Dilini kaybeden millet milliyetini de kaybeder

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şube Başkanı Turhan Candan, “Dilini kaybeden bir millet milliyetini de kaybeder” dedi.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 10:06
Dilini kaybeden millet milliyetini de kaybeder

Başbakan Binali Yıldırım’ın Yunus Emre Enstitüsü "Türkçe Yaz Okulu" kapanış programında yaptığı konuşmada, dilin önemine vurgu yaparak, sosyal medya dilinin yazı diline dönüşüyor olmasının yol açtığı tehlikelere ilişkin görüşlerine Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak katıldıklarını açıklayan TDED Başkanı Turhan Candan, bir dilin omurgasını yazı dilinin oluşturduğunu söyledi.

Konuşma dilinde ne kadar farklılıklar olsa da yazı dili ülkenin her tarafında farklı olduğunda artık orada dil birliğinden söz etmenin mümkün olmadığının altını çizen Candan, “Yazı dili arasında bir fark oluşmaya başlıyorsa ki bunu bugün sosyal medyada bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Sayın Başbakanımız bunu dile getirdi. Nesiller arasında kopuşun da söz konusu olduğu böyle bir duruma rıza göstermemiz mümkün değildir. Türkçe konusunda, dil konusunda hepimiz hassas olmalıyız.

Özellikle eğitim camiası hassas olmalı. Kültüre karşı duyarlı olan tüm kesimler bu konuda emek sarf etmeli. Çünkü dilini kaybeden bir millet milliyetini de kaybeder. Bunun tarihte birçok örneği vardır. Başka değerlerini kaybedip dilini korudukları müddetçe milliyetleri devam etmiştir. Dilini kaybeden hiçbir millet egemenliğini, bağımsızlığını, milliyetini koruyamamıştır. Bugün bu tehlike ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin payidar kalacaksa dili ile kalacağını, geleceğe taşınacaksa dili ile taşınacağını vurgulayan Candan, Türk Dil ve Edebiyat Derneği olarak yaptıkları çalışmalarda buna önem verdiklerinin altını çizdi.

Candan, tüm sivil toplum kuruluşları ve eğitimcileri bu konuda gayret göstermeye davet etti.

İHA


Son Güncelleme: 16.08.2017 10:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165