Her yıl 1 milyon kadın tedavi görüyor

Kargı'da meme kanseri konulu seminer

08 Kasım 2013 Cuma 16:47
Her yıl 1 milyon kadın tedavi görüyor

Çorum’un Kargı ilçesinde “Meme Kanseri” konulu seminer düzenlendi.

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi organize edilen seminere konuşmacı olarak ebe Ayşegül Çalışkan katıldı. Dünyadaki her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu belirten Çalışkan, Avrupa'da her yıl yaklaşık bir milyon kadının meme kanseri nedeni ile tedavi gördüğünü, dünyada her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalandığını, her 11 dakikada ise bir kadının bu yüzden hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çalışkan, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri konusunda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetlerde ve tanıtımlarda bulunduklarını belirtti.

Meme kanserine karşı tedbir almanın birinci şartının, kişinin memesini tanıması olduğunun altını çizen Çalışkan, “Meme nasıl bir organdır. Nasıl muayene yapılır. Hangi dönemde memede değişiklikler olur. Memenin normal yapısı nasıldır. Öncelikle bunları bilmek gerekir. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde kesin şifa sağlanır. Erken teşhis ise ancak düzenli kontrollerle sağlanabilir’’ dedi.
Erken dönemde saptanan meme kanserlerinde cerrahi tedavi uygulanabileceğini söyleyen Çalışkan, daha ileri aşamalarda ise radyoterapi, kemoterapi gibi diğer tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini, erken dönemde çıkarılan tümör dokusunun daha sonra gelişme riskinin olabileceğini ancak bu riskin çok az olduğunu kaydetti.

Çalışkan, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını ve taramaların kanseri önlediğini sözlerine ekledi.









(İHA)



Son Güncelleme: 08.11.2013 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.