Sokaklardan önce adayları sardı heyecan

Seçim tarihi yaklaşırken, adaylar da çalışmalarını hızlandırıyor.

10 Şubat 2014 Pazartesi 10:24
Sokaklardan önce adayları sardı heyecan

30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde siyasi partilerin belediye başkan adayları belirlendi, propaganda çalışmaları ağır ağır devam ediyor. Belediye ve il genel meclis üyeleri de tespit edildi, ediliyor.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere adaylar nihayet netleşmiş olsa da, çarşı-pazarda tam olarak seçim hareketliliği başlamadı.

Yüksek Seçim Kurulu yasakları, genel gündemle ilgili an be an yaşanan sıcak gelişmeler ve önümüzde bir miktar zaman olması bu durgunluğun sebepleri arasında sıralanabilir. Adaylar önümüzdeki zamanı göz önünde bulundurarak hızlı bir tempoya girip hem kendilerini hem de Çorumlu’yu yormak istemiyor herhalde.

Sokakta seçim heyecanı başlamasa da başkan adayları siyasetin handikaplarını, cilvelerini yaşamaya başladılar bile.

Kenan Nuhut’un başına gelenler

CHP Belediye Başkan Adayı Kenan Nuhut’un adaylığı kesinleştikten kısa bir süre sonra yaygın haber sitelerinde 5 ayrı parti değiştirdikten sonra CHP’den aday olduğu bilgisi geçti.

Nuhut’un sık sık parti değiştirmesi Çorum’un en çok okunan yerel gazetesi Çorum Hakimiyet’in karikatür sayfası olan Leblebi Keyfi’nde mizahi bir karikatürle ele alındı. Gelişmeler  Çorum’a henüz ayak basmayan Nuhut için siyaseten talihsizlik sayılabilir.

Kenan Nuhut, Çorum’a geldi, Organize Sanayi Bölgesi civarında konvoyla karşılandı. Şehir merkezine girdi, Saat Kulesi önünden yukarı doğru çıkıp parti binası önüne ulaştı.  Seçim otobüsünden Çorumlu’ya hitap etti. Konvoyda araç sayısı fazla olsa da seçim otobüsünün karşısında bekleyen kalabalığın durumu pek iç  açıcı görünmüyordu.

Nuhut, protokol, muhtarlar, bazı sivil toplum kuruluşları, esnaf ziyaretlerine devam ederken, kendisine ait internet sitesinde Çorum’a dair projelerini yayınladı.

Çorum ‘Çankaya’ olunca

Talihsizlik olacak ya, Nuhut’un projelerinin yer aldığı internet sitesinin kültür ve turizm projeleri bölümünde ‘Çorum’ ibaresi yerine ‘Çankaya’ yer alıyordu.  Hatanın düzeltilmesi beklenirken, mahalle muhtarları ile yapılan toplantıda basın mensuplarına dağıtılan bir sahifelik açıklama metninde yine ‘Çankaya’ yazılıydı. Muhtarlardan birisi durumu fark etti, bilgi notu gazetecilerden geri toplanarak renkli kalemle ‘Çankaya’nın üzeri çizilip Çorum yazıldı. Yanlışın faturası Nuhut’un basın danışmanına ihale edildi, danışman özür diledi.

Tecrübeli bir siyasi geçmişi bulunan Nuhut’un başına gelenleri olabilecek hatalar kabilinden olarak görsek bile, seçim sathı mahallinde rakiplerinin bu durumu malzeme olarak kullanabilecekleri düşünülebilir.

Külcü hep aynı

Gelelim her yaptığı tartışmalara neden olan Külcü’ye...

AK Parti Belediye Başkan Adayı Muzaffer Külcü için söylenecek çok söz var, ama şimdilik erken. Yeri geldikçe söylenecekler söylenir.

Külcü ile ilgili son gelişme yıkılan Kültür Sitesi’nin üstü park, altına yeraltı otoparkı yapılması tartışmaları. Başkan her zaman olduğu gibi yaptıklarını, yapmadıklarını Çorumlu’ya tüm açıklığıyla izah etme, bir nevi hesap verme vazifesi olduğunu es geçip, bilhassa polemik konusu olabilecek meselelerde  etkin ve yetkin isimlerin kendi eksiklerini, yanlışlarını savunmasını, yani avukatlığını yapmasını arzu ediyor. Galiba kenara çekilip olup biteni  sinema filmi gibi izlemek hoşuna gidiyor. Tabi Külcü’nün bu metodu, arzusu her zaman karşılık bulmayabilir, hatta ters tepebilir.

Öyle bir cevap verdi ki…

Külcü’nün son Belediye Meclisi’nde otopark tartışmalarına getirdiği cevap esasında pek manidar. Külcü, Kültür Sitesi’nin yerine yapılacak otoparkla ilgili yer darlığından, maliyetlerden bahsediyor, hemen arka tarafta bir kaç otopark yapılacağını ifade ediyor, Çorum’da otopark kültürü olmadığını dile getiriyor. Üstüne üslük kendisinden sonra iş başına gelecek yönetimlerin parkı beğenmedikleri takdirde ortadan kaldırabileceklerini, hatta ihtiyaçsa otopark yapabileceklerini önerirken işin içinde sıyrıldığını düşünüyor herhalde.

İl Genel Meclisi parka otopark karar almış, meclis kararını Encümen onamış, ancak yapılan protokolde otopark hükmü yer almamış.

Belediye Meclisi imar planında parkın altını otopark işaretlemiş.

Park ve kule projesinde kimseye görüş sorulmamış.

Uzun vadeli plan mı?!

‘İyimser’ düşünüp bunların hepsini doğal karşılayalım.

Peki İskilipli Atıf Hoca Parkı’na ne demeli? Parkın altına defalarca otopark yapılması önerildi. Park tamamlandı, hizmete açıldı. Sadece 10-15 araçlık küçük bir otopark yapıldı. Gerek gündüz gerek gece o bölgede park yeri bulmak mümkün değil. Yazıçarşı gibi ticaretin kalbinin attığı, her geçen gün gelişen bir bölgede yapılan parkın altına neden otopark düşünülmedi? Hani şehir uzun vadeli planlanıyordu? Hani günü kurtarmak için iş yapmıyorduk?

Gelelim Külcü’nün Çorum’da otopark kültürünün olmadığına dair sözlerine. Bu sözleri bir şehri yöneten belediye başkanından duymak hiç hoş değil.  

Bir de bu hesabı yapalım

Nedeni de şu: Çorum’un trafik istatistiklerine bakılırsa, memlekette otopark kültürü mü yok otopark mı yok daha kolay anlaşılabilir. Çorum merkezde trafiğe kayıtlı halen aktif 80 bin kayıtlı motorlu araç var. Yine istatistiklere göre şehir merkezinde kapalı ve açık toplam 2 bin 500 adet araçlık otopark kapasitesi var.

80 bin nere, 2 bin 500 nere. Başkan zahmet edip istatistiklere bakarsa, konuştuklarının temeli olur, daha isabetli neticeler alınır -hoş Sayın Külcü’nün rakamlarla da arası iyidir ya-. Çorumlu arabasını göğe çıkaracak hali yok. Otoparkı olmayan şehirde  otopark kültürü de gelişemez haliyle. Siz otopark yapın da hem o bahsettiğiniz kültür oluşsun hem de millet aracını park etsin, bugüne kadar es geçtiğiniz trafik sorununa da katkı vermiş olursunuz hiç olmazsa.

Öte yandan Külcü de zamanı iyi değerlendirip kullanmayı tercih ediyor. Somutlaşan, bitme aşamasına gelen projelerini belirli aralıklarla kamuoyuna duyuruyor. Önümüzdeki 5 yıl için hazırladığı projeleri de muhtemelen kapsamlı bir toplantıyla duyuracak.

Daşdan çalışmaya devam

MHP Belediye Başkan Adayı Ercan Daşdan’a gelince, o da zamanı en iyi şekilde kullanmaya özen gösteriyor.

Stratejik noktalara, esnafa, davet edildiği bölgelere ziyaretler yaparak seçim çalışmalarını sıkı bir şekilde sürdürüyor. Hatırlatalım, Daşdan karşılaştığı ilgiden son derece memnun ve bunu da sözlerine yansıtıyor.






habercim19


 

Son Güncelleme: 10.02.2014 15:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adınız Soyadınız 2014-02-10 15:19:02

şu kritik süreçte muzaffer külcünün ak partiden aday gösterilmesi hiç iyi olmadı.ak parti çorum'u iyi irdelemeliydi.

Avatar
aa 2014-02-10 20:29:46

ak parti 70.000 chp 45.000 mhp 20.000

Avatar
Yazı yorum yorumsuz 2014-02-10 23:12:57

AK 80.000
CHP 45.000
MHP 15.000 demedi demeyin. KÜLCÜ AK Parti ve Çorum siyasetinin en önemli birkaç aktöründen biri. Başbakan bunu bilmiyor mu anketler niçin yapılır

Avatar
Adınız Soyadınız 2014-02-11 00:27:15

oylar külcünün şahsına değil tayyi̇p erdoğana veri̇lecekti̇r.külcünün yeri̇ne hi̇ç taninmamiş bi̇ri̇ni̇ koysan belediye seçimlerinde akparti daha fazla oy alacaktır.

banner165