Bu berberde tıraşlar üç kuşaktan

Baba, oğul ve torun mesleği bir arada icra ediyor.

11 Ağustos 2017 Cuma 10:25
 Bu berberde tıraşlar üç kuşaktan

Sungurlu’da kuşaktan kuşağa berberlik yapan Doğan ailesinden baba, oğul ve torun mesleği bir arada icra ediyor.


Küçükken amcasına ait dükkanda çırak olarak başladığı berberlik mesleğini 60 yıldır sürdüren İsmail Doğan, aradan geçen yıllara rağmen ilk günkü aşk ve heyecanla işini yapıyor.


Kentin en yaşlı berberleri arasında yer alan, mesleğini ilçe merkezindeki İstanbul Caddesinde küçük bir iş yerinde sürdüren 75 yaşındaki Doğan, muhabirimize yaptığı açıklamada, Sungurlu’da kuşaktan kuşağa ailece berberlik yaptıklarını söyledi.


Mesleği, amcasından öğrendiğini anlatan Doğan, kendisinin de berberliği oğlu Ufuk ve torunu Kerem’e öğrettiğini ifade etti. Doğan, sabah işe en erken kendisinin geldiğini, torunu ile beraber çalışmanın ayrı bir duygu olduğunu dile getirdi.


“İşimi büyük bir aşkla icra ediyorum”


İsmail Doğan, işini büyük bir aşkla icra ettiğini, yıllarca, amcasıyla köy köy dolaşıp buğday karşılığında tıraş ettiğini anlattı. Kendi iş yerini açmasıyla ilçedeki esnaf ve vatandaşları tıraş etmeye başladığını anlatan Doğan, mesleğinde bir gün bile bıkkınlık yaşamadığını dile getirerek, şöyle konuştu:


“Babam ve amcamın bir tarafı bakkal dükkanı, diğer tarafı berber dükkanı olan işyerleri vardı. Berberi amcam işletiyordu bende boş zamanlarımda yanında çalışıyor, ona çıraklık yapıyordum. Bazen köylere giderek insanları tıraş ediyorduk. O zamanlar berberlik dükkanlarda yapılmıyordu. Genellikle köy meydanlarında veya köy konaklarında yapılırdı tıraşlar. Köyleri dolaşır buğday ve yumurta karşılığında yani takas usulü insanları tıraş ederdik. Çok seviyorum mesleğimi aynı aşkla devam ettiriyorum. Askerde de berberlik yaptım. Askerden geldikten sonra, kendime ait berber dükkanımı ‘Güven Berberi’ adı altında açtım. Amcamdan öğrendiğim mesleğimi, ben de oğluma ve torunuma öğrettim.”


“Üçümüzün birlikte çalışması çok güzel bir duygu”


Babasından öğrendiği mesleği yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğünü anlatan Ufuk Doğan ise babası ve oğluyla aynı mekanda çalışmanın güzel bir duygu olduğunu söyledi.

Doğan, "Bu meslek bize babamızdan gelen bir meslek. Küçükken hem okula giderdim hem de babama yardıma gelirdim. Okulu bitirdikten sonra tamamen çalışmaya başladım. Ogün bugündür babamla beraber çalışıyorum. Ben de kendimi yetiştirdikten sonra çocuğumu yetiştirdim. Babamla ve oğlumla beraber çalışıyoruz. Üçümüzün birlikte çalışması çok güzel bir duygu. Oğlum gençleri tıraş ediyor. Babam kendi yaşlarındakileri ve özel müşterilerini tıraş ediyor. Ben de esnafları ve orta yaştaki müşterileri tıraş ediyorum." şeklinde konuştu.

Ayrıca kurs verdiğini dile getiren Ufuk Doğan, “Sungurlu Cezaevinde hafta içi her gün öğleden sonraları mahkûmlara kurs veriyorum. Okullarda maddi durumu iyi olmayan öğrencileri tıraş ediyorum. Sungurluya en iyi şekilde hizmet etmek için çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Torun Kerem Doğan da "Yaklaşık 5 yıldır dede mesleğinin içerisindeyim. Sağ olsunlar bana bu mesleği öğrettiler ve altın bileziğimi koluma taktılar. Bu meslek sayesinde insanlarla daha çok iletişim içerisindeyim. Dedeyle, babayla çalışmanın da farklı bir güzelliği var. Benim yaptığım hataları onlar düzeltiyorlar." dedi.


Son Güncelleme: 11.08.2017 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.