Anadolu kültürünü metalde yaşatıyor

Emekli öğretmen Hasan Tuluk, dün varken bugün yok olmaya...

10 Ekim 2015 Cumartesi 17:42
Anadolu kültürünü metalde yaşatıyor

Emekli öğretmen Hasan Tuluk, dün varken bugün yok olmaya yüz tutmuş Anadolu kültürünü metale yansıtarak yaşatıyor.

Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde TOBB’un desteğiyle EXPO Center’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na Çorum Ticaret Odası’nın standında katılan Hasan Tuluk, metale yansıttığı eserleriyle ilgi çekiyor. Üç boyutlu rölyef dövme tekniğiyle maket çalışmalarını YÖREX’te ziyaretçilerle buluşturan Hasan Tuluk, “Bunların konusu Anadolu kültürü. Dün varken bugün yok olmaya mahkum olan Anadolu kültürünü metali şekillendirerek yaşatıyorum. Yediden yetmişe herkesin kendinden bir şeyler görebileceği koleksiyonu sahibim” dedi.

Çorum’da Bakırcılar sitesinde 6 yaşında çıraklığa başladığını ve geçmişten gelen geleneği geleceğe taşımaya çalıştığını kaydeden Hasan Tuluk, "Çalışmalarım kara kalemle başladı, sonra yağlı boya çalışmam başladı, sonra çalışmalarımın daha kalıcı ve gelecek kuşaklara bir mesaj olması için metale yansıttım. Dünya kültür mirası listesine girmiş Edirne Selimiye Camiini 1/100 ölçekli halini dövme pirinçten maketini yaptım. Yaptığım çalışmalarda makine işçiliği yok. Bugüne kadar 60’ın üzerinde ödülüm var. 1996 yılında da uluslararası düzenlenen 5 ülkeden 41 sanatçının 120 eserin katıldığı yarışmada Türkiye’ye birincilik kazandırdım” diye konuştu.

El emeği metal işlemeciliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük sıkıntı olduğunu belirten Tuluk, 2008 yılında Türk Süsleme Sanatı İçinde Metal Sanatı kitabını hazırladığını bütün sırlarının o kitabın içinde olduğunu söyledi.


İHA

Son Güncelleme: 10.10.2015 17:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.