Çorum turizmi uçacak

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum'un genel olarak zengin bir tarihi mirasa...

25 Ağustos 2015 Salı 18:30
 Çorum turizmi uçacak


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum'un genel olarak zengin bir tarihi mirasa sahip olmasına karşın, şehir merkezinin bu konuda kısıtlı mekanlara sahip olduğunu belirterek, "Velipaşa Hanı'nı ecdadımızın emaneti olarak kabul edip, yarınlara taşımak üzere önemli bir adım attık. Aynı kararlı çalışmalarımız Kale ve Eski Polis Karakolu ile devam ediyor. Çorum'un turizmini âbâd edeceğiz." dedi.


Velipaşa Hanı'nın muhteşem atmosferinde düzenlenen basın toplantısında, Çorum turizmine dair önemli tespitlerinde bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Hiç bir işimizi başka bir işin önüne koymadık. Her işimizi kendi bünyesinde önemli ve değerli kabul ederek, çalışmalarımızı hayatın tüm alanlarını kapsayacak şekilde planladık." diye konuştu.


Hedeflerinin kimlikli bir şehir inşa etmek olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yeni binaların inşasında da bu özeni gösterdiklerini, çağdaş kent çizgisi ile tarihi bütünleştirip, kimlikli ve yaşanabilir bir şehir ortaya koymaya devam edeceklerini dile getirdi.


Kale ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Külcü, Kale'nin Çorum turizmi açısından değerine işaret ederek, "Kale bizin için çok önemli, kamulaştırmayla ilgili tüm çalışmalarımız tamamlandı, proje çalışmalarımız devam ediyor. Bir tarafta geleneksel kına geceleri düzenlenebilirken. diğer tarafta da oluşturulacak butik otellerle nitelikli turist sayımızı artırmayı hedefliyoruz." diye sözlerini sürdürdü.


Eski Polis Karakolu'nun bulunduğu alanla ilgili yürütülen çalışmalara da değinen Başkan Külcü, 4 yıldır devam eden kamulaştırma davasının sonuçlandığını, bilirkişi raporuna dayandırılarak mahkeme tarafından takdir edilen 1 milyon TL'lik kıymet takdirini mahkeme veznesine ödediklerini söyledi.


Velipaşa Camisi karşısında bulunan Eski Polis Karakolu'nun yer aldığı adanın tümünü kamulaştırarak Çorum turizmine kazandırdıklarını açıklayan Külcü, "Çorum'un tarihi değerleri bakımından bu dönem yeni bir dönemin başlangıcı olacak." dedi.


Başkan Muzaffer Külcü, arasta ilgili mahkemenin, sit alanı konusunda kurulun verdiği kaldırma kararını iptal ettiğini hatırlatarak, arastayı yeniden ihya etmenin yollarını aradıklarını açıkladı.


Arasta esnafı ve dernek yöneticileri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Külcü, mülk sahiplerinin belediye ile işbirliği taleplerinin olduğunu, yapılacak işbirliği ile önemli çalışmalara imza atılacağını müjdeledi.


Çorum Belediyesi'nde farklı bir tarih anlayışının kazandırmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan, yapılacak bu çalışmalarla birlikte, Çorum Belediyesi'nin gelecekteki Büyük Şehir vizyonuna şimdiden ayak uydurup, Büyük Şehir Belediyeleri'nin yetki ve sorumluluklarına eş değer adımlar attıklarını sözlerine ekledi.


Velipaşa Hanı eski ihtişamına kavuşacak


Belediye ve Velipaşa Vakfı arasında imzalanan  kiralama protokolü hayata geçmeye devam ediyor. Hitit Gıda tarafından boşaltılan Velipaşa Hanı'nda basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Velipaşa Hanı'nın eski ihtişamına döneceğini söyledi.


"Çorum'un kültürel varlıklarına en mühim zenginliklerimizden ve kültürel miraslarımızdan birisi olan Velipaşa Hanı'nın kazandırılmasının mutluluğunu yaşıyoruz." diyen Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve bazı Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, çalışmalar hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulundu.


27 Ocak'ta imzalanan 35 yıllık kira protokolünün ardından çalışmaların devam ettirildiğini kaydeden Külcü, Velipaşa Vakfı yöneticilerine ve Hitit Gıda yöneticilerine katkılarından dolayı teşekkür etti.


2016 yılının ikinci yarısında proje çalışmalarının tamamlanacağını açıklayan Başkan Külcü, 2018 yılının ikinci yarısında da tüm çalışmaların bitirileceğini ve Çorum'a değerli bir kültür mirası kazandırmanın onurunu yaşayacaklarını ifade etti.


Mevcut avlu alanının restoran ve kafeterya olarak planlanacağını, geri kalan kısımların da otel olarak aslına uygun şekilde restore ettirileceğini açıklayan Başkan Muzaffer Külcü, Velipaşa Hanı'nın kendi dönemine ait 5 yıldızlı otel standardında çok özellikli bir han olduğunu ve yapılacak çalışmalar sonunda, bölge turizmine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.


Tarihi mirasa sahip çıkmak konusunda, hiç bir sorumluluktan kaçınmadıklarını ve bu konuda kararlı adımlarla, Çorum'un tarihi miraslarını imar etmeye devam edeceklerini aktardı. Külcü, bu konuda tarihi mülklere sahip olup ta restorasyon çalışması yapmak isteyenlere çağrıda bulunarak, her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarının altını çizdi.


‘Velipaşa Hanı, Türkiye’nin sayılı 5-6 eseri arasında’


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Velipaşa Hanı’nın Türkiye genelinde sayılı 5-6 eser arasında yer aldığını söyledi.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye Velipaşa Hanı’nı Çorum’a tekrar kazandırdığı için teşekkür eden Ali Özüdoğru, bu eserin tamamlanmasıyla birlikte, var olan tarihi değerlerin önemli bir tamamlayacısı olarak gelecek kuşaklara aktarılacağını ve günümüz turizmine hizmet edeceğini sözlerine ekledi.


“Çorum turizminin tamamlanması için gereken adımların birer birer atıldığını görmek bizim açımızdan da çok sevindiricidir.” diyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Çorum merkezde kısıtlı olan tarihi değerler bütününün topyekün yaşatılacağını ev gelmişten alınan mirasın gelecek kuşaklara sapasağlam ulaştırılıyor olmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti.




Son Güncelleme: 25.08.2015 18:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165