediye başkanlığını kazanması zor gibi gözükse de, MHP’nin oylarını hatırı sayılır oranda artıracağı tahmin ediliyor.

CHP Külcü’yü istiyor

Ana muhalefet CHP’de bir kaç hamle dışında bugüne kadar değişen bir şey olduğu pek söylenemez.

Adnan Türkoğlu seçeneğinden sonuç alamayan CHP’de,  Çorum eski Milletvekili Ferudun Ayvazoğlu, partinin her seçimde potansiyel aday adayı Osman Samsunlu, işadamı Sait Börekçi, eski başkan adaylarından Ertuğrul Soyocak’ın ismi geçmeye devam ediyor.

CHP parti kurmaylarının son olarak TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’a teklif götürdükleri ancak olumlu karşılık bulamadıkları konuşuluyor.

Ana muhalefetin iktidar partisinde yaşanan ve yaşanacak gelişmeleri de yakından takip ettiği biliniyor. CHP’nin etkin ve yetkin isimlerinin Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün yeniden aday gösterilmesini çok arzu ettikleri ifade ediliyor.

CHP’nin Külcü’yü hararetle istemesi pek hayra alamet değil elbette. Ancak CHP, hakkındaki iddia ve söylentiler nedeniyle güven problemi yaşadığını öne sürdükleri Külcü’nün, tekrar aday gösterilmesi halinde partilerinin oy oranlarını artıracaklarını düşünüyor. Hatta bazı CHP’liler, Külcü’nün yeniden aday gösterilmesi durumunda isabetli bir başkan adayı ile seçime girerek belediye başkanlığını kazanabileceklerini bile hayal ediyor.

Külcü olmazsa Yıldırım hesabı

CHP’nin Külcü dışında ikinci isim olarak AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım’ı belediye başkan adayı olarak görmek istedikleri ifade ediliyor. Çünkü CHP, Yıldırım’ın kamuoyu anketlerinde çok düşük oranlarda çıktığını, üç dönemdir Çorum Milletvekilliği görevinin ardından tepeden belediye başkan adayı olarak gösterilmesi halinde Çorumlu da ciddî antipati oluşacağını düşünüyor. Hesaplar yine oy oranının artması hatta belediye başkanlığını alma üzerine kurulu. 

Tabi, CHP’nin seçimle ilgili hesap kitabını kendi adayından çok, iktidar partisinin adayları üzerinden yapıyor olması düşündürücü.

Gelelim iktidara

Bir kaç gün sonra adaylık başvuruları tamamlanacak, bu ay içinde kamuoyu ve teşkilat temayülleri yapılacak.  Kamuoyu temayülüne mevcut Belediye Başkanı girecek mi henüz belli değil. Temayülle her şey bitmiyor elbette. Son ana kadar her an her şey değişebilir. Geçtiğimiz dönem Faruk Özkader’in resmen belediye başkan adayı olarak ilan edilmesinin ardından bir anda değişiklik yapılarak Muzaffer Külcü’nün başkan adayı gösterilmesi, siyasette  zeminin çok kaygan olduğunun en somut göstergesi olsa gerek.

AK Parti’de yerel dinamikler içinde bugüne kadar Belediye Başkanı ve Aday Adayı Muzaffer Külcü’nün muadili veya üstü bir kimliğe sahip aday çıktığı söylenemez. Külcü’nün 4.5 yıllık başkanlığı döneminde gerek icraatları, makam gücü, gerekse bilinirlilik açısından yarışa diğer adaylardan  1-0 önde başladığı kabul ediliyor. Külcü’nün makam gücü kamuoyu ve teşkilat temayülünde ona üstünlük sağlıyor. Yani aday adayları arasında yarış pek adil değil.

Adaylıklarını açıklayanlar arasında Haşim Ahlatçı ismi bir adım öne çıksa da, merkez ilçe başkanlığı seçimlerini kaybetmesi, 2009 yılında yapılan AK Parti İl Başkanlığı seçiminde genel merkezin tek liste önerisine uymaması dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Ahlatcı’ya teşkilat ve milletvekillerinin ekseriyetinin sıcak bakması, isminin herhangi bir şaibeyle anılmaması ise Ahlatcı’nın artıları.

Esas soru

İktidar partisinde merak edilen esas mevzu Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün akıbeti, diğerlerinin gücünün yansımaları.

Adaylık süreci hareketlendikten sonra TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun Başkan Külcü’nün yeniden aday olmasına sıcak baktığı bilgileri gelmeye başladı. Uslu, AK Parti Genel Merkezi’nin Külcü’yü yeniden aday göstermemesi halinde hakkındaki iddiaların kabullenildiği manasının ortaya çıkacağı gerekçesini ortaya koyduğu konuşuluyor. Uslu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaşanan gelişmeleri enine boyuna özetlediği de bir başka kulis bilgisi.

Külcü’nün geçmişte diyaloğunun bulunduğu Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ile yakın arkadaşı Faruk Özkader aracılığıyla irtibat sağladığı Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan destek alma girişimlerinin sürdürdüğü biliniyor.

Karşı cephe boş durmuyor

Külcü’nün hakkındaki iddialar nedeniyle şaibeli duruma düşerek partinin ilkelerine ters düştüğü gerekçesiyle şahsına olumsuz bakan cephenin argümanları da yabana atılacak gibi değil. Mahkemeden beraatla çıkmış olsa da,  Külcü’nün hakkındaki tüm iddiaların belgeli veya belgesiz olarak dosya halinde Başbakan’ın önünde olduğu ileri sürülüyor.

Temayül yoklaması, istişare, dosyalar, kulisler falan filan derken, neticede nihai kararı ‘Patron’ verecek.







habercim19.com 





Son Güncelleme: 29.10.2013 17:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adı yok 2013-10-28 13:49:47

bu haber ne böyle chp külcüyü istiyor ne alaka?

Avatar
mustafa teker 2013-10-28 14:25:25

chp külcüyü istiyorki daha kolay muhalefet etsin.külcü muhalefete malzeme verdi.eğer külcü aday olursa hakkındaki şaibeler sürekli seçim meydanlarında konuşulacak.külcü olursa ak parti yıpranır kanaatindeyim

Avatar
mustafa ceylan @adı yok 2013-10-28 14:31:21

haberi okursan anlarsın chp nin neden külcüyü istediğini..

Avatar
selami çıtır 2013-10-28 22:51:49

kardeşim murat yildirim, olmasin ni̇ye namusuzlukmu yapti hirsizlik mi milletvekilleri(üniversite,yol,baraj,köydes,teşvik,kırkdilim daha nelerler) agah kafkas olmasin ni̇ye çalışmadımı okadar hastane getirmedi mi çoruma,mustafa eker olmasın niye köylere hizmetmi götürmedi,a.sami ceylan olmasın niye o kadar seçime girdide kazanamadımı,haşim ahlatçı olmasın niye çirkin bir adam mı,faruk özkader olmasın niye bu partiye maddi,manevi az mı hizmet etti.(sayesinde muzaffer külcü vekil oldu,belediye başkanı oldu.) çoruma mesele hizmet etmekse herkes eder.eğer mesele başka bir şeyse kimseye faydası yapılanların adamın adı başka birşey olmasın

Avatar
Asi çocuk 2013-10-29 04:01:05

Ya bırakın bu isleri murat yildirim gelse daha mi iyi olacak! Murat yildirim gelse belediyeyi kaybeder ak parti bunu dusundunuz mu hic?

Avatar
ahmet 2013-10-29 15:11:13

arkadaşlar vatandaş yapılan işe göre oy verir.insanları mahkemeler yargılar hakimler karar verir.ben başkanın yaptığı işlere bakarım mahkeme davasına bakar.ben oyumu icraata bakıp veririm hakim kararını delillere bakarak verir.benden herkese tavsiye kimsenin günahını almayın.hani nasrettin hoca diyorsa ya tutarsa.yani ya yapmadıysa başkanın günahını almayın boşa.

Avatar
XXX @selami çıtır 2013-11-03 18:04:22

ne yaptida murat yildirim kardeşim ne hizmetiverdi allaha aşikina bir yazin yahu 10 senedir napti

banner165