Çorumlu halkoyunlarına doydu

Çorum Halk Eğitim Merkezi’nin ‘Müzik Şöleni ile Halk Oyunları’ etkinliği halkoyunları gösterileri ile sona erdi.

21 Mayıs 2015 Perşembe 14:51
 Çorumlu halkoyunlarına doydu


Çorum Halk Eğitim Merkezi’nin ‘Müzik Şöleni ile Halk Oyunları’ etkinliği halkoyunları gösterileri ile sona erdi.


Halk Eğitimi Merkezi’nce her yıl geleneksel olarak düzenlenen yılsonu Türk Halk Müziği Konseri -Türk Sanat Müziği Konseri ve Türk Halk Oyunları Gösterisi programı 17-18-19-20 Mayıs tarihlerinde Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.


Türk halk oyunlarının oyun müzikleri, giysileri, gelenek ve görenekleri hakkında bilgi vermek, birlik beraberlik ve dayanışma duygularını geliştirmek, ayrıca milli ve kültürel değerleri yaşatmak, yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amacıyla hazırlanan halk oyunları gecesine, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Çorum Halk Eğitimi Merkezi tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ilki 2013 yılında düzenlenen halk oyunları gösterilerine bu yıl da devam edildi.


Sunuculuğunu Halk Eğitim Merkezi Usta Öğretici Fatma Nur Çetin’in üstlendiği program Çorum Yöresi Kına Gecesi gösterisi ile başladı.


Diyarbakır Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi sürpriz yaparak yöresel oyunlarını sergilediler.


Yoğun katılımın olduğu, salonun tamamen dolduğu programda Çorum Yöresi Kına Gecesi ile Semah gösterilerinin yanı sıra Adıyaman, Kars Yöresi, Kafkas, Roman gösterisi, Trabzon, Kırklareli, Artvin, Adıyaman, Burdur, İzmir Sololar gösterimi, Trabzon Kız Ekibi, Artvin Yöresi, 5 dakika süren Çorum tanıtım filmi, Harmandalı-Gündoğdu Zeybek gösterisi, Aşuk ile Maşuk gösterisi, Gaziantep Yöresi ve Semazen-Semah-Zeybek-Bolu-Bingöl-Mardin-Bitlis- Van potpori gösterimi yapıldı.


Çorum Yöresi Kına Gecesi Gösterisi


“Kültür değerlerimizin en önemli kısımlarından birini teşkil eden ve halk kültürünün pek çok unsurunun bir araya getirildiği düğün törenleri, insan hayatında dönüm noktası olan sosyal olaylarının başında gelir. Bu törenler içindeki kimi uygulamalar, yani gelenek-görenek ve adaletler, yörelere göre değişiklik göstermektedir. Düğün törenleri içinde yer alan ve gelinin baba evinde kalacağı son gece yapılan geleneksel uygulamalardan en önemlisi hiç şüphesiz kına gecesidir. Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Eğer ağlamazsa kocada gönlü var şeklinde yorumlanır ve ayıplanır.” 



Son Güncelleme: 21.05.2015 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.