Çorum'un ismi nereden geliyor?

Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde Çorum'un isminin nereden geldiğini belirtiyor.

16 Kasım 2018 Cuma 14:21
Çorum'un ismi nereden geliyor?

Çorum’un isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler ve araştırmalar ortaya atılırken, Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde konuya değinmiş.

Seyehatnamenin 2. Cildi 407. Sahifesinde yer alan bilgiye göre, bölgenin astım hastalarına iyi gelmesi nedeniyle, Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan, hasta oğlu Yakup Mirza’yı ve yüzlerce çorluyu (bakımsız, zayıf, hastaları) buraya göndermiş ve bunlar sağlıklarına kavuşmuşlar. Bundan dolayı şehre Çorum denilmiş.

Çorum’un çevresinin dağlarla çevrili, oldukça geniş bir ova olmasından dolayı (çevrim) denildiği, halk arasında Çorum’a dönüştüğü söyleniyor.

Haberle ilgili bilgiler Eski AK Parti Çorum Milletvekili Salim uslu tarafından paylaşıldı.

Son Güncelleme: 16.11.2018 14:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İLHAMİ SANCAR ÜNSÜN 2018-11-16 14:46:45

ESKİDEN ÇORUM YÖRESİNDE ÇOKCA RUM AHALİSİ VARMIŞ ORAYI FETHETMEYE GELEN KOMUTAN BİR TEPEYE ÇIKMIŞ KENDİ ORDUSUNA VE DÜŞMAN ORDUSUNA BAKMIŞ BURANIN ÇOĞU RUM DEMİŞ BİR RİVAYETTE VE ÇOĞU RUM KELİMESİNDEN ÇORUM ADINI ALDIĞIDA SÖYLENİR

Avatar
Hakkı 2018-11-16 14:37:20

ha be kıvırmayın. Gerçekleri saklayamazsınız Çevrim den gelliyormuş. Ha di be kardeşim Çorum ismi bu topraklarda Rum çok muş oradan geliyor. Sizde hemen atlamışsınız habercim 19. Gerçeklerin üstünü örterek yok edemezsiniz. Kabul edelim bunu artık.

Avatar
Adem 2018-11-16 18:41:16

Erzurum ne ise Çorum da o. Mustafa Armağan tarzı tarihçilik gibi olmuyor o işler, bir gerçek vardır, keyfe göre manüple edilemez...

Avatar
Binsekizyuzkirksekiz 2021-08-08 20:41:32

Körük adlı kitabı oku en son çıkan o. Sami uslu kim milletvekili kim gelse oy veririz

banner165