Siyasetin suları ısınırken, partilerde son durum

Siyaset arenasında sular ısınıyor

12 Kasım 2013 Salı 13:59
Siyasetin suları ısınırken, partilerde son durum

Yerel seçimler, aday adayları, kamuoyu ve teşkilat temayülü, projeler derken siyaset arenası iyiden iyiye ısınmaya başladı.

Her geçen hafta siyasetin aktörlerinin kendilerine göre yaptıkları görüşmeler, hamleler ve yeni haberlerle yarış farklı mecralara taşınırken, söz konusu aktörlere öyle ya da böyle destek verme gayretinde olmaya çalışan bazı isimlerin beyanatları da dikkat çekici.

Mücadelenin had safhada yaşandığı AK Parti’de Belediye Başkanı ve Aday Adayı Muzaffer Külcü ile ilgili yeni gelişmeler bu hafta siyaset kulislerinde konuşulanlar arasında ilk sırada yer alıyor.

Külcü’nün Ankara ziyareti

Külcü, geçtiğimiz hafta bir günü aşan Ankara seyahati yaptı. Teşkilat temayülünden sonra muhtemelen diğer aday adayları da Başkent turlarını sıklaştıracak. Başkan Külcü’nün Ankara ziyaretinde referansları ile görüşerek yeniden aday gösterilmesi hususunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtiliyor.

Yine kulislere göre, görüşmelerden çıkan sonucun Külcü’yü  tam olarak memnun ettiği pek söylenemez. Referansları Külcü’ye, hakkındaki iddialarla ilgili yerel mahkemede beraatle sonuçlanan ancak Yargıtay’a temyize giden şikâyetin şahsının aday gösterilmesinde risk taşıdığını söyledikleri dillendiriliyor.

Hal böyle olunca Külcü’nün yeniden aday gösterilmesi için önünde bir engel daha görülüyor. Temyize giden şikâyet başvurusu geri çekilirse söz konusu engelin ortadan kalkabileceği düşünülebilir.

Ceylan nasıl bir taktik izleyecek?

AK Parti’de bir diğer gelişme -çok dikkate alınmasa da- teşkilât temayülü olacak. Delegelerin tek isme oy verebileceği temayülden aday adaylarından hangi ismin öne çıkacağına kafa yormak yerine, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan’ın nasıl bir taktik izleyeceğini düşünmek memleketin selâmeti açısından daha isabetli olur sanırız.

Ahmet Sami Ceylan, sohbet ortamlarında 8 yıllık teşkilat görevinde yoğun çalışmalar yaptığını dile getirerek, belediye başkanlığını düşünmediğini vurguluyor. Hemen ardından 2015’i, yani milletvekili adayı olacağını ifade ediyor, sonucu nasibe bağlıyor. Buraya kadar her şey doğal görülse de, aday adaylık sürecinde yaptıkları, yapmadıkları, derin(!) sohbetleri, kişilere ve duruma göre vaziyet alması, şeffaf ve net davranmayarak zik zaklar çizmesi ve kafasının arkasında nasıl bir senaryo geliştirdiğini gizlemesi ortaya çelişkiler yumağı sunuyor. Kim bilir belki de genel merkezden son anda belediye başkan adaylığına yeşil ışık yakılacağı umudunu taşıyor.

Muhalefet cephesinde neler oluyor?

Muhalefet cephesinde yaşananlar iktidar kadar olmasa da hareketli sayılabilir.

MHP’de Belediye Başkan Adayı Ercan Daşdan oldu,  çalışmalara başladı. Daşdan’ın geliştirdiği bazı argümanlar dikkat çekici. Örneğin ‘değişim’. Daşdan demeçlerinde iktidar partisinin çok sayıda belediyesi olduğunu söylüyor. Çorum’un da bu belediyelerden sadece birisi olduğunu hatırlatıp  büyükşehirler varken haliyle bizim memleketin geri planda bırakıldığını iddia ediyor. Ona göre iktidar milletvekillerinin de Çorum kaygısı yok. Hal böyle olunca da Çorum hak ettiği hizmeti alamıyor. Şayet belediyede değişim yaşanır, muhalefete teslim edilirse o zaman Çorum’a demiryolu da gelir, havaalanı da. İktidar Çorum’u yeniden kazanmak için var gücüyle hizmete odaklanır. Daşdan’ın zaman içinde orijinal, farklı projelerini dillendireceği belirtiliyor. Bunlar Daşdan’ın görüşleri. Nihai kararı Çorumlu verecek elbette. Bu arada MHP’nin geçmişte güçlü olduğu ilçelerde AK Parti ile yarışa gireceği tahmin ediliyor.

CHP beklemede

CHP’nin AK Parti adayının netleşmesini beklediğini, bu arada aday arayışlarını sürdürdüklerini, Çorum eski Milletvekili Adnan Türkoğlu’ndan sonra TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ile görüştüklerini, ancak olumlu netice alamadıklarını daha önce ifade etmiştik.

Bu hafta CHP’nin teklifiyle yaşanan bir gelişme düşündürücü. TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın, AK Parti’nin adayı kesinleştikten sonra CHP’den başkan adayı olup olmayacağına dair kesin kararını vereceğini dillendirmesi çarpıcı. Başaranhıncal, önemli bir sivil toplum kuruluşunun başında bulunuyor. Aktif siyasetin içinde yer almayan Başaranhıncal’ın söylemleri ile Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye destek mesajı vermesi mantıkla izah edilemediği gibi düşündürücü de.

Düğüm yakında çözülecek

Velhasıl AK Parti’de başkan adayı olacak ismin kim olacağı tartışılmaya, yorumlanmaya devam ediyor. Külcü’nün yeniden aday gösterilmemesi halinde mevcut aday adaylarından içinden bir ismin aday gösterileceği ihtimali dillendirildiği gibi, dışarıdan sürpriz bir aday da ihtimaller arasında.

İktidar partisi başkan adayını bu ay sonuna doğru açıkla-rsa-dığında hesaplar yeniden yapılacak.









habercim19




 

Son Güncelleme: 12.11.2013 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
angaralı çorumlu 2013-11-13 19:36:48

ak partide 7 aday adayı var.ilyas damar,mustafa eker ve diğer iki bayanı çık(aday gösterilme ihtimalleri yok)geriye kaldı üç kişi bunlardan mehmet karadağ ve haşim ahlatcı bir birini yok ediyor(ahmet sami ceylan planı:))geriye kaldı muzaffer külcü onuda beton bitirir.ee kim olacak ozaman!!işte herkesin merakla beklediği isim çok yakında burdan duyuracağım.bizi takip etmeye devam edin

Avatar
AA @angaralı çorumlu 2013-11-14 08:04:25

angaralı siz vereceğin ismi angaraya başkan yapın. çoruma bulaşmayın.

banner165