Eşi benzeri yok, ama…

Osmancık Kültür Turizm Derneği (OKTUD) Başkanı Sakin Karakaş, Osmancık’ın ‘Karadeniz İpekyolu Koridoru AB Turizm Projesi’nde yer alıp almaması ile ilgili endişelerini dile getirdi.

24 Temmuz 2013 Çarşamba 18:19
 Eşi benzeri yok, ama…

Bölgenin turizm sorunları ile ilgili kounulara da değinen Karakaş, şu açıklamalarda bulundu;

“Türkiye’de AB Bakanlığı tarafından da mali olarak desteklenen, ana amacı Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ve Yunanistan'dan geçen İpekyolu'nun Karadeniz kolunda turizmin gelişimine ve bu bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan projede Çorum için neler öngörülüyor? Bir başka ifade ile Çorum bu projenin neresinde?

Her fırsatta Çorum Hıdırlık Sahabe mezarlarının turizme kazandırılması  ifade edilirken ve Hititler, Şapinuva ören yeri ile ilgili tasarruflar ön plana çıkarılırken Osmancık’ın tarihi ve kültürel değerlerinin ele alınmaması faaliyetlerin eksik yapıldığı anlamını taşımaktadır.

‘KOYUNBABA KÖPRÜSÜ’NÜN DÜNYADA EŞİ YOK’

Koyunbaba Köprüsünün dünyada eşi yok. 16 göz 250 metre uzunluk 7,5 metre genişliği ve 6 asırlık yaşı ile Osmanlı yol ağında Anadolu’da inşa edilen en uzun köprü olarak mimari özelliği ve ihtişamı ile turizme kazandırılmayı beklemektedir. Köprü, kale ve cami üçgeninin bir arada bulunduğu dünyadaki tek merkez Osmancık’tır. Bir Osmanlı kenti olan Osmancık’ta kale köprü ve cami ekseninde değerlendirilmesi gereken onlarca turistik değer söz konusudur. Tarihi su tünelleri ivedi olarak turizme kazandırılmalı, Kale etrafındaki yapılaşmalar üzerinde mantolama tekniği ile Osmanlı mimarisi özelliği kazandırılmalıdır.

’YAYLA TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN DESTEK LAZIM’

Bölgenin terası konumunda olan Adatepe fotoğraf meraklıları için eşi bulunmaz bir cennettir. Farklı florası gereği bitki çeşitliliği ile dikkat çeken Karaca, Köklen ve Tekmen bölgesinde botanik ve moleküler biyoloji açısından bilim adamları için araştırma yapmaya uygun mekanlar söz konusudur. Ayrıca yayla turizminin gelişmesi için  destek sağlanmalıdır. Kaymakamlığın müze projesinin hayata geçmesini  heyecan ile bekliyoruz.

Osmancık  Sırık Kebabı ve Yaprak İçi gibi yemekleri ile Türk mutfağına farklı ve özel lezzetler sunan mutfak kültürü ile de dikkat çekmektedir.

‘TURİZME UYGUN VASIFLI YATAK SAYISI 200’Ü AŞTI’

Osmancık’ta turizme uygun vasıflı yatak sayısı 200’ün üzerine çıkarılmıştır. Bu açıdan Osmancık’ta aynı anda farklı üç gurubun ağırlaması mümkündür. Bu durum Osmancık’ın günübirlik ziyaretlerin yanında konaklama turizmine de adaydır.

‘İPEK YOLU DENİLİNCE AKLA GELEN İLK YERLEŞİM YERİ OSMANCIK’

Çorum ilinde İpek Yolu denildiğinde akla gelen yerleşim yeri Osmancık’tır. Projeye anlam katacak ayrı bir değer ise Osmancık’ta D- 100 karayolu üzerinde bulunan ‘Sarmaşıkkaya Tarihi İpek Yolu’ yol kalıntılarının turizme kazandırılmasıdır.

Yedi bin yıllık Osmancık Kalesi ve dünyada örneği görülmeyen su tünellerinin de turizme kazandırılması, Koyunbaba ve Akşemsettin inanç turizmi ile birlikte adım başı tarihten bir demet sunan Osmanlı kenti olan Osmancık’ın bu projede değerlendirilmemesi kamuoyunda projenin ciddi şekilde sorgulanmasına yol açacaktır.”

‘BÖLGE İÇİN TURİZM DESTİNASYONU HAZIRLANMALI’

Turizmde çeşitlilik ve alternatiflere sahip olan Osmancık için ivedi bir turizm destinasyonu hazırlanmalıdır. Bu konuda dikkatleri bölgeye çekmek için 2013 yılı başında dernek olarak bir turizm paneli düzenledik. Alt yapı çalışmalarını tamamlamak üzere olan Osmancık’ın 2014 yılında önceliği kesinlikle turizm olmalıdır. Destinasyon için bir turizm üst kurlunun kurulması gerekliliğini ifade ettik. Bu konuda belediye ve kaymakamlık lider olarak tavrını net bir şekilde ortaya koymalı, ‘Osmancık Bölgesi Turizm Destinasyonu Projesi’ geliştirilmelidir. Biz bu konuda aktif rol almaya hazırız. Ayrıca Çorum Valiliği ve Milletvekilleri Cahit Bağcı ve Salim Uslu da tanıtım açısından Osmancık turizm destinasyonunun içerinde olmalılar.

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından ihalesi yapılan ‘Çorum Tanıtım Filmi’nin hazırlanmasında Osmancık başta olmak üzere Çorum Kızılırmak Havzası’nın hassasiyetleri dikkate alınmalıdır.

‘ÇORUM TURİZMDE YÖNÜNÜ OSMANCIK’A ÇEVİRİRSE KAZANIR’

Çorum turizmde yönünü Osmancık’a çevirmediği sürece il genelindeki bütün turizm uygulamaları sorgulanacak ve Çorum turizmde istediği trendi yakalamayacaktır.

Çorum turizmi için önem taşıyan oluşturulacak olan İpekyolu Karadeniz Koridoru konsepti, Karadeniz Bölgesi'nde sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerlerin daha etkin tanıtımına ve bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır.

Osmancık’ın bu projede yerini alma isteği en doğal hakkıdır. 2 yıl sürecek proje kapsamında, uzman ekiplerin Osmancık bölgesine yönlendirilmesi ve değerlendirmesi beklenmektedir.”






Son Güncelleme: 24.07.2013 18:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.