İLK 66 ARASINA GİRMELİ

İlk 66 arasına girmesi için Türkiye’nin başvuru yapması gerekiyor.

10 Ağustos 2017 Perşembe 15:42
İLK 66 ARASINA GİRMELİ

Kargı Tulum Peyniri dünyaca ünlü ilk 66 peynir arasına girmeli.


Bu sözler, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş’a ait.


Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’na peynir sektörü konusunda mülakat veren Özçatalbaş, 2017 yılında aralarında Kargı Tulum Peyniri’nin de yer aldığı bu topraklara ait 5 ayrı peynir türünün ilk 66 arasına girmesi için Türkiye’nin başvuru yapması gerektiğini söyledi.


Kargı Tulum Peyniri’nin sektörde hak ettiği gibi yer alabilmesi için kaymakamlık, belediye başkanlığı ve ticaret borsası gibi kuruluşların inisiyatif almasının önemine işaret eden Prof. Özçatalbaş, böylece Türkiye’de bir ilkin gerçekleşebileceğini ifade etti.


Çorum’un gıda sektöründeki bazı ürünlerine sahip çıkmasını isteyen Özçatalbaş, “Dünyanın en iyi peynirleri yarışması 2016 yılında İspanya’da düzenlendi. Türkiye’den hiçbir ürün yoktu.  Bu yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da peynir yarışması yapılacak.


Örneğin Divle Tulum Peyniri, Kars Kaşarı, Ödemiş Tulum Peyniri, Ezine Peyniri ve Kargı Tulum Peyniri var. Çorum Valiliği süreci yürütebilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TKDK gibi kuruluşlar görevlendirilirse sonuç alınabilir. 2017 yılında yapılacak bir hamle sektöre dinamizm ve özgüven getirir.


KARGI TULUM PEYNİRİ HAKKINDA…

Yöreye özgü koyun,keçi,inek ve manda sütlerinin karışımı veya ayrı ayrı sütten Kargı Tulum Peyniri yapılmaktadır. Yıllık üretimi 25 ton civarında olup,özellikle Çorum, Kastamonu, Samsun ve Ankara illerinde tüketilmektedir.


Peynir, yağı alınmamış sütten 500 gram, 1 ve 1,5 kilogram olarak koyun derisinin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilmiş tulumlara basılarak pazarlanmaktadır.


Kargı tulumu yaz mevsiminde yaylalarda üretilmekte ve sonbahar mevsiminde pazara sunulmaktadır. Kargı tulum peynirine tuluk, Kargı tuluğu ya da Kargı tulumu da denilmektedir.


Kargı tulumunun özelliği; hayvanlardan sağılan taze sütün sıcaklığını kaybetmeden süzülerek ve yağı alınmadan mayalanıp değişik işlemlerden geçirilerek tulumlara basılıp yapılmasıdır.

NASIL ÜRETİLİYOR

Hayvanlardan sağılan süt, süzüldükten sonra bir kaba konup içine peynir mayası katılarak mayalanır. Mayalanan peynir 12 saat kadar bir zaman geçtikten sonra temiz beyaz bez torba içine konulur. Bez torbaya konan peynir,üzerine ağırlık konarak suyu akıtılır.

Suyu akıtılan peynir, tuzla yoğrulup daha büyük olan bez torbalarda biriktirilir. Bu bez torbaların üzerine de ağırlık konarak kalan suyunun akıtılmasına devam edilir. Peynirin konduğu büyük torbalar belirli zamanlarda (15-20 günlük zaman) tekrar boşaltılarak peynir temiz olan başka bez torbaya basılır. Bu işlem yayladan göçlerin ineceği ekim ayı sonuna kadar devam eder.


KARGI TULUĞU


Yayladan inme zamanı olan ekim ayı sonu yaklaştığında, peynirlerin pazarlanması için konulacağı tulumun hazırlanmasına başlanır. Tulumlar koyun ve kuzu derilerinden yapılır. Deriler çeşitli işlemlerden geçirilerek iyice temizlenir. İçinde herhangi bir artık kalmayıncaya kadar temizlenen deriler, küçük parçalar halinde kesilerek dikilir.

Büyük bez torbalarda suyu akıtılan peynirler, beyaz bir çarşaf üzerine boşaltılır. Boşaltılan bu peynirler dikilip hazırlanan tulumlara içinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırılarak basılır. Basılan bu tulumlar özenli bir şekilde pazarlara getirilerek satışa sunulur.

Kargı tulum peyniri tüm dünyaca bilinmektedir.


Tulum peyniri, yağı alınmayan sütten yapıldığı için sıcak ortamlarda ve buzdolabında bulundurulmadan serin ortamda saklanarak tüketilmelidir.


Son Güncelleme: 10.08.2017 16:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.