15 Temmuz'da Türkiye'yi Hoca Ahmet Yesevi kurtardı

Hitit Üniversitesi 'Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak' konferansı düzenledi

27 Eylül 2017 Çarşamba 18:49
15 Temmuz'da Türkiye'yi Hoca Ahmet Yesevi kurtardı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.
Dr. Musa Yıldız, 15 Temmuz’da Anadolu irfanının tezahür ettiğini belirterek, “15 Temmuz’da bu memleketi bu insanları kurtaran kişi Hoca Ahmet Yesevi’dir. Diyeceksiniz ki nasıl olur? Bizlere ilk defa İslam’ı öğreten Müslümanlığımızı muhafaza etmemizi öğretin Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri. O yüzden ona çok şey borçluyuz” dedi.

Hitit Üniversitesi tarafından “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak” konulu konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversite olarak girişimleri sonucu UNESCO’nun 2016-2017 sezonunu Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan ettiğini hatırlatarak, dünyanın farklı ülkelerinde bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin zamanı çok iyi kullandığını dile getiren Yıldız, “Hoca Ahmet Yesevi zamanı iyi kullanarak örnek olmuş ve zamanı üçe bölmüş. Hayatının üçte birlik kısmını ibadetle geçirmiş, diğer üçte birlik kısmında 99 bin öğrenci yetiştirmiş, diğer üçte birlik kısmında ise kaşık ve kepçe yontarak rızkını kazanmıştır” şeklinde konuştu.


Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri’nin Peygamber efendimizin Mekke’den yaymış olduğu İslam ışığına Türkistan’ın kalbinden Yesi’den bir ayna tuttuğunu ifade eden Yıldız, Anadolu’ya yansıttığı bu aynanın Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bayram Veliler, Hacı Betaş-ı Veliler, Balkanlara yansıttığı aynanın Sarı Saltuklar, Demirci Babalar, Gülbaba, Merzifon’da Pir Baba, Tokat’ta Gışgış Dede, Yozgat’ta Emirci Sultan olduğunu kaydetti.


Hoca Ahmet Yesevi’nin büyük bir hoşgörü sahibi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bizim bu düşünceye ihtiyacımız var. Bizim yapmamız gereken siz geleceğin gençleri İlahiyat tahsili görüyorsunuz. Değişik okullarda öğrenci yetiştireceksiniz. Öğrencilere kuru bilgi değil. Bunları verin. Geldiğimiz noktada biz başkalarının fikirlerini verdiğimiz zaman o reçete bizi rahatsız ediyor. Adeta batı tıbbının bize verdiği reçete gibi. Tansiyona verilen ilaç böbrekleri tahrip ediyor. Başkalarının bize verdiği ilaçta bizi öyle yapıyor.Biz büyüklerimizin değerli eserlerini hem kendimiz okuyalım hem çocuklarımıza okutalım. Ve bunları örnek olalım. Bütün İslam coğrafyasının buna ihtiyacı var. Ne zaman ki biz büyüklerimizin amelde mezhep imamımız olan imamı Azam’ın itikatta imamımız olan Maturidi’nin irfani olarak liderimiz Hoca Ahmet Yesevi’nin görüşlerini esas aldık 623 yıl aleme nizam verdik. Viyana kapılarına gittik. Bunu yaymamız lazım” ifadelerini kullandı.





 İHA







Son Güncelleme: 27.09.2017 21:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165