‘El Sanatlarının Dünü, Bugünü’ konuşuldu

Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Çorum’da El Sanatlarının Dünü, Bugünü’ konulu panel ile ahşap baskı sergisi düzenlendi.

16 Ekim 2014 Perşembe 14:44
 ‘El Sanatlarının Dünü, Bugünü’ konuşuldu


Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Çorum’da El Sanatlarının Dünü, Bugünü’ konulu panel ile ahşap baskı sergisi düzenlendi.

Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda saat 14.00’de yapılan panelin konukları Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Meral Büyükkayızıcı ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Ortaç ile Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hacer Ölçer oldu.


Çorum’da El Sanatlarının tarihi sürecinin ve günümüzdeki yerinin konuşulduğu panelin ardından saat 16.00’da Ulu Camii yanında bulunan Hasan Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Ahşap Baskı Sergisi açılacak.


Konuya ilişkin açıklama yapan Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarımızı yaşatmak, tanıtmak, tahribini ve yok edilmesini önlemek, kültür ve sanat sevgisinin yayılmasını temin etmek amacıyla ücretsiz kurslar açıldığını, bu kapsamda müdürlük bünyesinde 2014 yılında açılan Ahşap Baskı (Yazmacılık) Kursu’nun tamamlandığını, kursiyerlerin ortaya çıkardıkları ürünlerin sergileneceği bir sergi ile “Çorum’da El Sanatlarının Dünü Bugünü” konulu bir panel düzenlediklerini bildirdi. 


Özüdogru, yaptığı açıklamada şöyle dedi; “El Sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "Geleneksel" vasfı kazanmıştır. Geleneksel Türk El Sanatları, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.

Yapılan araştırmalar Anadolu'da bu mozaiğin bir parçası olan Ahşap Baskının gelişiminin çok eski tarihlere dayandığını gösteriyor. Geleneksel süsleme sanatlarımız, günümüzde seramik, kumaş, deri, ahşap gibi malzemeler üzerine uygulanarak oldukça zengin uygulama alanı bulmaktadır.”




Son Güncelleme: 16.10.2014 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.