Rakamlarla yerel seçim analizi

Önceki seçimler ve 2014 yerel seçimlerine dair rakamlarla analiz

11 Kasım 2013 Pazartesi 13:08
Rakamlarla yerel seçim analizi


Türkiye'de siyasetin şekillendiği 2002 yılından beri dört partili bir yapı oluştu. Bu yapıda AK Parti, CHP, MHP ve BDP taban buldu.

Çorum'da genel seçimlerde bu partilerden AK Parti ve CHP yarışırken, yerel seçimlerde bunların yanına MHP de eklendi.

2014 Yerel seçimlerinde yarış nerede, kimler arasında geçeceği konusundan önce geçmiş tabloya bir bakalım.

2004 yerel seçimlerinde 1 Merkez,13 İlçe ve 24 Belde olmak üzere toplam 38 yerde belediye başkanlık seçimi yaşanmış, bu seçim sonucunda partilerin aldığı belediye başkanlıkları şu şekilde olmuştur.

AK Parti: 21

CHP: 5

MHP: 5

DYP: 7

AK Parti; Merkez, Boğazkale, Sungurlu, Bayat, İskilip, Oğuzlar, Dodurga, Laçin ve Osmancık olmak üzere 14'te 9 kazanırken Mecitözü(CHP), Alaca(MHP), Ortaköy(DYP), Uğurludağ(DYP) ve Kargı'yı (DYP) kaybetti.

2009 seçimlerinde yine1 Merkez,13 İlçe ve 24 Belde olmak üzere toplam 38 yerde belediye başkanlık seçimi yaşanmış, bu seçim sonucunda 38 Belediye başkanlığı şu şekilde olmuştur:

AK Parti: 23

CHP: 2

MHP: 8

DP: 3

DSP: 1

BĞMSZ: 1

AK Parti; Merkez, Alaca, Boğazkale, Sungurlu, Bayat, İskilip, Oğuzlar, Laçin, Kargı, Uğurludağ ve Osmancık olmak üzere 14'te 9 kazanırken Mecitözü(CHP), Ortaköy(DP) ve Dodurga'yı kaybetti.

Bu durumda AK Parti 2 yerel seçimde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde İlçe Belediye Başkanlıklarını kazanamadı.


Ya 2014 yerel seçimi?

AK Parti'nin siyaset sahnesine çıktığı dönem dikkate alındığında 2014 yerel seçimleri 3. Seçim olacak. Çorum'un 24'ten 2'ye inen beldelerini dikkate aldığımızda seçimlerde 16 yerde yarış yaşanacak. Şimdilik 2 beldeyi bir yana bırakırsak 14 yerde seçim yarışı şu şekilde geçeceğe benziyor.

Merkez: AK Parti-CHP, Boğazkale: AK Parti-MHP, Sungurlu :AK Parti-MHP, Bayat: AK Parti-MHP, İskilip: AK Parti-MHP Oğuzlar: AK Parti-CHP, Dodurga: AK Parti-MHP, Laçin: AK Parti-MHP, Osmancık: AK Parti-MHP, Mecitözü: AK Parti-CHP Alaca: AK Parti-MHP, Ortaköy: AK Parti-CHP-MHP, Uğurludağ: AK Parti-MHP, Kargı: AK Parti-CHP

Yerel seçimlerde 4 yerde AK Parti-CHP yarışırken,  9 yerde AK Parti-MHP ve 1 yerde AK Parti-CHP-MHP favori partiler.

İktidar partisi 14'te 14 yapmak isterken, 24 beldeden 22'sinin kapanmış olması muhalefet partilerinin ilçe belediye başkanlıklarına asılmaları sonucunu doğuruyor.

Bu durumda bilhassa ilçelerde AK Parti'yi en çok MHP zorlayacak.

AK Parti'de her seçim olduğu gibi aday adayı yoğunluğu oldu. 16 Belediye Başkanlığı için 67 aday adayı yarışıyor. Her koltuğa ortalama 4 adaydan fazla düşüyor. AK Parti İl Yönetiminin aday adaylarından yüksek miktarda başvuru ücreti almasına rağmen böyle…

Aday adayı çokluğu partiye olan ilgi açısından sevindirici olsa da aday tespiti sonrası bir takım sorunlara yol açabiliyor.

AK Parti'de aday aday sayısının çokluğuna rağmen siyasi dengelerin analizi yapıldığında her yer için gösterilebilecek aday sayısını ikiye indirmek mümkün. Bu isimlerin kimler olduğu bir başka yazımızın konusu olsun.

Muhalefet Partileri, iddialı oldukları ilçelerde başkan adaylarını belirlemek için iktidar partisinin adayının belli olmasını bekliyor.

AK Parti'de aday tespitlerinden sonra doğabilecek kırgınlıklar, başka partilere geçme durumları şüphesiz yukarıdaki tabloyu etkileyecektir. Bu aşamada DP de AK Parti'den gelecek misafir adaylarla yarışa katılabilecektir.

 

 

Habercim19

Son Güncelleme: 12.11.2013 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adınız Soyadınız 2013-11-11 19:08:23

ak parti üçte ikisini alır
muhalefet kalanı paylaşır