Sağlıkta iddialar ve çekinceler

Ankara Yolu üzerinde yapımı tamamlanma aşamasına gelen 800 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi hizmete girdikten sonra Çorum’un sağlığında bazı dönüşümlerin yaşanacağı anlaşılıyor.

12 Ekim 2016 Çarşamba 13:24
 Sağlıkta iddialar ve çekinceler


Ankara Yolu üzerinde yapımı tamamlanma aşamasına gelen 800 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi hizmete girdikten sonra Çorum’un sağlığında bazı dönüşümlerin yaşanacağı anlaşılıyor.  


Habercim19, sağlıkta yaşanması muhtemel İddiaları, soruları ve çekinceleri yorumladı. İşte o yorum; 


YENİ HASTANE BİTTİ, SIRADA DONATIM VAR 


Edinilen bilgiye göre, yeni hastane fizikî olarak yüzde 95 oranında bitirildi. Müteahhit firma önümüzdeki günlerde teslim dilekçesini verecek. Ardından hastane inşaatı bir komisyon tarafından incelenecek, varsa eksiklikleri tespit edilecek. Bu arada dev sağlık yatırımının donatımı için girişimler başlatılacak. 


YENİDEN BAŞA DÖNÜLÜR MÜ? 


Yeni hastanenin hizmete girmesi ile birlikte Çorum’un sağlığında bazı dönüşümler yaşanabileceği konuşuluyor. 


CEYLAN SORULARA AÇIKLIK GETİRDİ 


Geçtiğimiz gün Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın verdiği bilgiye göre, mevcut eğitim araştırma hastanesinin bahçesine ihalesi yapılan birinci basamak sağlık kuruluşları taşınacak. Eski doğum hastanesi olarak bilinen bina ile dekanlığın bulunduğu binaların yıkımına başlandı. Yıkımın ardından yer teslimi ile inşaat çalışmaları başlayacak. 1. Basamak Sağlık Kompleksi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi Projesinde, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü hizmet binaları ile Toplum Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı Laboratuvarı, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), İl Ambulans Servisi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi binaları yer alacak 


PEKİ GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ NE OLACAK? 


Milletvekili Ceylan’ın anlattığına göre, yeni hastane bittikten sonra yeniden değerlendirme yapılacak. Göğüs Hastalıkları Hastanesi  binası ya mevcut haliyle kullanılacak ya da yıkılıp yerine yenisi yapılacak. Ama her durumda da sağlık hizmeti vermeye devam edecek. Acil hizmetler de sürecek. Mahalle mağdur edilmeyecek. 


Milletvekili Ceylan’ın açıklamalarından bir gün sonra mevzuya dair bir açıklama da Vali Necmeddin Kılıç’tan geldi. Vali Kılıç, Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin mevcut eğitim ve araştırma hastanesine taşınacağını, acil servis ve semt polikliniği hizmetlerinin devam edeceğini söyledi. 


ŞİMDİ GELELİM İDDİALARA 


Yeni hastane tamamlandıktan sonra mevcut eğitim araştırma hastanesi binası Göğüs Hastalıkları Hastanesi olacak.  


Mevcut Hastane bahçesi içinde yer alan eski koğuş sistemli bloklar yıkılacak. Bahabey Caddesi üzerinde hizmet veren Diş Hastanesi için de bir tasarrufta bulunulabilir.  


Vali Kılıç’ın açıklamaları Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin mevcut eğitim ve araştırma hastanesine taşınacağı iddiasını doğrulamış oldu. Ayrıca poliklinik ve acil servis hizmetinin verileceği bilgisi de teyid edildi. 


Diş Hastanesi hususunda ise resmi kaynaklardan henüz bir açıklama yapılmadı. 


ÇEKİNCELER VER SORULAR 


Sağlık camiasında dönüşümle ilgili iddialara karşı akıllara gelen bazı soru ve çekinceler de var. Şimdi onlardan bahsedelim; 


Çorum’da halen aktif hizmet veren sağlık kuruluşlarına ilimizin yanı sıra Kastamonu, Çankırı, Yozgat, Amasya ve Tokat’ın ilçelerinden gelenler var. Yani yıllık 700-800 bin kişiye sağlık hizmeti sunuluyor. Hal böyle olunca çevre illerde örnekleri görüldüğü üzere mevcut hastanenin geçmişte olduğu gibi branş değil, devlet hastanesi olarak faaliyetlerine devam etmesi gerekmez mi?  


Mevcut hastanenin 650 yataklı olduğu düşünüldüğünde, yeni hastane tek başına hizmet verirse sadece 150 yatak için bu kadar dönüşümün yapılması devlet kaynakları açısından rantabıl olur mu? 


Ankara Yolu üzerindeki yeni hastane genişlemeye müsait değil. İleride ihtiyaçlar arttıkça sağlık hizmetlerinin sunumunda problemler yaşanmaz mı? Bu nedenle mevcut hastanenin işlevine devam etmesi gerekmez mi? 


Sağlık kuruluşlarının sürekli yer değiştirmesi vatandaş nezdinde olumlu karşılanır mı? Olup biten gelişmeler Çorum’un sağlıkta dönüşümün başladığı ilk yıllara geri döndüğü algısı oluşturmaz mı? 


Tıp Fakültesi öğrencilerinin de yeni yapılan eğitim araştırma hastanesinde temel bilimler eğitimi
alacağı düşünülürse, Çorum’a daha kaliteli sağlık hizmeti sunulması için iki hastanenin gerekliliği elzem değil mi? 

İddialar, konuşulanlar, sorular ve çekinceler böyle. Memleket için hayırlısı neyse o olsun... 


HABERCİM19 YORUM 

Son Güncelleme: 12.10.2016 13:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum'un sağlığı 2016-10-13 00:14:29

İşte Çorum'un sağlığı ile ilgili sorulması gereken en önemli soru.
1. Basamak aile hekimleri zaten yetersiz koşullarda hizmet vermeye çalışıyorlar. 3. Basamak Eğt. Araş. Hast. şimdiden yetersiz. 2. Basamak Dev. Hast. ise malisef yok.
Çorumlu bunun farkında bile değil.

Avatar
Kemal 2017-10-23 16:44:10

Reis koca ülkeyi yönetiyor. Bunlar en az 10 kişi kendi dertlerinden memlekete doğru bir çivi cakamadilar.